Puun palosuojaus on noussut tärkeäksi teemaksi Suomessa, kun erityisesti julkista puurakentamista on pyritty kasvattamaan. Suomessa on tähän asti totuttu tekemään palonsuojaus pintakäsittelyllä, mutta nyt markkinoille on tullut myös muualla maailmassa suosituimmaksi keinoksi noussut kyllästäminen.
Varmawood on osa vuonna 2021 perustettua ruotsalaista Nordic Timber Labsia. Se on ensimmäinen Suomessa palosuojasta kyllästämällä tarjoava yritys, joka käynnisti ensimmäisen tehtaansa Suomeen alkuvuodesta 2023. Lahden seutu osoittautui yritykselle parhaaksi paikaksi avata tehdas, koska monet sen potentiaaliset asiakkaat sijaitsivat alueella. Sen lisäksi logistiset yhteydet joka suuntaan ovat hyvät. – Tänä vuonna olemme avaamassa toista tehdasta Ruotsin Åmåliin, jonne tulee kapasiteetiltaan samankokoinen tehdas kuin tänne Nastolaan, myyntipäällikkö ja yksi perustajista Martin Lindquist kertoo.
LINDQUISTIN MUKAAN puun palosuojaus kyllästämällä on jo tällä hetkellä suosituin tapa globaalisti, ja esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa viranomaiset vaativat sitä uusissa puurakentamiskohteissa. – Meidän mielestämme kyllästäminen on monessakin mielessä paras ja turvallisin vaihtoehto, hän kertoo. Kyllästäminen tehdasolosuhteissa ja koneellisesti takaa sen, että puutavarat ovat aina kauttaaltaan palosuojattu tasaisesti. Pintakäsittelyssä kaikki kohdat eivät välttämättä ole tasalaatuisesti palosuojattuja ja laatu saattaa vaihdella.
Hän sanoo arvostavansa pintakäsittelyaineiden valmistajia ja heidän tuotteitaan korkealle, mutta sanoo rakentajien ja muiden asianomaisten tietotasossa olevan parannettavaa palosuojauksen ja siihen liittyvien standardien suhteen. – Panostammekin paljon asiakkaiden kouluttamiseen. Heidän on vaikea kehittää tuotteitaan, jos he eivät tiedä mitä niiltä vaaditaan palosuojauksen suhteen, Lindquist sanoo. Varmawoodin kyllästämät puutuotteet ovat aina CE-sertifioituja, kuten myös yrityksen tuotantoprosessi. Sertifioinneista vastaa Control Union Finland Oy.
NASTOLAN TEHTAAN kapasiteetti on 4000-5000 kuutiometriä vuodessa. Yrityksellä on käytössään yksi 12 metriä pitkä italialaisen ISVE:n toimittama painekyllästyskammio, sekä kolme italialaisen Secalin toimittamaa kamarikuivaamoa, joiden lämpö tuotetaan vieressä olevalla Pelltec AB:n toimittamalla pellettivoimalalla. Prosessi alkaa siitä, kun asiakkaan tuoma puutavaranippu rimoitetaan. Jos ulkopintaan ei saa jäädä jälkiä, laitetaan rimat joka toisen kerroksen väliin ja välissä olevien kappaleiden pintapuolet laitetaan vastakkain
TÄHÄN MENNESSÄ Varmawood on kyllästänyt muun muassa kuusipanelia, lämpökäsiteltyä puuta sekä vaneria. Oy Lunawood Ltd:n lisäksi esimerkiksi myös Koskisen Oyj, Siparila Oy ja ovat Varmawoodin asiakkaita. – Lähitulevaisuudessa erityisesti pintakäsitellyn kuusen volyymien odotetaan kasvavan. Pystymme helposti tuplaamaan kapasiteettimme Nastolassa, mutta se vaati investointeja kuivaamoihin, Lindquist sanoo.
Varmawood palkkasi tekniseksi myyntipäälliköksi Ville Keskisaaren, joka aloitti työnsä toukokuussa. Yritys tarvitsee lisävoimia Suomeen, kun Ruotsin tehdas avataan heinäkuussa. Varmawoodin tavoitteena Ruotsissa on tuoda kilpailua puun palonsuojaukseen kyllästämisellä. – Suomessa tavoitteenamme on tuoda markkinoille moderni palosuojaratkaisu, joka toimivuus on jo todistettu globaalissa mittakaavassa, Lindquist toteaa. Hän kertoo myös, että palotestaus tulee uuden EU-asetuksen myötä muuttumaan 2-3 vuoden päästä merkittävästi, mutta uskoo heidän käyttämänsä menetelmän läpäisevän myös uudet ja entistä tiukemmat vaatimukset.
– Emme tavoittele pikavoittoja. Pitkän aikavälin tavoitteenamme on kattava määrä sertifikaatteja ja tietoa palosuojauksesta, jonka avulla pystymme auttamaan arkkitehtejä ja suunnittelijoita nopeasti, Keskisaari toteaa.
—
Lue koko artikkeli uudesta Puumies-lehdestä tai klikkaa näköislehteen verkossa (Huom! Vaatii kirjautumisen, lehden tilaajat ja yhdistyksen jäsenet voivat tilata oman kirjautumistunnuksensa edellä mainitun näköislehti-sivun lomakkeen kautta.)