5/2020

Laadunvalvoja huomaa ja korjaa pienimmätkin kolhut ja naarmut

Elementti Sampo Oy:ltä ei lähde tilaajalle yksikään tilaelementti ennen kuin laadunvalvoja on käynyt sen tarkasti läpi kohta kohdalta.
Esa Heikkinen vaihtoi yrittäjyyden vuonna 2016 laadunvalvojan työhön. Koulutuksen tehtävään hän sai nykyisestä työpaikastaan. Heikkinen piti Puumies-lehdelle päiväkirjaa työpäivästään.

4:45
Herätyskello soi aamuvuoroon. Haluan tehdä aamutoimet ja syödä aamupalan rauhassa ennen kuin hyppään pyörän selkään ja ajan kahden kilometrin matkan töihin. Teen kaksivuorotyötä: joka toinen viikko työaikani on kello 6–14 ja joka toinen viikko kello 14–22.

6:00
Ennen aamuvuoron alkua juon kupillisen kahvia. Työvuoron alkaessa katson, onko iltavuoron laadunvalvonnalta jäänyt kesken tehtäviä, joita minun olisi syytä jatkaa. He ovat saaneet edellisen elementin tarkistuksen valmiiksi, joten aloitan uuden elementin tarkistamisen. Elementti Sampo Oy valmistaa tilaelementtejä eli valmiita asuntolohkoja. Minun työtäni on tarkistaa Kuhmon tehtaalla ketjun loppupäässä, että elementti on asuinkunnossa ja virheetön. Ensimmäiseksi tarkistan lisävalon avulla, että seinäpinnoilla ei ole kolhuja tai muuta korjattavaa. Siivoan elementin, poistan lattia- ja keittiötasosuojat. Käyn läpi kaapit: ovatko hyllyt ja kahvat paikoillaan? Imuroin lattian ja tarkistan, että lattiapinta on naarmuton.

8:00
Kahvipannu lämpenee, ja osallistun tuotannonjohtajan sekä työnjohdon pitämään palaveriin, jossa käydään läpi tuotannon eri työpisteiden tilanteet. Onko jotain huomautettavaa, kehitettävää, olemmeko aikataulussa ja niin edelleen. Tyypillisimpiä korjaustehtäviä ovat seinäpintojen korjaukset ja kaapinovien säätäminen. Työhöni kuuluu osa viimeistelytöistä, kuten silikonien, kynnyslistojen ja verhotankojen laittaminen, jotka teen siivouksen jälkeen. 

Jos lattiassa on selkeä naarmu, lattia puretaan naarmutettuun lautaan asti ja tehdään uudestaan. Pienimmät korjaukset teen itse, isompiin on mahdollista saada apua, sillä jokaisen työvuoron aikana pitää saada yksi elementti luovutuskuntoiseksi, eikä aikataulussa ole ilmaa. Tehtaalta lähtee ulos noin kymmenen elementtiä viikossa. Meillä työskentelee kahdessa vuorossa kaksi laaduntarkkailijaa kerrallaan.

10:00
Lounastauko. Minulle on muodostunut tavaksi käydä lounaalla tehtaan viereisessä lounasravintolassa, jonka terassilla voi nauttia jälkiruokakahvit hyvällä kelillä. Nyt korona-aikana olen hakenut ruuan tehtaalle ja syönyt sen omissa tiloissamme.

13:00
Olen katsonut rakennekuvat ja tutkinut elementin myös ulkopuolelta, kiivennyt katolle. Palokatkot ja putkien läpiviennit ovat asianmukaiset. Olen käynyt tarkistuslistan kanssa kohta kohdalta läpi elementin sisä- ja ulkopuolen. Tarkistuksessa toimitaan laatujärjestelmän mukaisesti. 

Niin elementin sisä- kuin ulkopuolikin on moitteeton. Pientä korjattavaa on lähes aina, niin nytkin, mutta se kuuluu asiaan. 

Kouluttauduin tehtävään neljä vuotta sitten ja näiden työvuosien aikana silmä on harjaantunut huomaamaan pienimmätkin kauneusvirheet. Olemme pystyneet nostamaan laatua. Pyrimme koko ajan siihen, ettei tilaajalta tulisi reklamaatiota luovutuksen jälkeen. Joskus eteen tulee rajatapauksia, vaatiiko jokin asia korjauksen, mutta niihin saan onneksi apua vuorokaverilta tai työn-johdolta. Yksinäistä tämä työ ei ole. Olen viihtynyt tosi hyvin.

14:00
Työvuoro päättyy. Tänään ehdin aloittaa toisen elementin tarkistamisen, jonka iltavuoro hoitaa loppuun.

 

FAKTA: ESA HEIKKINEN

Ikä: 56
Ammattinimike: Laadunvalvoja
Työpaikka: Elementti Sampo Oy, Kuhmo
Koulutus: Ei ammatillista , mutta Elementti Sampon rekrytointikoulutus 2016
Työhistoria: Uuniasentaja, yksityisyrittäjä 1990–2016.
Kiinnostavinta työssäni on sen vaihtelevaisuus. Aina eri projekti, työ ei ole koskaan samanlaista.
Vaikeinta työssäni on, kun joskus eteen tulee tilanteita, joissa on vaikea määritellä, onko jokin elementissä oleva asia hyväksyttävissä vai pitääkö se korjata. Pyrimme siihen, että tilaaja saa moitteettoman elementin.
Muut eivät tiedä, että olen toiminut hetken aikaa yrittäjänä myös puusepän töitä tehden.
Lähes jokaisena työpäivänä minä opin jotain uutta.

 

Jaa artikkeli

Kategoriat