8/2023

Hyytiälän uudisrakennus valmis

Helsingin yliopiston Hyytiälän metsäaseman uusi majoitus- ja opetusrakennus, Koto, on valmistunut. CLT:stä valmistetun rakennuksen avajaisia vietettiin lokakuussa Juupajoella.

Päärakennuksesta ja kolmesta erillisestä majoitusrakennuksesta koostuva uudisrakennus on valmistettu CLT:stä. Arkkitehti Rudanko + Kankkusen suunnitteleman rakennuksen toteutti Sikla-tilat. CLT-elementit on toimittanut CLT-Plant Oy Kauhajoelta.

Uudisrakennuksen tavoitteena on ollut historialliseen miljööseen istuvat modernit tilat tutkijoiden ja opiskelijoiden käyttöön. Taloissa on harjakatot kuten vanhoissakin taloissa ja paviljonkimaiset rakennukset rajaavat oman pihapiirin, jossa on sisäänkäynnit eri tiloihin.

Avajaistilaisuuden alussa paljastettiin pihapiiriin tuotu peruskivi, joka kiven paljastaneen Helsingin yliopiston kanslerin Kaarle Hämerin mukaan on tuotu paikalleen Hyytiälän kävijöille tutulta saunapolulta.  

– Jos miettii mitä tulee mieleen Helsingin yliopistosta, niin yhtenä asiana ovat yliopiston tutkimusasemat. Ne tekevät Helsingin yliopistosta koko Suomen yliopiston. Minulle rakkain tutkimusasema on tämä Hyytiälän metsäasema, jossa olen viettänyt useita viikkoja, Hämeri totesi.

Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan dekaani Ritva Toivonen totesi tilaisuuden avauksessaan, että – Tänään on Hyytiälän tulevaisuuden ensimmäinen päivä. Rakennusten rakentaminen on ollut pitkä ja monitahoinen matka, mutta olemme todella tyytyväisiä siinä missä nyt olemme. Toivonen myös korosti, että uusi rakennus ei ole pelkkä rakennus, vaan myös tutkimuskohde sinällään, jollaista ei muualta maailmalta löydy.

Uusimmassa Puumies-lehdessä 8/23 (tilaajille) juttu myös Hyytiälän ainutlaatuisesta tutkimusalustasta Living Labista.

Jaa artikkeli

Kategoriat