6/2022

Uruguayhin Etelä-Amerikan ensimmäinen CLT-tehdas

Uruguay pyrkii vähentämään rakentamisen päästöjä puurakennusten avulla. Hallituksen ilmoitus ”tiekartasta” puun käytölle rakentamisessa ja uusi massiivipuutehdas (CLT) ovat vauhdittamassa muutosta Uruguayn rakennusalalla.

Uruguayn mekaanisen puun jalostamisen delegaatio vieraili Suomessa kesäkuun alussa Niina Fu Oy:n isännöimänä. Tavoitteena oli hakea suomalaista metsäalan teknologiaa puun sahaukseen ja laitteita uuteen CLT-tehtaaseen sekä ideoita puun käytön edistämiseksi maassa. Uruguayn asuntovirasto, Agencia Nacional de Viviendas (ANV) suunnittelee puurakentamispilottia, josta Suomi kilpailee. Delegaatio vieraili Suomessa sahoilla, lämpöpuu- ja CLT-tehtailla sekä tapasi puurakentamista edistäviä organisaatioita Suomessa.

Uruguayn asuntoministeriö (MVOT) on päättänyt kehittää puurakentamista maassa noin 40 000–60 000 sosiaalisen asuntotarpeen asunnolla. Uruguay on tunnistanut Suomen potentiaaliseksi kumppaniksi, ja ministeriö on sitoutunut rahoittamaan puuasuntopilotteja, 50 omakotitaloa ja 50 kerrostaloasuntoa. Suomi neuvottelee projektista ja siinä on mukana yli 20 suomalaista yritystä. Sitä koordinoi Team Finlandin Business Finland ja Suomen Suurlähetystö Buenos Airesissa.

Puun käyttö rakentamisessa on vasta alkamassa Uruguayssa. Uruguay on asettanut tavoitteeksi olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Uruguaylainen liikemies Matías Abergo ja yhdysvaltalainen sijoittaja Mark Crandall perustivat Arboreal-yhtiön ja muuttivat Frutiforin sahan massiivipuuelementti- ja liimapuutehtaaksi, jonka tuotannon kerrotaan alkavan joulukuussa 2022. Tehtaan kapasiteetti on 35 000 kuutiometriä CLT:tä ja 15 000 kuutiometriä liimapuuta vuodessa. Raaka-aineena tehdas käyttää istutuksista saatua mäntyä.

Investoinnilla on suuri vaikutus maassa ja alueella, sillä Arboreal aikoo myydä paneeleita sekä rakennusprojekteja paikallisille markkinoille ja on sitoutunut kehittämään puurakentamista Uruguayssa ja alueella. Tällä hetkellä Uruguayn rakentaminen keskittyy pääasiassa betoniin ja tiileen, ja puun osuus kaikesta uudisrakentamisesta on alle prosentin.  Arboreal aikoo myös viedä paneeleita koko Latinalaisen Amerikan alueelle.

Niina Fu

Lue koko artikkeli Puumies 6/22 -lehdestä.

Jaa artikkeli

Kategoriat