Puumiehet ry:llä on tänä vuonna juhlavuosi: yhdistykselle on kertynyt ikää 95 vuotta. Myös Puumies-lehti on ehtinyt seniori-ikään, sillä lehti perustettiin 70 vuotta sitten.
Puumiehet ry perustettiin vuonna 1930 Viipurissa Suomen Sahateollisuuskoulusta valmistuneiden yhdyssiteeksi. Sahateollisuuskoulun silloisen rehtorin Artturi Kävyn ehdotuksesta kolme koulun entistä oppilasta, Lauri Noronen, Urho Salmi ja Armas Vanhala lähettivät kiertokirjeen sahateollisuuskoulun suorittaneille saapua perustamaan omaa yhdistystä. Elokuussa 1929 pidetyssä kokouksessa yhdistys päätettiin perustaa. Ensimmäinen varsinainen johtokunnan kokous ja vuosikokous pidettiin 23.4.1930.
Yhdistyksen nimeksi valittiin Sahakoulu-miehet, vaikka kokouskutsussa Noronen, Salmi ja Vanhala ehdottivatkin sekä Sahakoulunmiehet että Puumiehet-nimeä, koska metsäkoulun läpikäyneet käyttivät nimeä Metsämiehet. ”Metsäkoulun läpikäyneet hoitavat metsää. Sahateollisuuskoulun käyneet kaatavat puut, kuljettavat ja jalostavat ne. Puumiehet miellyttää meitä enemmän kuin Sahakoulunmiehet.”
AMMATTITAIDON YLLÄPITÄMINEN ja kohottaminen on aina ollut yksi puumiesten toiminnan peruspilareita. Ammattitaitoa lisättiin opintoretkillä, joiden yhteyteen järjestettiin luento- ja seminaaritilaisuuksia. Valtakunnallisten tilaisuuksien lisäksi kerhot (nyk. alueyhdistykset) ovat järjestäneet runsaasti paikallisia tilaisuuksia.
Alueyhdistystoiminta alkoi vuonna 1934, kun ensimmäiset kerhot perustettiin: Käkisalmen, Helsingin, Jyväskylän, Sortavalan ja Joensuun kerhot. Kaiken kaikkiaan kerhoja perustettiin 28, joista osa jäi rajan taakse ja osa lopetti tai yhdistyi toisen kerhon kanssa. Nykyään alueyhdistyksiä on 18.
JULKAISUTOIMINTA sai alkunsa 1938, kun yhdistys teki sopimuksen Aikakauslehti Suomen Puun kanssa yhdistyssivuista. Vuosina 1949–1955 kirjoitettiin Puumiesten Vuosikirjaa ja luotiin pohja omalle lehdelle. Ensimmäinen Puumies-lehti ilmestyi marraskuussa 1955. Puumies-lehti on alusta alkaen ilmestynyt noin 10 kertaa vuodessa, kertoen niin ajankohtaisista asioista metsä- ja puualan ammattiasioista kuin yhdistyksen ja alueyhdistyksen kuulumisista.
Puumieskalenteri ilmestyi ensimmäisen kerran Puu- ja metsämieskalenteri-nimellä vuonna 1962.
PUUMIES-NIMI tuli varhain yhdistyksen nimeksi. Jo vuonna 1943 nimi muutettiin Suomen Puumiehet ry:ksi, ja vuonna 1957 Suomen Puumiesten Liitto ry:ksi. Vuonna 1972 Suomen-sana pudotettiin pois ja Puumiesten Liitto ry -nimellä toimittiin vuoteen 2019 asti, jolloin yhdistyksestä tuli Puumiehet ry.
—
PUUMIES-LEHDEN KEHITYKSEN VUODET
1970-luvun alkuvuosina Puumiesten Liitossa kävi melkoinen henkilöstönvaihtomyllerrys. Ensiksi liiton pitkäaikainen toiminnanjohtaja Tapio Kytö joutui jättämään terveydellisistä syistä tehtävänsä vuoden 1972 alussa. Sitä ryhtyi hoitamaan Puumies-lehden päätoimittajana toiminut Taito Stenholm.
Hän luopui tehtävästään vuoden päästä ja uudeksi päätoimittaja-toiminnanjohtajaksi valittiin yhteiskuntatieteiden maisteri Tapio Rissanen vuonna 1973. -Stenholm oli ilmeisesti keksinyt minut Keski-Suomen korkeakoulupoliittisesta neuvottelukunnasta. Tuon maakunnallisen yhteistoimintaelimen toiminta painottui Jyväskylän yliopiston kehittämiseen hankkimalla varoja lahjoitusprofessuureihin. Oletettavasti valintaani helpotti myös se, että isäni oli Viipurin koulun käynyt puumies ja tunsin jo lapsuudesta sahan tuoksut, Rissanen muistelee.
Puumies-lehden alkuaikojen välillä vaikeistakin ajoista selviämisen takana on Taito Stenholm. – Puumies-lehti oli Taito Stenholmille tärkeä ja hän oli ehdottomasti sen kantava voima, Rissanen painottaa. Lehti laajentui 1950-luvulla nopeasti. Ilmoitushankintaan panostettiin heti alusta alkaen ja johtokuntaa velvoitettiin hankkimaan lehteen ilmoituksia. Jälkikäteen ajatellen 10 numeron tekeminen vuosittain reilusti alle 1000 jäsenelle 1950-luvulla on ollut hyvin kunnianhimoinen projekti. Lehteä alettiin kyllä hiljalleen markkinoida myös muille kuin jäsenille. Jäsenmäärä nousi hiljalleen ja Rissasen aloitettua päätoimittajana oli jäsenmäärä kivunnut jo yli tuhannen.
—
Lue historia-artikkeli ja Tapio Rissasen haastattelu kokonaisuudessaan Puumies-lehdestä 2/2025. Linkki näköislehteen (Edellyttää kirjautumista. Jäsen tai lehden tilaaja – hanki omat maksuttomat tunnuksesi: heidi.fors@puumies.fi)