Junnikkala Oy:n Oulun sahan ylösajo käynnissä - Tuotanto siirtyy kahteen vuoroon helmikuussa

Junnikkala Oy:n historian suurin investointi on saavuttanut ylösajovaiheen, ja täyteen tuotantovauhtiin sahan uskotaan pääsevän kesän huoltoseisokin jälkeen. JOULU-työnimeä kantanut projekti on pysynyt edelleen aikataulussa, ja sahan 35 työntekijää ovat olleet innolla käynnistämässä yrityksen kolmatta sahalaitosta. 

Kuva: Oulun sahan tehdaspäällikkö Antti Kyröläinen (vas.) ja Jack-Steel Oy:n toimitusjohtaja Jaakko Isopahkala sahaan syötön vieressä. Jack-Steel toimitti sahaan syötön lisäksi kuorenkäsittelylaitteistot.

 

"Ensimmäisen tukin sahaaminen uudella sahalla projektin sykähdyttävin hetki"

Junnikkala Oy ilmoitti rakentavansa uuden sahan Oulun Laanilan teollisuusalueelle 20.12.2021. Kaksi vuotta ilmoituksen jälkeen tukkeja kulkee jo Veisto Oy:n toimittaman HewSaw SL250 3.3-sahalinjan läpi. Tarkalleen ottaen ensimmäinen tukki sahattiin 4.12.2023. – Vaikka projektin aikana tapahtui paljon asioita, oli ensimmäisen tukin sahaaminen uudella sahalla projektin sykähdyttävin hetki, toimitusjohtaja Kalle Junnikkala kertoo.

Ensimmäisenä sahan tuotantolinjoista otettiin käyttöön Nordautomation Oy:n toimittama 82-lokeroinen tukinlajittelija, johon Finnos Oy toimitti Fusion-röntgentukkimittarin. – Tukinlajittelulinjan käyttöönotto sujui ilman ongelmia, ja sillä voidaan jo nyt ajaa haluttua nopeutta, Kalle Junnikkala sanoo.

Tukkikentän operattoriksi Junnikkala valitsi Pohjaset Oy:n, joka investoi kolme uutta konetta Oulun sahalle. Volvo L200H Highlift, Liebherr LH 60 M Timber ja Volvo L150H varustellaan Finnoksen toimittamalla LogYard-ohjelmistolla, jonka auttaa tukkikentän hallinnassa. – Tukkikentällä työskentelevien kuskien täytyy vielä harjoitella tukkikentällä työskentelyä, jotta tukkeja riittää sahaan syötössä tuotannon pyöriessä täydellä teholla, Kalle Junnikkala sanoo.

Mekaniikka-asennukset valmiina - automaatiotyötä riittää vielä

SAHAAN SYÖTÖN toimitti Jack-Steel Oy, ja laitteistoa käytettiin jo muutama päivä ennen ensimmäisen tukin sahaamista. Tammikuun alkupuolella sahauksessa oli päästy jo 87 kuutiometrin päivätuotantoon, mikä on Kalle Junnikkalan mukaan linjassa etukäteen kaavaillun tuotantomäärän kanssa. – Ensin sahasimme pientä tukkia, mutta nyt olemme ottaneet kaikki sahauslaadut käyttöön. Kaikki tähän mennessä sahattu sahatavara menee aikanaan asiakkaille, Kalle Junnikkala kertoo.

Jartek Invest Oy toimitti sahalinjan kuljettimet, tuorelajittelun, rimoituksen, kuivalajittelun ja paketoinnin sisältäen paketinkäsittelyn, sekä linjoihin tulevat automaatiot. Tuorelajittelulinja otettiin käyttöön samaan aikaan sahalinjan kanssa, ja tammikuun alkupuolella oli vuorossa rimakuormien siirtolaitteiston käyttöönotto. Sillä rimakuormat siirretään Ferroplan Oy:n toimittamille Jy-Kä traversseille, jotka siirtävät rimakuormat odottamaan kuivausta. – Tammikuun lopussa otamme käyttöön ensimmäisen Valutecin toimittaman TC-kanavakuivaamon, ja kaksi muuta tuotantomäärän kasvaessa kevään mittaan, Kalle Junnikkala kertoo. Ensimmäisen kuivaamon käyttöönoton jälkeen ovat vuorossa kuivalajittelulinjan ja paketoinnin käyttöönotot. Paketointiin sahatavarapuristimen ja sidontalaitteet toimitti Fromm-Pakkaus Oy.

