1/2022

Opintopolku suoraan työpaikkaan

LAB ammattikorkeakoulun strategian yhtenä kulmakivenä on työelämälähtöisyys. – Toimimme läheisesti alan toimijoiden kanssa, enenevässä määrin myös laitetoimittajien kanssa. Jartekin kanssa olemme tehneet yhteistyötä paljon. Meillä on esimerkiksi Jartekin lämpökäsitellyn puutavaran uuni kampuksella, jota voimme käyttää opetuksessa, lehtori Esa Mikkonen kertoo.

Aleksi Porkka on suorittanut Salpaus-ammattiopistossa ensin puusepän perustutkinnon ja sitten motariopintojen kautta siirtynyt opiskelemaan LABiin puutekniikkaa. LABin ja parin ammattiopiston motariopinnoissa amk-opintoja aloitetaan suorittamaan jo ammattiopiston puolella, mikä lyhentää opintoja AMKissa noin vuoden.   

Puutekniikan opiskelijoilla on mahdollisuus ottaa ammattikorkeakoulunsa opintotarjonnasta opintoja myös muista koulutussuunnista. Osa puutekniikan opiskelijoista täydentää kurssivalikoimaansa muotoiluinstituutin opinnoilla, mutta mahdollisuus on ottaa kursseja myös esimerkiksi koneinsinöörin opinnoista. Näin tekee 26-vuotias kolmannen vuoden opiskelija Aleksi Porkka. – Lienen LABin ensimmäinen konetekniikkahybridi, Porkka naurahtaa.

– Tutustuin viime kesänä kesätöissä sahalla Jartekin automaatiokoneisiin ja kiinnostus heräsi miten älylaitteet koneissa toimivat. Marraskuussa sahateollisuuspäivillä osallistuin Jartekin esittelyyn ja kävin esittäytymässä, Porkka toteaa. Yhteistyö lähti tästä tapaamisesta rullaamaan hyvin ja Porkka yhteistuumin Jartek AI:n Jarmo Tuovisen ja LABin Markku Levanen kanssa valitsi itselleen sopivia kursseja sekä keväälle että syksylle. – Robotiikkaa, logiikkaohjelmointia ja operointipaneelikurssi keväällä ja syksyllä näihin liittyviä jatkokursseja, Porkka luettelee kurssivalintojaan.

Opintojen lisäksi Porkka on sopinut Jartekin kanssa ensi kesän kesätöistä. – Opinnäytetyön aihe puuttuu vielä, mutta jos hyvä aihe löytyy, niin teen senkin Jartekille, Porkka pohtii. Alun perin puusepän koulutukseen Porkan houkutteli soitinrakentaminen, mutta nyt kiinnostus on hieman muuttunut.
– Automaatio-osaaminen on erittäin kiinnostavaa ja hyödyllistä. Toivon, että minusta tulee raudankova ammattilainen, joka pystyy kertomaan laitteesta kaiken ja myös lisäämään Jartekin myyntiä.

Samaa toivoo myös Jartek AI:n Tuovinen. – Porkka on ulospäin suuntautunut ja selvästi vakavissaan opiskelujen ja tämän yhteistyön kanssa. Automaatio-osaajista on kova kysyntä ja tämä on hyvä keino saada hyviä työntekijöitä yritykseen.

Hanna Luoma

Lue juttu kokonaisuudessaan Puumies-lehdestä 1/2022

Jaa artikkeli

Kategoriat