Karelia Ikkuna Oy laajensi tuotantoaan Hartolaan
Joensuun Hammaslahdella ikkunoita valmistava Karelia Ikkuna Oy aloitti uudelleen parvekeovien valmistamisen, kun se vuonna 2021 avasi kolmannen tuotantolaitoksensa Hartolaan. Entisiä Kruunu-Ikkunat Länkelinin tiloja myös hieman laajennetaan muun muassa uusien tuotteiden valmistusta silmällä pitäen. Yli 2 miljoonan euron investointi valmistuu kesällä.
Kuva: Toimitusjohtaja Otto Ahtosen mukaan Karelia Ikkuna käyttää Hartolan tehtaalla vain Puupietari Oy:n toimittamia aihioita. Kynnyksissä käytetään Oy Woodim Finland Ltd:n toimittaa tammea.
FAKTA:
KARELIA IKKUNA OY
Perustettu: 1991
Perustajat: Kauko Ahtonen ja Vesa Silvennoinen
Toimitusjohtaja: Otto Ahtonen
Omistajat: Ahtosen ja Silvennoisen perheet
Tuotantolaitokset: Hammaslahti, Hartola, Kerimäki
Työntekijät: 65
Liikevaihto: 30 milj. euroa (2023)
Tuotteet: ikkunat, ulko-ovet, parvekeovet
Asiakkaat: taloyhtiöt, saneerausyritykset, rakennusyritykset, yksityisasiakkaat
Parvekeovien tuotanto käyntiin uudelleen
Pääasiassa korjausrakentamiseen ikkunoita ja ovia toimittava Karelia Ikkuna Oy hankki noin 2000 neliömetrin suuruisen tuotantolaitoksen Hartolasta, mikä oli hetken aikaa ehtinyt olla tyhjillään edellisen omistajan konkurssin jäljiltä. Ensimmäinen tehtävä olikin laittaa tuotantotilat nykyaikaiseen kuntoon. – Laitoimme muun muassa lattiat ja vesikaton uusiksi ja uusimme valaistuksen led-tekniikkaan, toimitusjohtaja Otto Ahtonen kertoo.
Karelia Ikkunat oli lopettanut terassi- ja parvekeovien valmistuksen vuonna 2007, mutta niiden tuotannon uudelleen käynnistäminen oli Ahtosen mukaan ollut suunnitelmissa jo muutaman vuoden ajan ennen 2021 tehtyä kauppaa. – Kartoitimme sopivia tiloja laajalla säteellä useamman vuoden ajan. Myös osaavan henkilökunnan saaminen oli otettava huomioon, hän sanoo. Kun yritys löysi sopivat tilat Hartolasta, alkoi yksilehtisen puualumiini-parvekeoven ja niitä valmistavan tuotantolinjan suunnittelu vauhdilla liikkeelle. Kaupan mukana tuli myös puuntyöstökoneita, mutta ne eivät soveltuneet suunniteltuun tuotantoon pois lukien katossa olevaa maalausrataa.
"Monipuolinen työstökeskus mahdollistaa myös muiden tuotteiden valmistamisen tulevaisuudessa"
KARELIA IKKUNA käyttää Hartolassa valmistettavissa ovissa Puupietari Oy:n toimittamia suomalaisesta männystä valmistettuja aihiota, jotka ensin höylätään kaikilta kanteilta. Kynnykset karmeissa ovat Oy Woodim Finland Ltd:n toimittamaa tammea. Ennen Hartolan tehtaan tuotannon alkamista Karelia Ikkuna teetti tarvitsemansa parvekeovet alihankkijoillaan.
Aihioiden käsittely tehdään automaattisesti alipainenostimen ja Weinigin höylän toimesta. Kokonaisuuden toimituksesta vastasi AMT-Systems Oy. Sen jälkeen kaikilta sivuilta höylätyt aihiot siirretään tuotannon keskiössä olevalle ja Projecta Oy:n toimittamalle Homag Centateq S-900 CNC-työstökeskukselle, joka tekee kaikki työstöt karmi- ja kehysaihioihin. – Monipuolinen työstökeskus mahdollistaa myös muiden tuotteiden valmistamisen tulevaisuudessa, Ahtonen kertoo.
Homag Centateq S-900 on varustettu neljä metriä syvällä syöttö- ja vastaanottopöydällä, joka mahdollistaa koneen itsenäisen toiminnan pitkäksi aikaa. Työstökeskus on varustettu kahdella eri työkalunvaihtajalla, joissa on yhteensä 108 paikkaa. Terätekniikassa Karelia Ikkuna luotti tälläkin kertaa Kyoceran ratkaisuihin. – Työstökeskus on käyttäjäystävällinen ja esimerkiksi käyttöliittymä on erittäin helppokäyttöinen, tuotantopäällikkö Jari Lehmusmetsä sanoo.