Kaikki mekaniikka-asennukset on siis saatu sahalla valmiiksi, mutta joitakin sähköasennuksia on vielä tekemättä. – Automaatiotyötä riittää vielä, jotta saamme kaikki linjat toimimaan halutulla tavalla, Kalle Junnikkala sanoo. Sitä työtä tehdään enimmäkseen juuri valmistuneissa 500 neliömetrin valvomo- ja toimistotiloissa, jotka rakennettiin sahaan syötön ja kuorimon viereen. Oulun saha on nyt myös liitetty osaksi Junnikkalan tuotannonohjausjärjestelmä, joten painetta tuotantoon alkaa tulemaan myös puunhankinnan ja myynnin puolelta.

Oulun sahan tuotanto jo tänä vuonna yli 200 000 kuutiometriä

JUNNIKKALA PALKKASI Oulun sahalle 35 työntekijää, joista tuotannossa työskentelee 30. He aloittivat työt lokakuussa kuuden viikon koulutusjakson jälkeen. – Tavatessani kaikki uudet operaattorit heidän ensimmäisenä työpäivänään Oulun sahalla oli mieliinpainuva tapahtuma minulle, Kalle Junnikkala sanoo.

Tehdaspäällikkö Antti Kyröläisen mukaan operaattorit ovat olleet erittäin innokkaita ja motivoituneita, vaikka uutta opittavaa onkin paljon. – Näin alkuvaiheessa olemme työskennelleet yhdessä vuorossa, joka alkaa kello 7.30 ja päättyy kello 17. Keskellä päivää on pidetty 1,5 tunnin tauko, jolloin laitetoimittajat ovat tehneet omia säätöjään, hän kertoo. Oulun sahan tuotannon on tarkoitus siirtyä kahteen vuoroon helmikuun puolivälissä.

Junnikkala on ilmoittanut Oulun sahan tuottavan 350 000 kuutiometriä sahatavaraa, joista männyn osuus on 80 prosenttia. Yrityksen kaikilla sahoilla on kesän huoltoseisakki heinäkuussa, ja Kalle Junnikkalan mukaan Oulun sahan on tarkoitus olla täydessä tuotantovauhdissa seisakin jälkeen elokuussa. – Uskomme Oulun tuotantomäärän nousevan jo tänä vuonna yli 200 000 kuutiometrin ja yrityksen kokonaistuotantomäärän noin 600 000 kuutiometriin, hän sanoo.

Puunhankinta on Kalle Junnikkalan mukaan sujunut hyvin, ja varantotilanne on hyvä. Hän toivoo, että sahan ylösajovaihe sujuu suunnitelmien mukaan, jotta puuta ei pääse kasautumaan varastoihin.

Täysin uusi sahalaitos herättää kiinnostusta

KALLE JUNNIKKALA on tyytyväinen projektin etenemiseen, ja kertoo kaikkien yhteistyökumppaneiden sitoutuneen siihen 100-prosenttisesti. Hän vertaa projektia jääkiekko-otteluun, jossa kaksi ensimmäistä erää – maanrakennus ja rakentaminen sekä laiteasennukset – ovat sujuneet mallikkaasti. – Ylösajovaihetta on nyt takana reilu kuukausi enkä näe mitään syytä epäillä, etteikö kolmaskin erä suju mallikkaasti loppuun asti, hän muotoilee.

Täysin uusi sahalaitos ja Oulu on yhdistelmä, mikä on herättänyt kiinnostusta muissakin, kuin mekaanista metsäteollisuutta seuraavissa ja metsänomistajissa. Kalle Junnikkalan mukaan kiinnostus myös yritystä kohtaan on lisääntynyt, ja heidän kanssaan halutaan tehdä yhteistyötä yhä enemmän. – Olemme jopa ehdolla Vuoden oululaiseksi 2023, hän kertoo.

Sahatavaramarkkinoilla on vietetty hiljaiseloa viime ajat, ja vaikka pientä piristymistä on ollut havaittavissa esimerkiksi Egyptissä ja Japanissa, ei Kalle Junnikkalan mukaan lähitulevaisuudessa ole odotettavissa suurta muutosta. Esimerkiksi Suezin kanavan epäselvä tilanne vaikeuttaa tällä hetkellä vientiä Kaukoitään. – Vaikka keväällä markkinat todennäköisesti jälleen piristyvät, näen silti epävarmuuksia myös kesää ajatellen, hän toteaa.

Jaa artikkeli