7/2022

Tavoitteena 150 000 kuution vuosituotanto

HASA on ottanut käyttöön täysin uuden sahalinjan Haapaveden sahalla. Samalla se uusi myös sahaan syötön, kuorinnan, sivuvirtojen käsittelyn, tuorelajittelun alkupuolen sekä modernisoi kuivaamojaan. Ensi kesänä on vuorossa rimoittamon uusiminen.

Täysin uusien sahalinjojen käyttöönotto on ollut harvinaista herkkua Suomessa viime vuosina, mutta Haapavedellä HASAn sahalla uusi linja otettiin käyttöön kesäkuun lopulla. – Teimme investointipäätöksen oikeaan aikaan ennen materiaalien hinnannousua ja investointibuumin alkua, jolloin laitetoimittajat pystyivät toimittamaan koneet nopealla aikataululla, toimitusjohtaja Kasperi Pitkäkangas kertoo.

Keskustelut investoinneista käynnistyivät vuoden 2019 lopulla ainoastaan sahakoneen uusimisesta, mutta pian yrityksessä tehtiin päätös koko linjan uudelleen rakentamisesta uuteen rakennukseen. – Vanha saharakennus alkoi olla elinkaarensa päässä, joten oli järkevintä uusia koko linja samalla kertaa, työnjohtaja Mikko Pesonen sanoo.

Uusi saharakennus rakennettiin vanhan viereen, joten uuden linjan liittäminen tuorelajitteluun oli helppoa, eikä tuotantoon tullut pitkää katkoa käyttöönottovaiheessa.

INVESTOINNIT ALKOIVAT uuden, vajaan 400 neliömetrin suuruisen huoltorakennuksen rakentamisella toukokuussa 2021, mistä vastasi paikallinen Tehorakentajat Törmälehto Oy. 1200 neliömetrin suuruisen saharakennuksen sekä uusien hake- ja purusiilojen rakentamisesta vastasi puolestaan Rakennusliike Sorvoja Oy Oulaisista. Uusien siilojen viereen HASA rakensi myös lisää maavallia estämään melun leviämisen läheiselle asuinalueelle.

Haapaveden kunnalta HASA osti 12,6 hehtaaria lisää maata sahan länsi- ja pohjoispuolelta osittain tulevaisuutta ajatellen. Pienen osan siitä eli noin 4300 neliömetriä HASA päällysti tukkikentäksi välittömästi. Pitkäkankaan mukaan Haapaveden kunta suhtautui tonttikauppaan erittäin myönteisesti ja kaupanteko sujui ongelmitta. Tontin laajentuminen mahdollistaa esimerkiksi tukinlajittelulinjan uusimisen, mutta se ei ole Pitkäkankaan mukaan juuri tällä hetkellä ajankohtaista. Sen sijaan lokeroiden hankinta vanhaan linjaan saattaa toteutua.
– Suunnitelmat tukinlajittelijan suhteen ovat kuitenkin vielä avoinna, hän toteaa.
Ensimmäiset kone- ja laitehankinnat HASA teki alkuvuodesta 2021, kun se sopi kaupat Valon Kone Oy:n sekä Veisto Oy:n kanssa. Valon Kone toimitti 1-roottorisen VK5000HD-kuorimakoneen joulukuussa 2021, jossa on varaus myös toiselle roottorille. Veisto puolestaan toimitti R200 A.1-sahalinjan, joka on varusteltu ProLogic+ -tukinsuuntauksella sekä Login-tukinpyörittäjällä. Pitkäkankaan mukaan kyseinen sahalinjatyyppi on ensimmäinen laatuaan, mikä on otettu käyttöön Suomessa. Linjan takuusahausnopeus on 150 metriä minuutissa. – Linja on muuttuva-asetteinen, jossa on täysin optimoitu käyräsahaus, tuotantopäällikkö Mika Hakulinen sanoo.

Lue juttu kokonaisuudessaan Puumiehestä 7/2022.

Jaa artikkeli

Kategoriat