7/2023

Kuhmo Oy:n tavoitteena 550 000 m³:n tuotanto vuodelle 2024

Kuhmo Oy:n mittava investointiohjelma täydentyi kesällä, kun uusi pääsahalinja otettiin käyttöön. Täyteen tuotantovauhtiin uuden sahalinjan odotetaan pääsevän vuoden loppuun mennessä. Viimeisimpien investointien ansiosta Kuhmon sahan tuotantokapasiteetti nousee 600 000 kuutiometriin sahatavaraa vuodessa.

Kantolan teollisuusalueelle saavuttaessa, pian Pajakkakosken sillan jälkeen, on tienrakentajilla täysi tohina päällä, kun Hyryntien uutta linjausta rakennetaan 1,4 kilometrin matkalta. – Tien siirtäminen on ollut noin 10 vuoden projekti ja sen toteutuminen on meille äärettömän tärkeä, koska se mahdollistaa toimintojemme laajentamisen, toimitusjohtaja Tommi Ruha sanoo.

Uuden tien pitäisi valmistua syksyn aikana, jonka jälkeen Kuhmo Oy aloittaa välittömästi maarakennustyöt entisen tien kohdalla. Tällä hetkellä käynnissä ovat kahden Valutecin toimittaman OTC-kanavakuivaamon rakennustyöt, joita tarvitaan kuivaamaan uuden pääsahalinjan myötä lisääntyvää sahatavaramäärää.
Koneasennukset alkoivat toukokuun toisella viikolla ja ensimmäisen tukki sahattiin 2.8. – Startti uuden linjan suhteen on sujunut hyvin, ja uskomme linjan olevan täydessä tuotantovauhdissa vuodenvaihteessa, keväällä tuotantopäällikkönä aloittanut Heikki Kähkönen sanoo. Viereisessä hallissa sijaitsevaa vanhaa pääsahalinjaa ajetaan samaan aikaisesti niin pitkään, että uusi linja on täydessä vauhdissa. Uusi pääsahalinja on HewSaw SL250 3.3, jonka toimitti Veisto Oy. Linjaan on jätetty optio dx-sahauksen käyttöönotolle.

Sahaansyöttö pääsahalinjalle tehtiin täysin uusiksi kahdessa vaiheessa, ja sen toimituksesta vastasi Jack-Steel Oy. Samalla Kuhmo investoi myös toiseen kuorimakoneeseen, minkä toimitti Valon Kone Oy. Sahaansyötön automaatioratkaisut toimitti HartControl Oy.

Uuden sahalinjan alasahan laitteet sekä kolme seulaa toimitti Bruks Siwertell, ja alasahan automaatiosta vastasi Pronor Automation Oy. Seuloille Kuhmo rakensi oman tilan saharakennuksen kylkeen. Sahalinjan ja dimensiolajittelulaitoksen väliset kuljettimet toimitti Pronor Mechanics Oy, ja Pronor Control Oy vastasi niiden automaatiosta. Pölynpoistojärjestelmän toimitti puolestaan Vaasan Kuljetuskanavat Oy. – Prosessisuunnittelu on täysin meidän omaa käsialaamme, tosin AFRY teki 3D-mallinnuksen, Ruha toteaa.
Uutta sahalinjaa varten Kuhmo rakensi uutta hallitilaa vanhan pääsahalinjan viereen, minkä perustustyöt alkoivat toukokuussa 2022. Hallin rakentamisesta vastasivat Ruhan mukaan hyvin pitkälti paikalliset yritykset. – Koko projekti rakentamisesta ylösajoon on sujunut erittäin hyvin, mistä haluan kiittää kaikkia yhteistyökumppaneitamme, Ruha sanoo.

Kuhmon myyntihenkilöille uusi pääsahalinja tarjoaa mahdollisuuden uusiin tuotteisiin ja asiakkuuksiin. – Sahalinja antaa meille paljon uusia mahdollisuuksia eri dimensioiden ja pituuksien tuottamisen suhteen, kun sivulautojen paksuutta ja leveyttä pystytään helposti optimoimaan, myyntijohtaja Matti Sipiläinen sanoo.

Kun otetaan huomioon Kuhmon tekemät investoinnit kolmanteen dimensiolaitokseen vuonna 2021, sekä Jartek Invest Oy:n toimittamaan paketointilaitoksen vuonna 2022, kohoaa yrityksen vuosina 2020-2023 tekemien investointien määrä reiluun 50 miljoonaan euroon. – Investointiohjelma on erittäin merkittävä koko yrityksen historiassa, ja sen avulla pystymme kilpailemaan alati kiristyvässä markkinassa myös tulevaisuudessa, Ruha kertoo. Kuhmo Oy on saanut hankkeisiin investointitukea Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR).

Jaa artikkeli

Kategoriat