Kuusi vuotta Latvijas Finierisin omistuksessa ollut Riga Wood Finland on löytänyt itselleen parhaimman tuotantomallin. Noin puolentoista vuoden ajan se on tuottanut pelkästään märkää koivuviilua, joka kuljetetaan Latviassa sijaitseville emoyhtiön vaneritehtaille. Jatkossa yrityksen tavoitteena on tuplata suomalaisen koivutukin käyttö.
Kun Kari Liski aloitti työt opiskelunsa jälkeen mekaanisessa metsäteollisuuden parissa vuonna 1981, oli koivuvaneritehtaita ja viilun sorvaajia Suomessa lähes 30. Ajat ovat muuttuneet sen jälkeen monessakin mielessä, eivätkä suomalaiset pysty enää kilpailemaan ylivertaisella laadulla. Kilpailijoiden toimintakulttuuri on parantunut, ja huippumoderneja tehtaita on noussut muun muassa Baltiaan ja Venäjälle, jotka kilpailevat samoista asiakkaista. – Koivuvanerin valmistus Suomessa on joutunut kovaan puristukseen, Riga Wood Finland Oy:n tehtaanjohtaja Liski sanoo.
Vuodesta 2014 lähtien Latvijas Finierisin omistuksessa ollut tehdas integroitiin vuoden 2019 kesällä osaksi Latvian koivuvanerituotantoa, ja nykyään se valmistaa pelkästään märkää koivuviilua. Viilu kuljetetaan trailereilla konsernin vaneritehtaille, josta valmiit tuotteet matkaavat kohti loppuasiakkaita. – Lopputuotteiden markkinat sijaitsevat pääasiassa Keski-Euroopassa, joten viilut ovat jo matkalla asiakkaita kohti täältä lähtiessään, Liski kertoo.
Koivuvanerin valmistuksessa tarvitaan edelleen paljon työvoimaa ja suurin osa yli 20 työvaiheesta tapahtuu sorvauksen jälkeen. Siirtyminen puhtaasti märkäviilun tuotantoon vähensi merkittävästi Sastamalassa tehtäviä työvaiheita. Muutenkin yritys on yksinkertaistanut toimintaansa monessa kohtaa, joten tehtaan kiinteät kulut on saatu painettua alas. Näillä toimenpiteillä Vammalan tehdas on saatu jälleen kannattavaksi.
RIGA WOOD FINLAND on investoinut viimeisen viiden vuoden aikana peruskonekantansa uusimiseen, ja tuo investointiohjelma täydentyy ensi kesänä, kun kuorimo uusitaan.
Tehdyt panostukset kertovat Latvijas Finierisin vahvasta sitoutumisesta Sastamalan tehtaaseen ja toimimiseen Suomessa. – Viilun tuotanto Suomessa on edelleen kilpailukykyistä, koska sen valmistusprosessi on pitkälle automatisoitua, Liski sanoo.
Liski jää sivuun Riga Wood Finlandin toimitusjohtajan paikalta, ja hänen paikallaan uutena tehtaanjohtajana aloittaa diplomi-insinööri Marika Veikkola, jolla on myös pitkä ura mekaanisessa metsäteollisuudessa. Hän on työskennellyt Sastamalassa siitä lähtien, kun tehdas ryhtyi valmistamaan pelkästään viilua.
Tällä hetkellä Riga Wood Finland tuottaa reilut 50 000 kuutiometriä viilua vuodessa, mutta yrityksen tavoite on tuplata tuo määrä tulevina vuosina. – Investointien jälkeen pystymme käyttämään noin 200 000 kuutiometriä koivutukkeja vuodessa. Tavoitteemme on löytää lisää puuntoimittajia koko Suomen alueelta, Liski sanoo. – Uskomme, että valitsemamme tuotantokonsepti antaa parhaan tuloksen niin meidän kuin suomalaisen metsänomistajankin kannalta, Liski päättää.
Petri Puttonen
Lue lisää Riga Wood Finlandista Puumies-lehdestä 10.2020