4/2024

Iisveden Metsä Oy: Perheiden yhtiö jo 100 vuotta

Iisveden Metsällä ei ole yhtä sahasukua takana, vaan yrityksellä on useita kymmeniä sukuja, sillä yrityksen omistajia on yli 400, ja heitä on jo viidennessä polvessa. Hyvällä omavaraisuusasteella toimiva yritys on 15 vuodessa tuplannut tuotantomääränsä.

Iisveden Metsä ei ole Suomen vanhin saha, mutta lienee sitä, jos mittapuuna on edelleen samassa rakennuksessa, samalla paikalla, samalla nimellä ja samalla omistuspohjalla toimiva saha. – Ja ilman polttamatta kertaakaan, Iisveden Metsän toimitusjohtaja Tommy Lindström lisää.

Iisvedellä arvostetaan yrityksen historiaa ja jatkumoa – vuonna1924 rakennetun sahalaitoksen lisäksi pääkonttorikin pitää majaansa edelleen vuonna 1927 mäen päälle rakennetussa päärakennuksessa. Toimittajan ihaillessa vanhoja kalusteita, toimitusjohtaja vitsailee ilkikuriseen tapaansa, että olisihan täällä remonttiakin tehty, mutta kaikki rahat ovat menneet muualle sahan tontilla.

IISVEDEN METSÄN tuotanto on tuplaantunut 15 vuodessa noin 70 000 m3:sta noin 140 000 m3:een. 25 vuodessa kehitys on ollut vielä huimempi – tuotanto on lähes viisinkertaistunut vuodesta 1997. Yritys kasvatti oman puunhankinnan resursseja viisi vuotta sitten. – Puuhuollon tasaisuus ja varmuus vaatii oman puunhankinnan. Ilman sitä, emme olisi voineet kasvattaa tuotantoa, Lindström pohtii. Nykyään vuosittaisesta 320 000 m3:n puun käytöstä noin 45 prosenttia tulee yrityksen oman hankinnan kautta ja loppupuukauppaa käydään kolmen suuren metsäkonsernin, UPM:n, Stora Enson ja Metsä Groupin kanssa.

Iisveden Metsä Oy:n satavuotisen toiminnan kunniaksi julkaistaan yrityksen historiikki – Iisveden ikiliikkuja. Kirjan on toimittanut Antti Äijö. Yrityksen historiikki on kirjoitettu joka 25. vuosi, joten nyt on kyseessä 4. opus.

Lue lisää Iisveden Metsästä ja yrityksen historiikista uudesta Puumies-lehdestä tai klikkaa näköislehteen verkossa (Huom! Vaatii kirjautumisen, lehden tilaajat ja yhdistyksen jäsenet voivat tilata oman kirjautumistunnuksensa edellä mainitun näköislehti-sivun lomakkeen kautta.)

Jaa artikkeli

Kategoriat