10/23

Punkaharjun Puutaito Oy: Strategian terävöittämisellä uuteen nousuun

Punkaharjun Puutaito Oy teki strategisen muutoksen toimintaansa viisi vuotta sitten, minkä ansiosta yritys on päässyt mukaan kahteen mittavaan massiivipuurakennuskohteeseen Helsingissä. Ensi kesänä valmistuva Katajanokan Laituri sisältää yrityksen uusia innovaatioita.

(Kuva: Punkaharjun Puutaito Oy:n liiketoimintajohtaja Tero Tirronen (vas.) ja toimitusjohtaja Janne Tirronen.)

Arkkilavojen ja vaneristen rullanpäätulppien valmistus ovat olleet Punkaharjun Puutaito Oy:n jokapäiväistä leipää aina yrityksen perustamisesta lähtien. Ensi vuonna 35 vuotta täyttävä yritys valmisti myös vuosien 2016–2018 välisenä aikana ulkoseinäelementtejä huoneistomoduuleja varten. Tuotannollisesti ja taloudellisesti ulkoseinäelementtien valmistaminen ei kuitenkaan osoittautunut yritykselle sopivaksi toimintamalliksi. – Puhalsimme pelin poikki sen osalta, ja mietimme hetken mihin suuntaan haluamme kehittää yrityksemme toimintaa, toimitusjohtaja Janne Tirronen kertoo.

Vuoden 2018 alussa Punkaharjun Puutaito oli investoinut uuteen levyn- ja palkintyöstökeskukseen. Penope Oy:n toimittamalla ja nykyään Kerimäen tuotantotiloissa sijaitsevalla CNC-työstökeskuksella voidaan työstää jopa 40 metrin pituisia levyjä. Investointi täydensi yrityksen CNC-työstökeskuskantaa, ja kolmella erikokoisella koneella se pystyy tekemään massiivipuutyöstöjä kaiken kokoisille kappaleille. – Pystymme työstämään kappaleita, joiden koko vaihtelee 4x200x200 mm – 1000x4500x40000 mm välillä, Tirronen sanoo.

PUNKAHARJUN PUUTAIDON uusi strategia alkoi muotoutumaan, kun Stora Enso valitsi yrityksen pelifirma Supercellin toimiston rakentamisprojektiin. Yritys toimitti Supercellin toimistorakennukseen Jätkäsaareen LVL:stä rakennetun puurungon osat koneellistettuna. – Supercell-projekti antoi meille paljon itseluottamusta ja vahvisti meidän jo ennestään vankkaa kokemustamme massiivipuun CNC-työstöissä erityisesti vaativissa kohteissa, Tirronen kertoo.

AIEMMIN PUNKAHARJUN PUUTAITO tunnettiin metsäteollisuuden alihankkijana sekä palveluiden tarjoajana. – Olemme lisänneet omaa suunnittelua ja projektinhallintaa rekrytointien avulla. Teemme myös täysin omia projekteja, sekä kehitämme omia tuotteita, Tirronen kertoo. Kehitystyötä uusien tuotteiden suhteen yritys tekee niin itsenäisesti kuin yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa. Hyvä esimerkki yrityksen tuotekehityksestä on juuri Katajanokan Laiturissa käytetyt GLVL-pilaripalkit. Niiden valmistusta varten yritys hankki yhdessä Stora Enson kanssa tuotteelle Eurofinsin myöntämän sertifikaatin. GLVL-palkit valmistetaan liimaamalla useampi LVL-levy yhteen, jonka jälkeen kappale työstetään pilarimaiseksi. Sen jälkeen tehdään vielä työstöt kiinnityksiä ja läpivientejä varten. – Liimausprosessi on hyvin samantyylinen, kuin CLT:n valmistuksessa, Tirronen toteaa. Toinen uusi innovaatio on CLT-levyn hukkapaloista valmistettu puutiili, jota yritys myös esitteli Puupäivässä. Puutiili on painumaton ja siinä on jo valmiiksi hiottu ja käsitelty sisäpinta. Kasaamista varten tarvitsee vain ketjusahan, ruuvivääntimen, puuruuveja sekä eristettä. – Puutiilen käsittely ei vaadi nosturia ja niistä voidaan rakentaa lähes minkälainen rakennus tahansa, Tirronen sanoo.

PUNKAHARJUN PUUTAIDOLLA on nykyään kolme liiketoiminta-aluetta: pakkaustuotteet, levytyöstöt ja projektit. – Levytyöstöt ovat lähes poikkeuksetta alihankintatöitä, ja projekteissa keskitymme jatkossa vaativiin kohteisiin, Tirronen kertoo. Tuotantoa yrityksellä on tällä hetkellä Punkaharjussa, Kerimäellä sekä Savonlinnassa, jossa se on toiminut vuokratiloissa vajaan kahden vuoden ajan yli 2000 neliömetrin tiloissa.

Punkaharjun Puutaidon strategian muutoksella on Tirrosen mukaan ollut erittäin positiivinen vaikutus yrityksen toimintaan ja tulokseen. – Viimeiset 3–4 vuotta liikevaihtomme on ollut merkittävässä kasvussa, erityisesti edellä mainittujen kahden ison projektin ansiosta, hän sanoo. Työntekijöitä yrityksessä on tällä hetkellä keskimäärin noin 40, ja liikevaihto noin kahdeksan miljoonaa euroa.

Lue koko artikkeli Puumieslehden uudesta numerosta 10/23 – Linkki näköislehteen (salasanan tilanneille jäsenille ja lehden tilaajille)

Jaa artikkeli

Kategoriat