Jyväskylään ensimmäinen massiivipuurakenteinen päiväkoti

Pohjanlammen päiväkoti rakennettiin CLT:stä, koska se nähtiin puurakenteista parhaimmaksi ja turvallisimmaksi vaihtoehdoksi.

Jyväskylä vahvistaa puurakentamisen osuutta

Moni kaupunki haluaa olla Suomen puupääkaupunki, niin myös Jyväskylä. Kaupungissa on toki monia komeita puurakennuksia kuten mainetta ja kunniaa niittänyt Puukuokka ja Kuokkalan kirkko. Samoille nurkille valmistuu myös Kalonin puurakenteinen kortteli. Mutta määrällisesti kaupungissa ei puukerrostaloja tai julkisia puurakennuksia ole ylen määrin ja kaikki viime vuosina valmistuneet rakennukset ovat muiden kuin kaupungin  rakennuttamia.

Nyt asiaa ollaan paikkaamassa ja Kuokkalan puurakennuskeskittymän kupeeseen valmistuu Pohjanlammen päiväkoti, Jyväskylän kaupungin ensimmäinen massiivipuusta rakennettava rakennus 2000-luvulla. – Muutama vuosi sitten tuli kaupunginvaltuustoaloite puurakentamiskohteen toteuttamiseen, Jyväskylän kaupungin tilapalvelujen rakennuttajapäällikkö Mauno Rein kertoo taustaa puun valinnasta päiväkodin materiaaliksi. 

Vajaa vuosi sitten Kortepohjaan valmistui iso päiväkotikoulurakennus (Kortetalo), jossa on myös kirjasto. – Puun soveltuvuutta kohteeseen tutkittiin, mutta puun todettiin olevan runkomateriaalina kaksikerroksisessa rakennuksessa liian kallis. Kortepohjan päiväkotikoulussa on kuitenkin sisustuksessa käytetty paljon puuta, Rein toteaa.

 

CLT turvallinen puurakenne

 

Pohjanlammen päiväkodin tontilta purettiin ensin vanha päiväkoti. – 40 vuotta vanhassa päiväkodissa ei ollut sisäilmaongelmaa, mutta se oli käynyt pieneksi, ja sen toiminnallisuus ei nykyiseen toimintaan enää sopinut, Rein kertoo. 

Uuden päiväkodin pääurakoitsija on Peab Oy ja sen on suunnitellut Arkkitehtitoimisto Art Michael Oy. Kohde on rakennettu jaetulla kokonaishintaurakalla, ja sen kokonaisbudjetti on 9,9 miljoonaa euroa. – Koska päiväkoti oli päätetty rakentaa puusta, ei betonirakenteisen rakennuksen hintaa laskettu, mutta arvioni mukaan hintaeroa betonin ja puun välillä ei olisi ollut paljoakaan, Rein arvioi.

Rakennus koostuu neljästä siivestä, joissa kussakin on oma sisäänkäynti. Pinta-alaa päiväkodissa on 3000 neliötä. Päiväkodissa tulee toimimaan kahdeksan lapsiryhmää, joihin mahtuu 220 lasta.

Jokaisessa siivessä on omat kosteat tilat, jotka on rakennettu betonista ja joiden käytävänpuoleiset seinät on verhoiltu tiilillä. Myös väestönsuoja ja konehuoneet ovat betonirakenteisia. Kattoelementit tulivat valmiina LapWallilta. Crosslamin toimittamat ulkoseinät ovat kuusesta ja männystä valmistettua 260 millimetriä paksua CLT:tä. – Päädyimme CLT:hen, koska sitä on jo tuotteistettu ja siitä tullut kokemusperäinen tieto on ollut hyvää. Se nähtiin myös turvalliseksi vaihtoehdoksi. Tilaajana esitimme toiveen kotimaisesta puusta, Rein sanoo. 

Väliseinien rungot on rakennettu puusta, mutta muuten seinät ovat levyä. – Kustannussyistä sisäseinät vaihdettiin levyiksi, mutta CLT:stä ne olisi ollut nopeampi rakentaa, vastaava työnjohtaja Harri Kailanen Peab Oy:stä toteaa. 

Pohjanlammen päiväkoti oli ensimmäinen massiivipuukohde Peabille Jyväskylässä ja myös Harri Kailaselle.
– Asennus ei paljon poikennut betonielementtien asennuksesta. Saimme opastusta Crosslamilta ja loput opiskeltiin itse. Kohteessa työlästä oli julkisivun rakentaminen paikan päällä sekä palosuojaus, joka oli varsin pölyävä työvaihe. Rakentaminen oli nopeampaa, kun ei tarvinnut odotella betoniseinien kuivamista. Kaiken kaikkiaan tämä oli mukavaa vaihtelua betonirakentamiseen ja mieluusti lähden uuteenkin puurakentamisprojektiin. Tällä hetkellä Keski-Suomessa ei tosin ole suunnitteilla yhtään puurakentamiskohdetta.

 

Tutkimukset ja kokemusperät ristiriidassa

Jyväskylän kaupunki on tyytyväinen projektin etenemiseen. – Peab on suoriutunut hyvin ja toimitukset ovat tulleet ajallaan ja kustannusarviossa on pysytty, Rein summaa. 

Kohteen puupinnat näyttävät ja tuntuvat Reinin mielestä hyvältä. – Jatkossakin tutkimme aina uuden kohteen suunnitteluvaiheessa voisiko sen rakentaa puurunkoisena. Puurakennusten äänieristys ja akustiikka eivät virallisten lukujen mukaan ole hyviä, vaikka kokemusperäinen tuntuma on eri. Toivomme, että sitä kehitettäisiin puutuoteteollisuudessa ja arvot saataisiin paremmaksi, ettei sen kanssa tarvitse jumpata rakennusvalvonnan kanssa, Rein pohtii.

Rein toivoisi myös hybridirakentamisen lisääntyvän. – Pohjanlammen päiväkotikin on ikään kuin ”kevythybridi”, kun kosteat tilat on rakennettu betonista. Hybridirakentaminen sopii julkiseen rakentamiseen hyvin. Meidän on mietittävä koulukohteissa esimerkiksi ilkivaltapuolta sekä kaikissa kohteissa ylläpidon kustannuksia.

Reinin mukaan Jyväskylän kaupungin intressi on ohjata lisääntyvään puun käyttöön, mikä on näkynyt varsinkin kaavoituksessa. Kuokkalan puukeskittymä on tästä hyvä esimerkki.

Jaa artikkeli