6/2023

Yhteisöllistä asumista puukerrostaloissa

Asuntoreformi 2018 -kilpailun voittajatyöksi valitun Kuokkalan Kalonin rakentaminen on päässyt hyvään vauhtiin, ja täysin valmis kohteen pitäisi olla vuoden kuluttua. Arkkitehtitoimisto Collaboratorion suunnittelema viiden puukerrostalon kokonaisuus täydentää Kuokkalan puurakentamista, sillä vieressä sijaitsevat arkkitehti Anssi Lassilan suunnittelemat Puukuokka-kerrostalot sekä Kuokkalan kirkko.


Jyväskylän kaupunki valitsi hankkeen toteuttajaksi kumppanihaun perusteella Yrjö ja Hanna –säätiön sekä JVR-Rakenne Oy:n yhteistyökumppaneineen. Rakentamisen aloittaminen viivästyi alkuperäisestä aikataulusta jonkin verran muun muassa raaka-aineiden korkeiden hintojen ja Ukrainan sodan alkamisen vuoksi. – Maanrakennus- ja pohjatyöt pääsimme aloittamaan lokakuussa 2022, pääurakoitsija JVR-Rakenne Oy:n vastaava työnjohtaja Tuomo Hyyppä kertoo.

Kalon koostuu viidestä 5-kerroksisesta kerrostalosta, joissa asuntoja on yhteensä 165 kappaletta. Niiden koot vaihtelevat 29 ja 74,5 neliömetrin välillä. Kalonin puukerrostalot tehdään tilaelementeistä, joista rakentaminen on JVR:lle jo rutiinia. Asunnot ovat valmistettu joko yhdestä tai kahdesta tilaelementistä, jotka valmistetaan JVR-Rakenteen Kauhajoen tehtaalla. Myös rappukäytävät ovat omia tilaelementtejä, joissa on portaat valmiina. Kattoelementit rakennetaan LapWall Oyj:n valmistamista kattoelementeistä sekä Oiva Wood Solutions Oy:n kattotuoleista valmistetuista harjakattorakennelmista. Ulkoverhoilussa käytetään Siparila Oy:n toimittamaa Smoky Black -väristä Topcoat®-U kestokuultavaa ulkoverhouspaneelia.

Kalonin rakennuttajana on vuonna 1996 perustettu Yrjö ja Hanna -säätiö, jolle tämä on ensimmäinen puurakenteiden kohde. – Me rakennutamme kohteita ihminen edellä, painottaen asumisen yhteisöllisyyteen ja esteettömyyteen. Vahvan hoiva-alan kokemuksemme ansiosta haastamme rakennusteollisuutta keksimään uusia ratkaisuja, projektipäällikkö Harri Häll kertoo. Esteettömyyden säätiö on vienyt Kalonissa uudelle tasolle, ja esimerkiksi kynnyksiä ei Kalonin kohteissa ole lainkaan. Myös taloissa olevat hissit ovat niin suuria, että niihin mahtuu paarisängyt. Tilavat hissit ovat tärkeitä myös lapsiperheille esimerkiksi vaunujen liikuttelun vuoksi.


Yrjö ja Hanna -säätiö haluaa Hällin mukaan ratkaisuillaan kannustaa ikäihmisiä liikkumaan, ja tekee sen osittain asumisen ratkaisuillaan. Esimerkiksi Kalonissa on postilaatikot sijoitettu sisätiloihin sisäänkäynnin lähelle, jolloin asukkaiden on pakko lähteä liikkeelle asunnostaan. Myös yhteisiä oleskelu- ja keittiötiloja on rakennettu tuomaan yhteisöllisyyttä.


Lue koko artikkeli Puumies-lehden numerosta 6/2023.

Jaa artikkeli

Kategoriat