Kuva: Karelia Ikkuna Oy:n Hartolan tehtaan tuotantopäällikkö Jari Lehmusmetsä viimeistelemässä Homag Centateq S-900 CNC-työstökoneesta tullutta terassioven karmin osaa ennen sen pintakäsittelyä.
Tavoite vuodelle 2024: 4000-5000 parvekeovea
Seuraavaksi kappaleet menevät pintakäsittelyyn, joka tehdään Spraytec Oy:n toimittamalla Giardina Groupin ruiskutusautomaatilla. Kasatut ovenkehät vielä ruiskumaalataan ennen varsinaisen kokoonpanon alkamista. Ovissa käytettävät lasit Hartolan tuotantolaitokselle toimittaa valmiina eristyslaseina mittatilaustyönä Best Glass Oy. Ikkunoiden valmistuksessa Karelia Ikkuna käyttää myös PL-Glass Oy:n laseja. Karmit kootaan viereisellä kasauspuristimella, jonka jälkeen ikkuna kiinnitetään oveen käyttämällä apuna Cimec Oy:n toimittamaa nostinta. Lopuksi ovi kiinnitetään karmiin ja paketoidaan kohteeseen kuljetusta varten. – Osa valmiista ovista jää varastoomme odottamaan, mutta osa lähtee heti lopulliseen kohteeseen asennettavaksi, Ahtonen kertoo.
PARHAILLAAN HARTOLAN tuotantolaitoksella on käynnissä 400 neliömetrin laajennus, jolla tuotantolinjaan saadaan lisää väljyyttä ja puuraaka-aineen käsittelyä järkevöitettyä. Laajennusosa valmistuu tuotantokäyttöön viimeistään kesällä. Työntekijöitä Hartolan tuotantolaitoksella on tällä hetkellä kahdeksan, joista puolet on Kruunu-Ikkunat Länkelinin entisiä työntekijöitä. – Tämän vuoden tavoitteemme on valmistaa 4000-5000 parvekeovea, Ahtonen sanoo.
Yrityksen pääpaikka edelleen Joensuun Hammaslahdessa - tuotantoa Hartolan lisäksi myös Kerimäellä
Karelia Ikkuna myy ikkunat ja ovet suurimmaksi osaksi avaimet käteen -periaatteella, ja noin 80 prosenttia sen asiakkaista koostuu tällä hetkellä taloyhtiöistä ja saneerauksia tekevistä yrityksistä. Loppu tuotannosta menee uudisrakentamiseen niin yrityksille kuin yksityisille asiakkaille. Suurin osa toimituksista suuntautuu suurin kasvukeskuksiin, joten logistisesti 4-tien varrella sijaitseva Hartola on erittäin hyvä paikka tuotantolaitokselle. Suunnittelu, myynti ja asennus kuuluvat myös toimitukseen, vaikka niistä huolehtii omat yhtiöt. – Asiakkaalle päin kaikki toiminta näyttäytyy kuitenkin Karelia Ikkuna -nimellä, Ahtonen kertoo.
Yrityksellä on tuotantolaitos myös Kerimäellä, jossa valmistetaan kiinteitä ikkunoita. Vielä 90-luvulla kiinteitä ikkunoita käytettiin esimerkiksi autotalleissa, mutta nykyään suositaan suuria ikkunoita esimerkiksi olohuoneissa. Merkittävä syy on lasien energiatehokkuuden huimassa paranemisessa. – Nykypäivän lasilla päästään noin viidesosaan energiankulutuksessa verrattuna 1970-luvun lasiin, Ahtonen sanoo.
Yrityksen pääpaikka on kuitenkin edelleen Joensuun Hammaslahdessa, jossa tuotanto on pyörinyt kolmessa vuorossa jo vuodesta 2017 lähtien, ja laitoksen tuotantoa on edelleen tehostettu. Esimerkiksi viime vuonna yritys investoi uuteen ikkunan sisäpuitteiden automaattiseen kokoonpano-, tiivistys- ja massausautomaattiin. – Tavoittelemme tänä vuonna pientä kasvua liikevaihtoomme, joka oli viime vuonna 30 miljoonaa euroa, Ahtonen kertoo.
Kuva: Oven lukituskahvan kiinnittämisen jälkeen valmis puualumiini-parvekeovi vielä paketoidaan valmiiksi kuljetusta varten.