Jyväskylän satamaan on suunniteltu saunaravintolaa jo 1990-luvulta lähtien. Erityiseksi kompastuskiveksi hankkeen toteutumiselle on muodostunut vaatimus ympärivuotisesta toiminnasta. Pitkän suunnittelun ja harkinnan jälkeen löytyi vahva toimija, Osuuskauppa Keskimaa, toteuttamaan tämä hanke. – Kohde on näkyvällä paikalla. Kaikkien toimijoiden toiveena oli laadukas, näyttävä ja jopa huomiota herättävä muotokieli, toteaa kohteen arkkitehtuurista vastaava Marko Simsiö Arkkitehtitoimisto Koan Oy:stä.
Viilun muoto on veistoksellinen ja näkymä joka suunnasta erilainen ja kiinnostava. – Rakennuksen muoto tulee tummasta ulkokuoresta, joka kätkee sisäänsä vaalean hirsirakenteisen helmen. Pitkälle, järvelle ulottuva laituri on kiinteä osa arkkitehtuuria.
Suuremmissa ulokekohdissa, räystäillä kuoren muoto on saatu aikaan teräsrakenteilla. Viilun perustukset ovat betonia, väli- ja yläpohjassa on käytetty betonista ontelolaattaa.
Seinien rakenteena on betonipilarit, jotka kiertävät rakennuksen ulkokehää. Päällä on puinen kattorakenne. 204 mm paksut lamellihirret näkyvät sisällä ravintoloissa sekä ulkoseinissä. Saunatiloissa, keittiössä ja teknisemmissä tiloissa seiniä on verhoiltu eri materiaaleilla. – Tässä hybridirakennuskohteessa puun ja betonin käyttö on onnistunut rakenteellisesti saumattomasti, Simsiö kertoo kohteen toteutuksesta.
Viilun näyttävä, tumma ulkokuori on hiillettyä lehtikuusta. Puun hiiltäminen on perinteinen japanilainen polttotekniikka, joka suojaa puuta säältä, eikä hiilletty puu vaadi pintakäsittelyä. Suomessa kyseistä tekniikkaa on käytetty pienemmissä rakennuksissa, mutta Simsiön mukaan ei näin isossa rakennuksessa aikaisemmin. Pinnassa näkyy hiilletyn puun tekstuuria.
Lue juttu kokonaisuudessaan Puumiehestä 5/22. Näköislehden pääset lukemaan osoitteessa puumieslehti.fi/nakoislehdet.