Tutkimusinsinööri nauttii kehittämistyöstä

Elämä on jatkuvaa oppimista – Janne Ylönen, 20 vuotta sahalla työskenneltyään, opiskeli energiatekniikkainsinööriksi ja nauttii täysin siemauksin tutkimus- ja kehittämistyöstä Savonia-ammattikorkeakoulussa – ja opiskelee jo uutta tutkintoa.

Tiistaina klo 05.45
Herätys ja nopea aamupala. Päivä alkaa ajolla Hankasalmelta noin 78 km päähän Varkauteen. Matkalla kerkeää kuulla radiosta missä maailma makaa ja suunnitella tulevan päivän tekemiset.

7.10
Päästyäni Varkauteen puran sähköpostiruuhkaa sekä käyn tutkimuskeskuksessa ja laboratorioissa tarkastamassa, että laitteet toimivat moitteettomasti. Tällä hetkellä ei ole tutkimuksia jäänyt edelliseltä päivältä, jotka vaatisivat toimenpiteitä.

7.55
Kahvihuoneessa kokoonnumme aamulla kuulemaan kuulumiset ja menemiset. Opetus ei ole vielä alkanut, joten lehtorit ovat vielä vapaajaksolla, ja kahvihuoneessa ei ole kuin TKI-henkilöitä.

8.10
Tänään teemme tutkimusapulaisen kanssa voimakattiloiden petimateriaaliin liittyvää tutkimusta, missä tarkoituksena on selvittää petimateriaalin kulutuskestävyyttä ja leijutusominaisuuksia. Tutkimus on kolmevaiheinen, jossa alkupunnituksen jälkeen petimateriaali laitetaan testilaitteeseen, millä saadaan leijutusta vastaavat olosuhteet kattilahiekalle. Laite on osittain itseni suunnittelema, joten tutkimus ei ole minkään standardinmukainen, mutta on osoittautunut toimivaksi.

10.15
Testin välillä on aikaa sopia opiskelijoiden kanssa projektityöhön liittyvästä palaverista. Suurin osa tutkimuskeskuksella ja kampuksella tapahtuvista projektitöistä liittyvät jollain tapaa polttoon, päästöihin, polttoaineisiin tai mekaanisiin laitteisiin ja niiden testaukseen kuten virtausmittaukset.

12.10
Käyn syömässä Savon koulutuskuntayhtymän (SAKKY) ruokalassa wieninleikkeen lohkoperunoiden ja salaatin kanssa ja otan jälkkäriksi kahvia ja marjapiirakkaa.

12.50
Pikapalaveri tulevista koeajoista ja mahdollisesta päästömittauskeikasta, samalla keskustelemme polttoainetarpeesta seuraaviin koeajoihin. Tutkimuspolttoaineena käytämme sahalta saatavaa haketta tai metsätähdehaketta, joskus myös pellettiä. Tällä kertaa sovimme mahdollisen hakkeen tilaamisesta. Samalla keskustelemme myös tulevan koeajon tavoitteista ja mahdollisista jatkotutkimuksista, jossa meillä yhteistyökumppanina on Itä-Suomen yliopisto.

13.20
Päästömittauslaite on ollut kovalla käytöllä koko syksyn ja se olisi huollon tarpeessa. Testaan vielä, että epäilemäni alkava vika pumppuyksikössä kuuluu ja voin alkaa tilailla huoltoa laitteelle. Päästömittaus on osa meidän palveluamme.

14.10
Leijutuskoe voidaan lopettaa. Näyttää että testaamamme petimateriaali punnitusten perusteella kestää hyvin leijutusta, eikä jauhautumista juurikaan tapahdu, joten voimme asiakkaalle lisätä yhden tutkimuksen osaksi kylmäkoeraporttia. Suorittamamme kylmäkokeet auttavat asiakasta muuttamaan valmistusprosessia.

14.40
Seuraavana vielä hetki tietokoneen parissa: testitulosten kirjaaminen ja sähköpostien tarkastus. Opiskelijoilta on tullut kyselyitä tulityöturvallisuustutkinnosta, joten laitankin laajemman kyselyn noin 300 Varkauden opiskelijalle kurssin tarpeellisuudesta. Tulityöturvallisuustutkinto ei ole varsinaisesti meidän kurssisisällöissä, mutta tarjoamme turvallisuuskurssit opiskelijoille, koska niitä vaaditaan lähes jokaisessa työpaikassa.

15.20
Kotimatkalla pystyy soittamaan vielä työpuheluita, mutta tällä kertaa ei sellaisia ollut, joten matka sujuukin radiota kuunnellessa.

16.30
Kotona odottaa lämmityshommat: puita liiteristä ja takkaan tulet. Iltaisin tulee myös tehtyä omia opiskeluita, mutta tällä hetkellä ei ole avoinna yhtään keskeneräistä kurssia. Opiskelen Savonialla YAMK- tutkintoa teknologiateollisuuden johtaminen sekä Jyväskylän Ammattikorkeakoulussa ammatillisen opettajan pedagogisia opintoja. Voiton vie hiihto, joka on ollut harrastuksenani pienestä pitäen. Hyvän lumitilanteen vuoksi ei tarvitse lähteä kauemmaksi hiihtämään kuin naapureiden pelloille tehdyille laduille.

Fakta: Janne Ylönen

Ikä: 51

Ammattinimike: Tutkimusinsinööri

Työpaikka: Savonia Ammattikorkeakoulu

Koulutus: Energiatekniikkainsinööri

Työhistoria: Valmistuin vuonna 2019 energiatekniikan insinööriksi Savonia Varkauden yksiköstä, jossa aloitin työskentelyn vuonna 2018. Aikaisemmin työskentelin Hankasalmen sahalla eri tehtävissä: mekaanisessa huollossa, palokunnassa, jalostuksessa sekä lämpölaitoksella, yhteensä reilu 20 vuotta.  

Kiinnostavinta työssäni on Työn hyvänä puolena näen jatkuvan oppimisen ja aikaisemmin koetun hyödyntämisen tutkimus- ja kehitysinnovaatiotehtävissä. Työ on jatkuvaa muutosta ja uusien laitteiden ja materiaalien testausta. Energia-alan muutospaineet koetaan tutkimuksissa ja testauksien ja kokeiden haasteellisuuden lisääntymisenä.

Muut eivät tiedä, että olen tehnyt kaksi sähkökanteletta.

 

Hanna Luoma

Jaa artikkeli

Kategoriat