Sahateollisuuden laitetoimittaja Passimo Oy on palvellut alaa menestyksekkäästi jo 30 vuoden ajan. Tulevaisuudessa se haluaa kasvaa parantamalla erityisesti huoltopalvelujaan, joita se parhaillaan systematisoi. Huollon pilottihankkeet käynnistyvät ensi vuonna.
Kuluva vuosi on ollut Passimolle aika normaali, tosin koronapandemian vuoksi muutama isompi projekti on siirtynyt tulevaisuuteen. Tilanne on normalisoitunut mitä pidemmälle vuosi on edennyt, ja sahateollisuuden asiakkaat ovat aktivoituneet investoimaan. – Tilauskirjassa on jo mukavasti merkintöjä ensi vuodellekin, toteaa yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja Timo Myllyaho.
Tämän vuoden isoin yksittäinen projekti on ollut Westas konsernin Pihlavan sahalla, jonne Passimo toimittaa uuden sahan syötön. Tämän lehden ilmestymisen aikaan asennus on jo loppusuoralla, jolloin linjan koekäyttö ennen varsinaista käyttöönottoa voi alkaa. – Sahan toimiessa täydellä teholla on tuotantoseisakin lyhyys tärkeämpää, kuin asennukseen käytetty aika, Timo Myllyaho painottaa.
Passimo on tehnyt Westas konsernin molemmille sahoille toimituksia koko sen olemassaolon ajan. Esimerkiksi Pihlavaan se on toimittanut muun muassa pakettinostimen ja tasaamolle kuljetinratkaisuja niin alku- kuin loppupäähän. Yritysten yhteistyö alkoi Raunion sahalle tehdystä tasaamon uudistamisesta, joka tilattiin edellisen omistajan toimesta, mutta valmistui vasta Westasin tultua omistajaksi. – Taisimme onnistua toimituksessa ihan hyvin, sillä yhteistyö on jatkunut tiiviinä, Timo Myllyaho naurahtaa.
Myös kevät ja kesä 2021 tulevat olemaan työntäyteistä aikaa Passimolle, koska yritys toimittaa kuljetinratkaisut Kohiwood Ltd:n sahalle Soiniin. Kohiwood investoi toisen sahalinjansa uusimiseen, johon USNR toimittaa pikkutukeille suunnitellun Cambio 500 -kuorimakoneen ja Veisto puolestaan R200-sahakoneen. Kohiwoodin toisessa linjassa on jo olemassa HewSaw R200, ja tuosta linjasta otetaan käyttöön kaikki hyvät ominaisuudet. – Halusimme molemmat sahalinjamme samanlaisiksi, kertoo Kohiwoodin myyntijohtaja Anssi Hintsa.
Kohiwood on yksi Passimon tärkeimmistä asiakkaista, jolle se on vuosien saatossa tehnyt useita asennuksia. – Pitkäaikainen yhteistyö Passimon kanssa on sujunut erittäin hyvin, ja ensi kesän projektikin saatiin lyötyä lukkoon mutkattomasti, Hintsa sanoo.
Passimo työllistää työtilanteesta riippuen tällä hetkellä 15-20 henkilöä, joista noin kolmannes on Venäjältä ja Latviasta. Toiminnan ollessa projektiluontoista ja työtehtävien monipuolisia, on osaavien työntekijöiden löytäminen haastavaa. – On vaikea löytää henkilöä, joka osaa edes vähän hitsata, ymmärtää automaatiosta, elektroniikasta ja LVI-puolesta, projektipäällikkö Jesse Myllyaho sanoo. Osa työntekijöistä on tullut paikallisen Järviseudun ammatti-instituutin kautta ensin harjoitteluun, ja myöhemmin vakituiseen työhön. Passimolla toivotaan opiskelijoiden olevan vieläkin aktiivisempia, ja ottamaan rohkeasti yhteyttä heihin.
Tulevaisuudessa Passimon työntekijöiden määrä saattaa lähes tuplaantua, jos suunnitelmat toteutuvat. Yritys aikoo systematisoida huoltopalvelujaan jatkossa. Se on luonut kolmevaiheisen huoltojärjestelmän, johon kuuluu ennakoiva, akuutti ja määräainainen huolto.
Uuden servicepack-konseptin tavoitteena on pienentää häiriöprosentteja ja kasvattaa käyntiprosentteja. – Tuotteistaminen on parhaillaan käynnissä. Pilotointi alkaa ensi vuonna, ja täysin valmis konsepti on vuoteen 2024 mennessä, Timo Myllyajo kertoo. Huoltotoimintojen kehittäminen on osa Passimon kehitysprojektia, johon se on saanut tukea Business Finlandilta.
Petri Puttonen
Lue lisää Passimosta Puumies-lehden numerosta 9.2020.