Finnmirror Oy: Yli satavuotias perheyritys investoi tulevaisuuteen
Kaarlo Mäkinen perusti valokuvaus ja kehysliikkeen Epilään vuonna 1923, ja sama suku on pyörittänyt yritystoimintaa keskeytymättä jo 101 vuotta. Viimeisen 10 vuoden aikana yritys on investoinut tuotantonsa tehostamiseen sekä tuotevalikoimansa terävöittämiseen.
Kuva: Finnmirror Oy:n toimitusjohtaja Aleksi Pälä (vas.) kertoo yrityksessä työskentelevän useita pitkän työuran yrityksessä tehneitä työntekijöitä, kuten 40 vuotta yrityksen palveluksessa ollut työnjohtaja Rami Suuronen.
Peileistä kalustetehtaaksi
Vuonna 1927 Kaarlo Mäkinen muutti perheensä kanssa Tyrväälle, joka on osa nykyistä Sastamalan kaupunkia, ja aloitti peilien kehystämisen ja myynnin. Paikka onkin ollut niin hyvä, että yrityksen tuotantolaitos sijaitsee edelleen Sastamalassa. Yrityksessä ensimmäinen suuri muutos tapahtui talvisodan aikaan, jolloin Martta Mäkinen jatkoi yritystoimintaa miehensä Kaarlon menehdyttyä.
1950-luvulla Mäkisen suvun toinen sukupolvi otti vetovastuun yrityksestä, ja heidän johdollaan valmistui myös sen ajan mittapuun mukaan moderni tehdas. Yrityksen nimeksi muotoutui Mäkisen Kuvastin Oy, ja Finnmirror-tuotemerkki otettiin käyttöön 1970-luvulla, jolloin yritys kasvoi erityisesti Ikean vetämänä.
1980-luvulla Ikea suuntasi katseensa halvempien tuotantokustannusten maihin, millä oli luonnollisesti negatiivinen vaikutus Mäkisen Kuvastimen liikevaihtoon. Lopulta 1986 Mäkiset päättivät luopua yrityksestä ja omistajuus siirtyi MBO-kaupalla toimivalle johdolle. Yksi uusista omistajista oli Hannu Pälä, joka kuuluu avioliiton kautta Mäkisen sukuun, joten yritys säilyi perheessä.
Samalla yrityksessä tapahtui kaksi muutakin isoa muutosta. Yrityksen nimi muutettiin Finnmirror Oy:ksi, ja tehdas muutettiin kalustetehtaaksi peilimyynnin pienentyessä. Yritys ryhtyi valmistamaan peililiukuovikomeroita mittatilaustyönä, mikä on edelleen yrityksen kulmakivi. Tuotemerkiksi valittiin Inaria, ja myyntiä vauhdittamaan perustettiin Inaria Studio -myymäläketju. Tällä hetkellä niitä on yhteensä 10, joista kauimmainen sijaitsee Tukholmassa.
Tuotepaletti terävöitetty liukuovikaappeihin
YRITYKSEN VETOVASTUU siirtyi neljännelle sukupolvelle vuonna 2007, kun Aleksi Pälästä tuli Finnmirrorin toimitusjohtaja. Hänen veljensä Tuomas Pälä tuli mukaan vuotta myöhemmin ottaen vastuun tuotannosta. – Muutos itselleni oli suuri, koska kaupan parissa työskennelleenä minulla ei ollut kokemusta tuotannon puolelta, Aleksi Pälä sanoo.
Hänen aikanaan Finnmirror on luopunut peilien hopeoinnista, mitä yritys oli tehnyt aina 1930-luvulta alkaen. – Olemme luopuneet myös kylpyhuonekalusteiden ja sisustuspeilien valmistamisesta ja keskittyneet 100-prosenttisesti liukuovikaappien valmistamiseen, Pälä kertoo. Yrityksen liikevaihto on vakiintunut noin 10 miljoonaan euroon, tosin tänä vuonna se tullee jäämään pienemmäksi markkinatilanteesta johtuen.
Finnmirror valmistaa tuotteita niin yksityisille asiakkaille kuin yrityksille, joiden prosentuaaliset osuudet vaihtelevat rakentamisen suhdanteiden mukaan. – Yleensä suurin osa tuotteistamme menee korjausrakentamiskohteisiin, joten pystymme elämään tämänhetkisen uudisrakentamisen alennustilan kanssa, Pälä muotoilee. Yritys käyttää tuotannossaan eripaksuisia melamiinikalustelevyjä, joita se hankkii eri väreissä ja kuoseissa. Valkoinen on kuitenkin edelleen suosituin väri.
