9/2022

Puisia vinkkejä pukinkonttiin

MioSa. design: Savanna-avainkaulanauha turvalukolla, 23,90 €

Kokkolalaisen Satu Järvisen perustaman MioSa. designin tarina alkoi kuin sadussa vuonna 2016. Äitiyslomalla ollut Järvinen esitteli blogissaan tekemiään puuhelmiavaimenperiä ja laittoi myyntiin muutaman ylimääräisen. Kahdessa tunnissa häneltä oli tilattu yli 100 avaimenperää. – Siitä pikkuhiljaa tuotevalikoimani laajeni avaimenperistä avainnauhoihin ja koruihin, Järvinen kertoo.

MioSa. designin valikoimaan kuuluu nykyään yllä mainittujen lisäksi erilaisia koruja ja postikortteja. Myydyimpiä ovat edelleen avainnauhat, jotka on tehty pelkistä puuhelmistä tai sekä puu- että metallihelmistä. Valikoimassa on tuotteita niin aikuisille kuin lapsille ja niin naisille kuin miehille.

Järvinen tilaa puuhelmet Euroopasta. 

– Ostaisin puuhelmet ehdottomasti Suomesta, jos joku niitä valmistaisi ja vielä kilpailukykyisellä hinnalla, hän sanoo.

MioSa. design on toiminut alusta asti Järvisen kotiosoitteessa. Hän suunnittelee ja valmistaa kaikki tuotteet itse sekä kuvaa tuotteet verkkokauppaan. Järvisen puoliso maalaa puuhelmet.

Ostoksille: www.miosadesign.fi

 

SenjoBriitta: KANTTI-maljakko, 37 €

SenjoBriitta on kärsämäkeläisen puusepän Hanna Saaren äitiyslomalla kypsynyt liikeidea ja toteutunut haave. Saari perusti ”yhden naisen puuverstaan” vuonna 2021, ja myy verkkokaupassaan tällä hetkellä kymmeniä puutuotteita: tarjoiluvälineitä, alustoja, maljakoita, kynttilänjalkoja ja tauluja.

Saari valmistaa jokaisen tuotteen omin käsin, perheen kodin pihapiiriin tehdyssä verstaassa. – Valtasin autotallin mieheltäni, Saari kertoo nauraen.

Tuotteet syntyvät suomalaisesta tammesta ja koivusta – ylijäämäpuusta, jota Saari ostaa lähisahalta.

SenjoBriittan myydyimpiä tuotteita ovat maljakot ja kynttilänjalat, joista mustien tuotteiden pinnan hän polttaa ja käsittelee öljyvahalla. Maljakossa on sisällä lasiputki.

Ostoksille: www.senjobriitta.fi

 

Talwood Oy: Suplauta, tarjoushinta alk. 1900 €

Mallipuuseppä Harri Talvion käsissä on syntynyt puinen SUP-lauta, joka haastaa ekologisuudellaan ja elinkaariajattelullaan pvc-muoviset massatuotteet. Lauta on mahdollista personoida esimerkiksi logolla, nimellä, kuvalla tai laudanomistajan lempiväreillä.

Talvio valmistaa laudan espanjalaisesta keisaripuusta suurelta osin käsityönä. Täysipuisena lauta painaisi 80 kiloa, mutta kennomaiseksi tyhjennetylle laudalle jää painoa noin 20 kiloa. – Onhan se muovilautoihin verrattuna painavampi, mutta puinen SUP-lauta on kuin vene: pienellä hoidolla se kestää jopa 20 vuotta, ja kulkee vedessä tosi vakaasti. Kestävyyden takaamiseksi, puulauta laminoidaan lasikuitu- ja Bio-epoksipinnoin, Talvio kertoo.

Model I -lauta on suunniteltu päiväretkeilyyn ja eri keliolosuhteissa leikittelyyn. SUP-lautaa on testattu viime kesä, ja nyt myynnissä oleva Model I -lauta on paranneltu versio.

Talvion tekemä tarjoushinta Puumies-lehden lukijoille on voimassa 1.3.2023 asti. Talwood Oy valmistaa laudat tilausjärjestyksessä, noin neljän viikon kuluessa tilauksesta.  

Ostoksille: www.talwoodboards.com

 

Ideabutiikki Oy: Mytologia-sarjan kettu-korvakorut, alk. 25€

Kun uudet ystävykset Ninja Renvall ja Heidi Uskaure yhdistivät osaamisensa ja rohkeutensa, vuonna 2020 syntyi Ideabutiikki Oy – sisustus- ja paperituotteita sekä vanerisia asusteita suunnitteleva ja myyvä verkkokauppa. Ideabutiikin tuotteiden inspiraatio on peräisin Suomen mytologiasta, metsistä, tuntureista ja tähtitaivaasta. – Kiinnostuin Suomen mytologiasta koti-ikävissäni vaihto-oppilasvuonna, Renvall kertoo.

Vaasalaisen yrityksen mytologia-sarjaan kuuluu esimerkiksi kettu-korvakorut, jotka on valmistettu suomalaisesta FSC- tai PEFC-sertifioidusta koivuvanerista. Renvallin piirtämät kuvat painaa vanerille alihankkija, jonka jälkeen Renvall kasaa korut omin käsin. 

Korujen taustapahvit on painettu kierrätyskartongille ja yritys uusiokäyttää pakkausmateriaaleja mahdollisuuksien mukaan.

