7/2020

Vuoron päätteeksi on paita hiessä

Veikko Junkkarinen, 39, on työskennellyt Stora Ensolla kymmenen vuotta sahaus- ja LVL-puolilla. Ala on tuttu monella tapaa: metsänomistajalla on myös metsuritaustaa.

Kello 4:45
Herätyskello soi, vaatteet päälle, ulos ja kohti autoa. Viiden kilometrin työmatka kohti tehdasta alkaa. Työvaatteet päälle ja aamukahvin keittoon sorvin ja kuivauksen taukotilaan. Työkavereita saapuu taukotilaan, ja vaihdetaan kuulumisia aamu-unisena.

5:50
Linjaston käynnistys oheislaitteineen ja yhteys hautomon hoitajaan. Sorvauksen aloitus, kunnes puita saapuu tukkilinjastoa pitkin sorvin karoille. Vuorokohtaisten laadunvalvontamittausten suorittaminen yhdessä trukkikuskin kanssa, tämän jälkeen karmean kokoisen kiveniskun hiominen sorvin terästä, jonka jälkeen ajojen jatkaminen. Sorvausta ja työasioihin liittyvää keskustelua radiopuhelimella kuivauksen operaattorien ja trukkikuskien kanssa.

8:00
Kahvitauolle ja jatkamaan aamulla kesken jääneitä tarinoita työkavereiden ja trukkikuskien kanssa. Juttuaiheet vaihtelevat kovinkin laidasta laitaan, mutta usein huumoria on mukana, oli aihe mikä tahansa.

8:12
Takaisin sorvin ääreen ja terän vaihto sorviin. Linjasto käyntiin. Pian trukkikuski ilmoittaa havainneensa pinkkarin alkupäässä outoa ääntä. Linja hallitusti seis ja tutkimaan asiaa. Havaitsen mekaanisen rikkouman paineilmasylinterissä. Asiaan kuuluvat turvallistamistoimet/lukitukset ja vaara-arvioinnin teko, ennen remontin aloitusta.
Ilmoitus vuoromestarille laiterikosta sekä siitä, että pystyn hoitamaan remontin omatoimisesti. Arvioin häiriön keston. Rikkoutuneen sylinterin vaihto uuteen yhdessä trukkikuskin kanssa. Linjasto on kunnossa kello 9:25, jonka jälkeen turvalukitusten purku ja koekäyttö. Käyttäjäkunnossapito ja huoltotyöt ovat muutenkin normaalia työnkuvaani kuuluvaa työtä.
Remontin jälkeen suuntaan valvomoon jatkamaan sorvaamista. Valvomoon on tällä välin ilmestynyt tehtaan tuotantojohtaja. Sorvauksen ohessa keskustelemme lähipäivien tuotantoon liittyvistä asioista ja haasteista, sekä mahdollisen uuden sorvarin kouluttamisesta lähiaikoina. Keskustelumme sisältö keskittyy vahvasti mahdollisen oppilaan ”kriteereihin”.
Vakituiseen sorvarin työhön vaaditaan pitkäjänteisyyttä, oma-aloitteisuutta, paineensietokykyä sekä osaavia ja työhön tarttuvia käsiä. Lisäksi mekaniikasta ja myös hydrauliikka- ja paineilmajärjestelmistä olisi ymmärrettävä hieman muutakin, kuin se että niitä on olemassa. Huippusorvariksi kehittyminen ei tapahdu vuodessa, eikä edes vielä kahdessa. Voin ilokseni todeta, että on erittäin hienoa olla osana LVL-tehtaan kolmen henkilön muodostamaa huipputiimiä.

10:10
Ruokatunnille taukotilaan, ja maukas leipäjuustosalaatti kurnivaan vatsaan runsaan veden kera, jonka jälkeen takaisin sorvin valvomoon.
Jatkan sorvausta ja soitan Rauten automaatioinsinöörille (sorvispecialisti), koska edellisenä päivänä kuulin, että hän on tulossa käymään tehtaalla lähiaikoina. Keskustelemme hänen käyntiin liittyvistä sekä tulevista sorvin kehittämiseen liittyvistä asioista.
Luottamuksen osoituksena sorvareita kohtaan, LVL-tehtaan ylin johto on antanut minulle, ja toiselle kollegalleni/pääsorvarille niin sanotut vapaat kädet olla yhteydessä suoraan laitevalmistajien (Raute/Nordautomation) ammattilaisiin linjaston kehitykseen ja jatkuvaan parantamiseen liittyvissä asioissa. Viimeisen kahden vuoden aikana olemme saaneet melkoisia parannuksia koko sorvilinjaan. Varsinkin itse sorvin olemme saaneet viriteltyä aivan maailmanluokan 8-jalkaiseksi huippuyksilöksi.
Hetki sitten viilumattoon on taas ilmestynyt valtava jälki. Kiroan mielessäni, ja ehkä ääneenkin. Ajan koneen tyhjäksi ja lähden tutkimaan jäljen aiheuttajaa. Terän päällä makaa 2,5″ naula. Terän vaihto ja tämän jälkeen kahvitauolle.

12:05
Kupponen kahvia ja sorvisalin trukkikuskin kanssa keskustelua pian alkavista vuorovapaista.

12:17
Jatkan sorvausta, ja samalla näppäilen aiemmin tehdyt laadunvalvonta mittaukset tietokoneelle mittauspöytäkirjaan. Ilmoitan hautomon hoitajalle, että tukkipöydällä olevat tukit riittävät loppuvuoron ajaksi. Hautomon hoitajalta tulee välitön kuittaus ja antoisat päivän jatkot -toivotus. Kaikki puut on sorvattu kello 13:15.
Sorvauksen loputtua päivä jatkuu vuoron loppusiivouksella, teräasetteiden säädöllä, sekä viikkorasvauksilla, jotka sattuvat tälle päivälle. Lähden paita täysin hiestä märkänä valvomosta kohti taukotilaa ja kotia.

FAKTA

Ikä: 39
Ammattinimike: Sorvari
Työpaikka: Stora Enso, Varkauden puutuoteyksikkö, LVL-tehdas.
Koulutus: Metsätalousinsinööri (MAMK, nyk. XAMK), Saha-alan AT (AEL), Levyalan AT (Gradia).
Työhistoria: Stora Ensolla vakituisessa työsuhteessa 2/2011 alkaen, lisäksi harjoittelussa/kesätöissä 2006–2008. Useita muita työnantajia 2000-luvulla.
Kiinnostavinta työssäni on monipuolisuus, haasteet, työn ”vapaus”, mutta myös sen tuoma vastuu. Itsensä kehittäminen ammatillisesti.
Vaikeinta työssäni on hetkittäin todella nopeat tilanteiden vaihtelut.
Muut eivät tiedä, että maksamakkara ja kaalilaatikko ovat suurinta herkkua.
Lähes jokaisena työpäivänä minä kehityn työssäni. Lisäksi saan jotain aikaan, näkyvää tai näkymätöntä.

Jaa artikkeli

Kategoriat