Inaria Studiot ovat tärkeässä roolissa yrityksen myynnissä, samoin keittiövalmistajat sekä K-Rauta-ketju. Liikevaihto muodostuu lähes täysin kotimaan markkinoilta, tosin pieni määrä tulee viennistä Tukholman alueelle.
Sastamalassa sijaitsevaa tuotantolaitosta on laajennettu useamman kerran sen jälkeen, kun se rakennettiin vuonna 1961. Viimeisin laajennus tehtiin vuonna 2004, ja tällä hetkellä yrityksen tuotannolla on käytettävissään noin 10 000 neliömetriä lämmintä tilaa.
Kuva: Finnmirror otti huhtikuussa käyttöön Homag Sawteq S-300 | S-310 Flextec -levynpaloittelusahan, joka poisti pullonkaulan yrityksen tuotannosta.
Investointiohjelmalla tuotanto tehokkaammaksi
VUONNA 2014 Finnmirror aloitti investointiohjelman, jolla se on uudistanut tuotantonsa täydellisesti. Ensimmäisessä vaiheessa yritys hankki Homag Storeteq -automaattivaraston, nestaavan CNC- keskuksen Homag Vantage 200:n levynpaloitteluun, sekä Homagin poralinjan, jotka sille toimitti Projecta Oy. Vuonna 2019 yritys investoi SCM Stefani XD -reunalistoitusautomaattiin, jonka sille toimitti puolestaan Innomac Oy. – Tehdessämme investointeja huomasimme, ettei tuotannon pullonkaula olekaan siellä, missä luulimme sen olevan, Pälä myöntää.
Investointiohjelma täydentyikin tänä vuonna, kun yritys hankki Homag Sawteq S-300 | S-310 Flextec -levynpaloittelusahan. – Nyt meillä on koko tuotantolinja muokattu niin, että sarjakoko voi olla yksi, Pälä iloitsee. Sarjakoko onkin lähes aina yksi, koska yritys tekee liukuovikaappeja vain mittatilaustyönä.
Levynpaloittelusahaan on integroituna robotti, joten saha pystyy työskentelemään miehittämättömänä 24/7. Alun perin Finnmirrorilla oli tarkoitus investoida hieman isompaan ratkaisuun, missä automaattivarasto olisi integroitu levynpaloittelusahaan. Nyt levyt siirretään manuaalisesti sahan takana olevalle nostopöydälle. – Hankkimamme robottisaha oli Homagin näyttelykappale, jonka saimme nopealla toimituksella. Teimme kaupat laitteesta vuoden 2023 lopulla, ja huhtikuussa 2024 se oli jo asennettu Sastamalan tehtaallemme, Pälä kertoo.
Robotti hoitaa kaikki levyjen siirtelyt paloittelusahalla ja siirtää valmiit kappaleet sekä hukkapalat vieressä oleville viidelle lavapaikalle. Hukkapalat ohjataan hakkurille, ja käytetään yrityksen omassa lämpölaitoksessa. Finnmirror otti myös käyttöön uuden, yritykselle räätälöidyn toiminnanohjausjärjestelmän vuonna 2020. – Järjestelmän kehittäminen kesti noin kaksi vuotta, Pälä toteaa.
Tuotantolinja vastaa tämän hetken tarpeisiin
YHTEISTYÖ PROJECTAN kanssa on ollut Pälän mukaan erittäin toimivaa. – Heiltä saa tukea ja palvelua hyvin, samoin myös Homagilta, joka hoitaa myös koneiden koulutukset. Olemme olleet erittäin tyytyväisiä molempiin, Pälä kiittelee.
10 vuotta kestäneen investointiohjelman seurauksena Finnmirrorin tuotantolinja on muuttunut paljon. – Läpimeno linjassa on nyt paljon sujuvampaa, ja se vastaa muutenkin hyvin nykyajan haasteisiin. Olen hyvin tyytyväinen tämän hetken tuotantolinjaamme, Pälä sanoo. Hän kertoo, ettei akuutteja investointitarpeita ole, mutta mielenkiintoisia kohteita on kuitenkin jo mielessä ainakin poralinjan suhteen.
Finnmirrorin hyvästä maineesta kertoo myös useat pitkät työurat, kuten juuri 40 vuotta täyteen saanut työnjohtaja Rami Suuronen. Vuoden vaihteessa eläköityy puolestaan yksi työntekijä, joka aloitti yrityksessä vuonna 1978. Tällä hetkellä perheyrityksen luotsaamisesta vastaa siis neljäs sukupolvi. – Viides sukupolvi on jo osittain mukana Finnmirrorin toiminnassa, Pälä kertoo.
Kuva: Olli Suominen operoimassa SCM Stefani XD -reunalistoitusautomaattia, jonka yritys investoi vuonna 2019.