3/2021

Isojen tukkien sahaaminen alkaa ensi vuoden aikana

Orasko Oy on vuonna 2010 perustettu sahatavaran vienti- ja välitysyritys, joka toimittaa mänty- ja kuusisahatavaraa Euroopan, Lähi-idän, Aasian ja Pohjois-Afrikan markkinoille asiakkaan tarpeiden mukaan. Pääpaino viennissä on Egypti, joka on myös yrityksen omistajan ja toimitusjohtajan Hany Yacoubin kotimaa. – Muutin vuonna 2004 Egyptistä Varkauteen, ja sahatavaran välittämisen aloitin vuonna 2008, hän kertoo.


Kaikki Oraskon välittämä sahatavara niin Suomesta, Venäjältä kuin Baltiasta meni Egyptiin aina vuoteen 2017 asti. Samana vuonna se osti pikkutukkeja sahanneen, mutta velkasaneeraukseen joutuneen Timo Timber Oy:n sahan Utajärveltä. Niinpä lokakuussa 2017 Yacoubista tuli sahatavaran välittäjän lisäksi myös sahatavaran tuottaja. – Saha oli minulle entuudestaan tuttu, sillä välitin sen koko sahatavaratuotannon Egyptiin, hän sanoo. Kaikki sahan työntekijät siirtyivät vanhoina työntekijöinä Haadex Oy:n palvelukseen.

Alku velkasaneeraukseen joutuneen sahan uutena omistajana oli haastava, sillä luottamusta ei tahtonut löytyä keneltäkään. – Onneksi minulla oli apuna Utajärven Yrityspuisto Oy toimitusjohtaja Vuokko Pason johdolla, joka yhdessä kunnan kanssa loi uskoa metsänomistajiin ja muihin toimijoihin, Yacoub kiittää.


Paso näkee Haadexin sahan erittäin tärkeänä niin kunnan kuin lähialueen kehitykselle. – Työpaikat ovat lisääntyneet sen jälkeen, kun Haadex aloitti toimintansa vuonna 2017. Myös alueen metsäomistajille sahan läheisyys on tärkeä asia, hän sanoo.

Haadexin tuotanto lähti hyvin käyntiin, ja ensimmäisenä täytenä toimintavuotenaan saha tuotti 46 800 kuutiometriä sahatavaraa, mikä on yli kolminkertainen määrä aiempaan verrattuna. Suurin osa omasta tuotannosta viedään tuoreena, ja osa kuivataan alihankintana.

Hyvä ensimmäinen vuosi, kasvava sahatavaran kysyntä, motivoitunut henkilökunta ja sidosryhmien tuki antoivat Yacoubille uskoa, jonka turvin hänen oli helppo tehdä investointipäätös toisesta sahalinjasta vuonna 2018. Investointi käynnistettiin ostamalla naapuritontti kiinteistöineen, jolle uutta sahaa on rakennettu. Nyt isompien tukkien sahaukseen suunnitellun sahalinjan ensimmäinen vaihe on valmis. – Ensimmäiset tukit ajettiin linjasta läpi maaliskuun alussa, ja ensimmäiset uudella sahalinjalla sahatut sahatavarat lähtevät vientiin huhtikuussa, Yacoub iloitsee.

Petri Puttonen

Lue lisää Orasko Oy:n toiminnasta Puumies-lehdestä 3.2021

Jaa artikkeli

Kategoriat