Korujen kantaja kantaa mukanaan myös mielenkiintoisia mytologian tarinoita. Kuten: Ennen vanhaan kuiskailtiin mustaketusta ja tuliketusta. Tämä kettu oli päivisin musta ja öisin tulenpalava. Uskottiin, että kun tulikettu juoksi ja sen turkki osui puunoksiin ja pensaisiin, siitä singahtelevat kipinät lensivät taivaalle ja synnyttivät revontulet.

Ostoksille: www.ideabutiikki.fi

 

Wilawood Oy: Uurre-leikkuulauta pihlaja, 44,90€

Saarijärveläisen perheyrityksen tarina alkoi omista visakoivuista. Hanna Lampinen-Vilkkilän vanhemmat harrastivat visakoivujen kasvattamista, ja kun tuli harvennuksen aika, Hanna päätti perustaa puolisonsa Tuomo Vilkkilän kanssa vuonna 2018 Wilawood Oy:n, joka otti harvennuskoivut hyötykäyttöön. 

Siitä asti saarijärveläisyrityksen verkkokaupassa on myyty perheen sekä kahden ammattimuotoilijan suunnittelemia kattaus- ja sisustustuotteita sekä koruja. 

Keskisuomalainen puuseppä valmistaa isot tuotteet niin sanotusti puuvalmiiksi. Wilawood pintakäsittelee tuotteet sekä tekee korut pääosin itse.

Tuotteiden pääraaka-aineita ovat edelleen perheen omat koivut ja pihlajat. Myös kotimaista koivuvaneria ja koivuviilua käytetään. – Olemme ihastuneet eläväkuvioiseen pihlajaan, Suomen omaan jalopuuhun, jonka sydänpuu on tumma mutta kuoren alla kasvaa vaaleaa puuta. Kun puun pinnan vielä öljyää, siitä tulee kauniin suklaanruskea, Lampinen-Vilkkilä kuvailee.

Uurre-leikkuulaudassa pihlajan kuvio pääsee oikeuksiinsa, ja jokainen leikkuulauta on uniikki itsensä. Pellava- tai unikkoöljyllä viimeistellyn tuotteen päätyjen muotoilu tekee laudan käsittelystä helppoa.

Ostoksille: www.wilawood.fi

 

Maesema: Parkkikiekko, alk. 13,90 €

Puumiehillekin tutun metsänhoitajan ja puutuotealan osaajan Inkariina Sipiläisen Maesema on vanerista sisustustuotteita valmistava yritys, jonka idean Sipiläinen sai äitiyslomallaan 2021. Yritys myy tuotteitaan verkkokaupan lisäksi pienessä puodissa Kuhmossa. – Rakastan sisustamista, ja vihdoinkin uskalsin yhdistää molemmat mielenkiinnonkohteeni, Sipiläinen iloitsee.

Maeseman valikoimaan kuuluu muun muassa vanerisia tilanjakajia, verhoja, kakkukoristeita, kortteja, syntymätauluja, lasten nimikylttejä, pyyhekylttejä ja avaimenperiä. – Lisäksi suunnittelemme ja valmistamme asiakkaiden toiveiden mukaisia, yksilöllisiä tuotteita. Yrityksille teemme esimerkiksi logosuunnittelua, logokylttejä ja käyntikortteja sekä erilaisia liikelahjoja, kuten pysäköintikiekkoja, Sipiläinen kertoo.

Kaikki Maeseman tuotteet valmistetaan Kuhmossa suomalaisesta koivuvanerista. Osan tuotteista Sipiläinen suunnittelee yhdessä suunnitteluvastaavan kanssa ja osa on muotoilijoiden suunnittelemia.

Ostoksille: www.maesema.fi

 

Aarni: Sirius Visakoivu -rannekello, 229,90€

Aarnin tarinan alku ei voisi olla suomalaisempi, sillä kelloja ja asusteita valmistavan yrityksen perustamisesta päätettiin saunan lauteilla. Suurin osa yrityksen tuotteista valmistetaan suomalaisesta puusta, ja tuotteet ovat suomalaisten suunnittelemia. Lisäksi yritys käyttää erikoisempia, ulkomaisia puulajikkeita, kuten pähkinä- ja oliivipuuta. Kaikki ulkomainen puu on FSC-sertifioitua.

Aarni on onnistunut näyttämään, miten puusta valmistetaan korkean jalostusasteen tuotteita. Yritys on saanut viime aikoina huomiota tunnetuista kaupunkipuista valmistetuista, rajatuista kelloeristä. – Esimerkiksi Helsingin Kaivopuistossa myrskyssä kaatuneesta lehmuksesta valmistettiin 1000 kellon rajoitettu erikoiserä, kertoo yksi yritysten perustajista, Pyry Alamäki.

Sirius Visakoivu on suositus Sirius-kellosarjan uusin tulokas. Ensimmäinen erä kelloista ehdittiin jo myydä loppuun, mutta verkkokauppaan tulee täydennystä marraskuun lopussa. Kellot on valmistettu hartolalaisesta visakoivusta, ja mallista on saatavilla myös sirompi naisten malli Saga Visakoivu.

Ostoksille: www.aarniwood.com

 
Katso koko jutun kuvat Puumies 9/22 printistä tai näköislehdestä.
Kuvat: Yritysten omat kuvapankit.

Jaa artikkeli

Kategoriat