3/23

Digitaalinen kaksonen nopeutti linjojen käyttöönottoa

Liperissä toimiva Puupietari on tehnyt mittavat investoinnit kapasiteettinsa ja tuotevalikoimansa kasvattamiseksi. 5000 neliömetrin halliin sijoittuu kaksi sormijatkoslinjaa sekä lamelliliimauslinja, jotka ovat yrityksen itsensä suunnittelemia ja rakentamia.

Vaivion kylässä vuodesta 1997 lähtien puuaihioita valmistanut Puupietari Oy päätti kaksi vuotta sitten panostaa kapasiteettinsa kasvattamiseen, jotta se pystyy vastaamaan kasvaneeseen sekä monipuolistuneeseen kysyntään. Lisäksi se halusi parantaa toimitusvarmuuttaan hajauttamalla tuotantonsa kolmeen halliin. Niinpä yritys päätti rakentaa uuden 5000 neliömetriä suuren tuotantohallin entisten viereen, mikä nosti tuotantotilojen määrän yhteensä 15 000 neliömetriin. – Kaiken kaikkiaan investoinnin hintalappu oli noin seitsemän miljoonaa euroa, toimitusjohtaja Heikki Pietarinen kertoo.

Reilut 30 henkilöä työllistävän yrityksen liikevaihto viime vuonna oli noin 18 miljoonaa euroa, joten kyseessä oli varsin rohkea satsaus. – Haluamme olla jatkossakin uskottava puuaihioiden toimittaja, joka pystyy toimittamaan tuotteita monipuolisesti, yrityksen perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Martti Pietarinen sanoo.


Investoinnin valmistuttua keväällä, työntekijöiden määrä kasvaa noin 10:llä.

PUUPIETARIN YRITTÄJÄHENKISYYS huokuu pitkälle kaikessa sen tekemisessä, ja myös uuden hallin rakentamisesta yritys vastasi itse yhdessä muutaman paikallisen yrityksen kanssa. Esimerkiksi hallin pohjat kaivoi itse Martti Pietarinen. Hallissa käytetyt elementit ja liimapuupalkit toimitti LapWall Oy. – Säästimme huomattavan summan, kun rakennusprojekti oli omissa käsissä, Heikki Pietarinen sanoo.
Uudessa hallissa sijaitsevat kaksi täydellistä sormijatkoslinjaa, joista toinen tekee liitoksen pystysuorassa ja toinen vaakatasossa. – Vertikaalinen sormijatkoslinja tehtiin vientimarkkinoita silmällä pitäen, Heikki Pietarinen toteaa.

Uusi halli varusteltiin myös älykkäillä led-valoilla. Hallin lisäksi yritys investoi uuteen 500 kWh:n lämpölaitokseen sekä uusiin pölynpoistoratkaisuihin. Sivuvirroista osan se käyttää itse lämmöntuotantoon ja loput myydään asiakkaille puruna, oksamurskana ja briketteinä.

Laitetoimittajien suhteen Puupietari luotti heille entuudestaan tuttuihin toimittajiin. Koneet linjoihin toimitti Weinig Group, mukaan lukien tekoälyllä varustetut LuxScanin kamerajärjestelmät, jotka optimoivat raaka-aineen käytön. Linjoissa on välivarastot, joiden avulla linjojen kapasiteettia pystyttiin kasvattamaan entisestään. Ogden Group puolestaan toimitti suurtaajuuspuristimet liimausta varten. – Olemme olleet tyytyväisiä Weinigin aiempiinkin koneisiin. Huoltojen ja varaosien suhteenkin on järkevää käyttää saman toimittajan koneita. Lisäksi tutun merkkisten koneiden käyttöönotto oli henkilökunnalle helpompaa, tuotannosta vastaava Matti Pietarinen toteaa.

Linjojen layoutin suunnitteli Heikki Pietarinen ja myös kaikki niiden mekanisointi on yrityksen omaa käsialaa alusta loppuun. – Uusien linjojen perusajatus on raaka-aineen maksimaalinen hyödyntäminen sekä useamman eri tuotteen valmistaminen samaan aikaan. Siihen pääsemme lajittelulla ja puskuroivilla välivarastoilla sekä nopeilla asetteiden vaihdoilla, hän kertoo.

Petri Puttonen

Lue juttu kokonaisuudessaan Puumies-lehdestä 3/23. Puumies ilmestyy printtilehtenä, ja kuuluu Puumiehet ry:n jäsenhintaan. Lehti julkaistaan myös näköislehtenä, ja tunnus on jäsenille maksuton.

Jaa artikkeli

Kategoriat