8/2021

Venäjän markkinoilta kasvua ja vakautta

Kolmekymppinen Nordautomation Oy on tällä hetkellä elämänsä kunnossa. Omistus on vakaalla pohjalla, tuotteet ovat markkinoilla arvostettuja ja kaiken lisäksi tilauksia riittää mukavasti tulevillekin vuosille. Haasteina ovat tällä hetkellä komponenttipula ja raaka-aineiden saatavuus sekä niiden jatkuvat hinnankorotukset. Yrityksessä ollaan kuitenkin luottavaisin mielin. – Tuotteidemme kysyntä on tällä hetkellä hyvää, ja uskomme sen jatkuvan tulevaisuudessakin, toimitusjohtaja Timo Kuusisto sanoo.

Nordautomation Oy perustettiin Pauli Ojalan johdolla vuonna 1991 jatkamaan konkurssiin ajautuneen Heikki Koivunen Ky:n liiketoimintaa. – Pauli tuli pyytämään, jos voisin jatkaa töitäni uuden yrityksen palveluksessa. Vastasin myöntävästi, vaikka aluksi varmuutta palkasta ei ollutkaan, vuonna 1988 Heikki Koivusella aloittanut myyntijohtaja Keijo Lamminen muistelee.

Neljän henkilön voimin alkanut yritys valmisti aluksi lähinnä tuore- ja kuivalajittelulaitoksia sekä alasahan kuljettimia. Keskittyminen tukinkäsittelyn laitteisiin tapahtui vuonna 1999, kun yritys myytiin ruotsalaiselle Lifco Ab:lle. Samaan aikaan myyntiyhtiö Nordautomation AB perustettiin hoitamaan myyntiä Ruotsin ja Norjan markkinoilla.

Tukinkäsittelylaitteiden valmistukseen keskittymisen myötä yritys löysi oman tiensä, ja niinpä vuonna 2013 Ojala osti yrityksen Lifcolta. Viimeisin suurempi muutos tapahtui vuonna 2018, kun Ojala myi 80 prosenttia yrityksestä ruotsalaiselle pörssiyritys Addtechille.

Addtechin myötä Nordautomationille on auennut myös täysin uusi markkina-alue, jonka se uskoo tuovan lisää kauppaa ja tasaisuutta Alajärven tuotantoon. Vuoden 2020 helmikuussa Addtech osti kuivaamotoimittaja Valutecin, ja heidän avustuksellaan Venäjän markkinat aukesivat. Nordautomation oli kuullut yhteistyökumppaneiden kautta jo aiemmin, että heidän tuotteilleen olisi Venäjällä kysyntää. – Venäjän markkinoita emme aiemmin tosissamme edes miettineet, sillä tiesimme ettei meidän ole järkeä lähteä tavoittelemaan niitä ilman toimipistettä siellä, Lamminen kertoo.

Valutec LLC avattiin Pietariin vuonna 2015, minkä johtajana toimii sahateollisuutta monelta kantilta nähnyt Timo Kanerva. – Kanervan suunnalta tuli aloite yhteistyön aloittamisesta, ja jo kolmen kuukauden päästä teimme ensimmäisen kaupan ULK Groupin jättisahalle Karpogoryyn, jonne toimitamme kaksi 60-lokeroista tukinlajittelulinjaa, Kuusisto iloitsee. Nordautomationissa uskotaan yhteistyön tuovan jatkossakin tilauksia Venäjältä, jossa on viime vuosina ryhdytty investoimaan nuoremman sukupolven voimin huipputeknologiaan sahateollisuudessa.

Parhaillaan Nordautomationilla on käynnissä sen historian ylivoimaisesti suurin toimitus, kun se toimittaa Metsä Fibren Rauman sahalle kaksihaaraisen tukinlajittelulinjan lisäksi kaksi sahaansyöttöä sekä kuorien käsittelylaitteet. Yhteensä toimitus sisältää yli miljoona kiloa terästä. Asennukset Raumalla ovat jo käynnistyneet, mutta suurin osa laitteista on vielä odottamassa Alajärvellä toimitusta ja osa on vielä tuotannossa. – Aikataulun mukaan meidän toimituksemme valmistuu toukokuussa, Kuusisto kertoo.

Petri Puttonen

Lue lisää Nordautomation Oy:sta Puumies-lehdestä 8/2021

Jaa artikkeli

Kategoriat