Vientipäällikön päivä täyttyy puheluista, viesteistä ja palavereista

Pölkky Oy:n vientipäällikkö Aki Aikio käyttää työssään monenlaisia viestintäkanavia. Koronan aikaan 100 matkapäivää on vaihtunut Teams-palavereihin, sähköposteihin ja puheluihin.

Keskiviikko klo 6:15
Herätys, suihku, aamupuuro ja Koillissanomat-lehden lukeminen. Auton Webasto päälle ja Helsingin Sanomien läpiselailu sekä saapuneiden sähköpostien otsikoiden katsominen. Matkalla töihin teen autolla ylimääräisen 10 km lenkin, koska pakkasta on -25 astetta, että auton akku latautuu riittävästi.

7:40
Toimistolla ja läppäri telakkaan ja käynnistymään, kuppi kahvia huoneeseen. WeChat-puhelu Etelä-Kiinan edustajalle: aiheina vaikea konttien saatavuus ja kohoava hinta konteille, asiakkaiden Q2-tarpeiden kertaaminen, Kiinan varastotasot ja asiakkaiden näkymät Q2-Q3, muiden markkinoiden imu yhdessä kohoavien rahtien kanssa vaikuttaa Kiinan hintoihin merkittävästi.

8:15
Puhelu logistiikkapäällikölle alustavasta konttitarpeesta Välimeri – Lähi-Itä – Kaukoitä maaliskuu-Q2. Q2-myyntisuunnitelman tekoa järjestelmään Espanja-Italia, samalla WhatsApp-viesteihin vastaamista Intia-Pakistan.

9:00
Kahvikupin nouto huoneeseen ja samalla assistenteilta kommentteja onko ongelmia johonkin suuntaan laivauksissa ja konttien saatavuudessa. Kollegan Juhan kanssa tilannepäivitys hänen markkina-alueista ja hintakehityksestä, Lähi-Idän ja Pohjois-Afrikan Q2-myyntisuunnitelman alustusta. Q2-myyntisuunnitelman teko muu Välimeri ja Israelin suunnitelman aloitus, WhatsApp-puhelu Filippiineille. WeChat viestejä ja lomatoivotuksia aurinkoisen Rukan talvikuvan kera kiinalaisille asiakkaille, joilla alkoi 1,5 viikon uudenvuoden loma.

10:00
Teams-neuvottelu Henrikin (uusi Aasian myyntipäällikkö) kanssa Aasiaan, Henrikin esittely ja Q2-tarpeista ja mahdollisuuksista keskustelu.

11:00
Lyhyt palaveri logistiikkapäällikön ja ajojärjestelijän kanssa kotimaan rahdeista, lähinnä Kotka – Helsinki konttitoimituksista. Lounas Kuusamon keskustassa, menomatkalla puhelinkeskustelu kotimaan myyntipäällikön kanssa ja paluumatkalla puhelu Espanjan edustajalle.

12:05
Höyläämön työnjohtajan kanssa puhelimessa sovitaan, miten espanjalaiselle asiakkaalle vahvistetaan kolmen seuraavan kontin toimitukset. Puhelu Kreikan edustajan kanssa Q2-myyntisuunnitelmasta asiakkaittain ja kriittisistä tuotteista. Sähköposti tuotannonsuunnittelijalle ja varmistaminen, että maaliskuun lopun höyläyssuunnitelma on aikataulussa ja sen jälkeen tarjous Kreikkaan.

12:35
Israelin Q2-myyntisuunnitelman täydennys sekä logistiikkapäällikön kanssa lyhyt palaveri alustavasti konventionaalisten laivausten hyödyntämisestä mikäli konttitilanne menee todella huonoksi, minne ja milloin. Puhelu Israelin edustajan kanssa.

13:50
Kahvikuppi, vettä ja hedelmiä huoneeseen sekä Teams-neuvottelu Henrikin kanssa japanilaisen asiakkaan eurooppalaisen henkilöstön kanssa. Lopuksi lyhyt keskustelu Henrikin kansa Aasian tilanteesta ja mitä valmistellaan illan Teamsiin.

15:10
Q2-myyntisuunnitelmaan myyntipotentiaali liimapuutehtaalle sekä Kreikan edustajan kanssa puhelu ja höylätavarakaupan vahvistaminen maaliskuun lopulle ja Q2-asiakastarpeiden varmistaminen torstaiksi.

16:10
Kotiin. Keittoruoka ja keskustelua vaimon ja nuorimman lapsen kanssa lukion etäkoulupäivästä.

17:40
Takaisin konttorille Teams-neuvotteluun Henrikin kanssa vancouverilaisen asiakkaan kanssa. Olisi ollut mahdollista osallistua siihen myös kotoa, mutta tällä kertaa tulin toimistolle.

19:00
Kotona ja Hesarin kimppuun ennen illan uutislähetystä.

Fakta: Aki Aikio

Ikä: 59 v nuori

Ammattinimike: Vientipäällikkö

Koulutus: MMM, Metsänhoitaja, Puumarkkinatiede. Valmistuin 1994.

Työhistoria: 1991–1994 erilaisia projekteja mm. Metsähallituksessa metson soidinpaikkojen kartoitusta, Rovaniemen Metsäopistossa opettajana, metsätaloussuunnitelmien tekeminen Metsähallituksessa, 8/1994–2/1998 Visuvesi Oy vientipäällikkö, sahatavaran, vanerin ja vanerikomponenttien myynti, 2/1998– Pölkky Oy vientipäällikkö, sahatavara ja jalosteet.

Kiinnostavinta työssäni on Työskentely erilaisten kulttuurien ja ihmisten kanssa. Itsensä jatkuva kehittäminen: miten luot asiakkaan luottamuksen omaan ammattitaitoosi ja sitten luottamuksen yritykseen ja tuotteisiin. Erittäin monipuolinen tuotevalikoima, mikä tarjoaa mahdollisuuden jatkuvaan uuden oppimiseen sekä valmistusprosesseista että markkinoiden vaatimuksista. Saha-alalla myyjä voi vaikuttaa koko ketjuun kannolta asiakkaalle.

Muut eivät tiedä: Metsänarvioimistiede on lähellä sydäntä ja oli lähellä, etten jäänyt perinteisiin metsänhoitajan metsäisiin tehtäviin näiden myyntitehtävien sijaan. Puumies-lehden saha-alan artikkeleiden lukeminen Metsätalon kirjastossa herätti mielenkiinnon saha-alalle.

 

Jaa artikkeli

Kategoriat