6/2020

Korona ei ole vaikuttanut puukauppaan ja sahaukseen

Luvian Sahan hankintaesimies Mikko Pihalan monipuoliseen työpäivään voi kuulua metsätilan hakkuu- ja hoitotarpeiden kartoittaminen, tarjolla olevan leimikon tarkastaminen sekä keskusteluja metsänomistajien ja hakkuuta seuraamaan tulleiden kylänmiesten kanssa.

7.45
Aamu alkaa kahvilla ja päivän uutisten selailulla.Siirryn kahvikupin kanssa työpöydän ääreen, käynnistän tietokoneen ja katson edellisen illan ja yön suoriteilmoituksia kuljetetuista puista.

8.30
Viikoittainen metsäosaston korona-ajan Teams-palaveri, jossa käydään läpi viikon tapahtumia ja suunnitellaan seuraavan viikon toimituksia sekä muita puunhankintaan liittyviä asioita. Viimeisin livepalaveri on pidetty maaliskuussa, mutta hommat ovat rullanneet näinkin. Työkavereita olisi silti mukava nähdä pitkästä aikaa kasvotusten, mutta sekin aika vielä koittaa. Puukauppaan ja sahaukseen koronalla ei ole ollut suuria vaikutuksia ainakaan Luvian Sahalla.

9.30
Palaveri ohi, pakkaan salkun autoon ja lähden sovittuun tapaamiseen metsänomistajan kanssa. Metsänomistaja odottaa metsänsä reunassa ja vaihdamme muutaman sanan ennen kuin lähdemme metsään. Metsänomistajalla on valmiiksi suunniteltuna, mihin kohtaan on ajatellut leimikon tehtävän: tällä kertaa pieni alue avohakkuuta ja vähän suurempi alue harvennusta. Käynnin yhteydessä keskustellaan myös lähivuosien tarpeellisista hoitotöistä metsässä. Lopuksi sovimme, että lähetän tarjouksen sähköpostilla hänelle ja katsotaan josko päästäisiin kauppaan.

11.00
Käyn katsomassa tarjolla olevan leimikon, joka osuu sopivasti matkan varrelle. Leimikko sijaitsee tien varressa, joten tällä kertaa ei tarvitse saappaita laittaa jalkaan. Hyvännäköistä kuusikkoa on tarjolla. Ajan metsätietä pidemmälle ja tarkastan, millainen kääntöpaikka löytyy perältä. Nykyisiä tukkiautoja kun ei ihan joka liittymässä käännetä ympäri. Kulkuyhteyksien tarkastamiseen ja suunnitteluun sekä metsässä että tiellä pitää kiinnittää huomiota jo tarjousvaiheessa, muuten saattaa tulla ikäviä yllätyksiä korjuun yhteydessä.

11.45
Take away -lounas mukaan ruokapaikasta ja sen nauttiminen autossa.

12.00
Matka jatkuu hakkuutyömaalle, jossa korjuu etenee suunnitellusti. Motokuskin kanssa arvioimme, että vielä menee viikon päivät tällä työmaalla. Sillä aikaa kun olen käynyt metsässä, on muutama kylänmies tullut seuraamaan hakkuutta tieltä käsin. Juttelen heidän kanssaan hetken metsäasioista.

13.30 
Saapuminen kotikonttorille, jossa aloitan työt tekemällä tarjouksen metsänomistajalle, jonka kanssa aamulla kävin metsässä. Leimikkoon, jota kävin katsomassa, teen myös tarjouksen. Edellisenä päivänä valmiiksi tulleesta leimikosta teen loppumittaustodistuksen metsänomistajalle ja konetilin koneyrittäjälle. 

On sellainen aika kuukaudesta, että suoriteilmoitukset eri määräpaikkoihin on tarkastettu ja niistä saa tehdä autotilit. Samalla tulee suoritettua varastomäärien tarkastelua.
Metsänhoitoyhdistyksen metsäasiantuntija soittaa ja ilmoittaa, että alkuviikosta jättämäni tarjous johtaa kauppaan. Sovimme vielä muutamia yksityiskohtia ja naputtelen kaupan koneelle. Allekirjoitus hoidetaan sähköisesti. Sähköinen allekirjoitus on lyönyt itsensä tämän kevään ja kesän aikana itsensä kunnolla läpi. Sen käyttö tulee tuskin vähentymään, sen verran kätevä ja aikaa sekä kilometrejä säästävä palvelu on.

16.00
Viikon työt on tehty, tietokone kiinni ja viikonlopun viettoon.

 

FAKTA: MIKKO PIHALA

Ikä: 45

Ammattinimike: Hankintaesimies 

Työpaikka: Luvian Saha Oy

Koulutus: Metsätalousinsinööri, Tuomarniemen metsäoppilaitos 2000

Työhistoria: Kuljetusesimies Metsäliitto Osuuskunta 2000–2001, alueneuvoja Länsi-Satakunnan metsänhoitoyhdistys 2001–2007, metsäkoneiden myynti ja markkinointi Sampo-Rosenlew Oy 2008-2018, hankintaesimies Luvian Saha Oy 2018–

Kiinnostavinta työssäni on olla tekemisissä erilaisten ihmisten kanssa. Työ on myös itsenäistä ja maisemat vaihtuvat päivittäin. 

Vaikeinta työssäni on ennakoida tulevia säätiloja ja tehdä niihin liittyen oikeita päätöksiä. 

Jaa artikkeli

Kategoriat