7/2020

Puulon Oy:n Railo-tuoli vei Suomalainen huonekalu -suunnittelukilpailun voiton

Puuteollisuusyrittäjät ry:n ja Ornamo ry:n kilpailussa etsittiin puuta hyödyntäviä uusia tuoteideoita puun jalostusarvon nostamiseksi ja paikallisen valmistuksen uudistamiseksi muotoilun avulla. 

Kaksivaiheiseen kilpailuun osallistui yli 350 kilpailutyötä ja 17 yritystä eri puolilta Suomea. Jury ja kalusteyritykset valitsivat 17 finalistia, joiden suunnitelmasta valmistettiin kilpailutyön prototyyppi. – Suurin osa finaalitöistä päätyy kaupalliseen tuotantoon, Puuteollisuusyrittäjien Janne Liias totesi palkinnonjulkistamistilaisuudessa.

Kilpailun ammattilaissarjan voittaja on muotoilija Juho Pasilan ja Puulon Oy:n Railo-tuoli, joka ihastutti kilpailun juryn massiivikoivun taitavalla ja modernilla tulkinnalla. Railo-tuoli sai myös Metsäsäätiön kunniamaininnan. – Kaluste edistää kotimaisen puun käyttöä ja on käytännöllinen ja kaunis sekä valmistettu PEFC-sertifioidusta koivusta, Metsäsäätiön Erno Järvinen perusteli valintaa. – Railo-tuoli sopii hyvin meidän valikoimaamme, sillä meillä on ollut tuotannossa julkisen puolen tuoleja vähän. Aikomus on suunnitella tähän samaan sarjaan myös pöytä ja tulevaisuudessa myös penkki ja seniorituolimalli, Risto Luoma Puulonilta kertoi.  

Ammattilaissarjassa toiseksi tuli Henri Halla-Ahon suunnittelema ja Niemen tehtaiden valmistama Olo-konsepti. Kolmanneksi tuli Terhi Tuomisen ja Jitan V. Patelin suunnittelema ja Soft-Kalusteen valmistama Framework sohva.

Opiskelijoiden sarjan voitti Karolina Nortevan suunnittelema ja Huonekalutehdas Seppäsen valmistama Aava-senkki. Toiseksi tuli Sonja Kurtin suunnittelema ja Eimi Kalusteen valmistama Nappula-naulakko.

Kilpailun juryn puheenjohtaja oli sisustusarkkitehti Ben af Schultén. Muut juryn jäsenet olivat Design Forum Finlandin toimitusjohtaja, teollinen muotoilija Petteri Kolinen, sisustusarkkitehti SIO Tuula Falk ja a-factory Oy:n toimitusjohtaja Jukka Silvennoinen sekä Ekerö Möbler AB:n toimitusjohtaja Lena Arell.

Kilpailun päärahoittajan, ympäristöministeriön Puurakentamisen ohjelman ohjelmapäällikön Petri Heinon mukaan kilpailun finalistit ovat taidonnäyte kotimaisesta muotoiluosaamisesta, jossa on mukana vastuullisuus, korkea laatu ja kotimaisuus. Ympäristöministeriön ohella päärahoittajana toimi Suomen metsäsäätiö. Mukana olivat myös Huonekalusäätiö ja Messusäätiö.


Hanna Luoma


Lue lisää Puulon Oy:stä uusimmasta Puumies-lehdestä 7/2020.

Jaa artikkeli

Kategoriat