Karstulalainen kädenjälki näkyy hirsirakentamisessa

Jyväskylään tänä vuonna valmistuvan Keski-Suomen sairaalan Novan näyttävät hirsiyksityiskohdat ovat karstulalaisen Hirsityö Heikkilän kädenjälkiä. Kolmen veljeksen pyörittämästä yrityksestä yksi työskentelee päivisin kelorakentamiseen keskittyvässä Huliswood Oy:ssä, joka lanseerasi markkinoille hiljattain hotellitasoisen hirsi-lasi-iglun. 

Sairaalarakennuksen sisälle omia hirsimaailmoja

Kun veljekset Ilkka, 37, Johannes, 33, ja Martti, 33, Heikkilä pieninä poikina pyörittelivät poria käsissään ja seurasivat vuonna 2004 perheyrityksen perustaneen isänsä Erkki Heikkilän tekemistä, eivät he vielä arvanneet, että vuonna 2016 tehtäisiin sukupolvenvaihdos – ja yritys kasvaisi vuosi vuodelta.


Keskimäärin noin 250 000 euron liikevaihtoon vuosittain yltävä yritys veistää itse kaatamistaan puista uusia taloja, suvun naisten mukaan nimettyjä savusaunoja ja arkkitehtuurisesti haastavia rakennuksia sekä korjaa vanhoja, kulttuurihistoriallisesti arvokkaita puurakennuksia.

Julkisten hankkeiden osuus kaikesta Heikkilän tekemästä työstä vaihtelee vuoden mukaan: viime vuonna se nousi 80–90 prosenttiin, sillä verstaalla veistettiin yhtä yrityksen historian suurinta tilausta. Heikkilät ovat olleet keskeisessä osassa Jyväskylään tänä vuonna valmistuvan uuden Keski-Suomen sairaalan rakentamisessa.

He tekivät hirrestä sairaalan sisälle noin sataneliöisen lasten leikkitilan ja hieman pienemmän liiketilan sekä näyttäviä piilulankkuseiniä sisälle ja sisäänkäyntien yh-
teyteen.

Veljekset toteavat kuin yhdestä suusta, että projekti oli mielenkiintoinen, vaativa ja opettavainen. – Kymmenmetristen hirsien siirtely oli logistisestikin haastavaa ja rakentamisen olosuhteet elävälle puulle rajut, koska työmaan lämpötilaa pidettiin korkealla valujen kuivatuksen vuoksi, Johannes kertoo.

Heikkilöiden osalta projekti onnistui hyvin ja on nyt valmis. Leikki- ja liiketilat tehtiin 180 mm vahvasta männystä. Kuten aina projekteissaan, myös tässä hankkeessa Heikkilät tietävät tarkasti, mistä puut ovat peräisin. Sairaalan hirret ovat Löytyn tilalta Kuorevedeltä, ne on sahattu ja kuivattu Karstulassa ja veistetty ja piilutettu Saarijärvellä. – Hirret jäi puun väriseksi ja se käsiteltiin Nordtreat-palonsuojalla, Ilkka sanoo.

Suurhankkeita toteuttava pieni perheyritys

Hirsityö Heikkilä ostaa ja käyttää vuosittain noin 300 kuutiota mäntyä ja haapaa. Puu tulee Keski-Suomen metsistä.

Sairaalahanke on yksi hyvä esimerkki siitä, miten puurakentamisen suosion kasvu näkyy Suomessa. Sairaalamiljööseen puu on erityisen hyvä, sillä tutkitusti tiedetään, että puulla on ihmisen terveyteen ja mielialaan myönteisiä vaikutuksia. – Bakteeritkaan eivät elä puupinnoilla, Johannes lisää.

Sairaalahanke ei ole ainoa Hirsityö Heikkilän suurprojekti. Muutama vuosi sitten he toimittivat lähes 200-neliöisen Lonnan saunan hirsirungon Suomenlinnan hoitokunnalle. Saunan suunnitteli arkkitehti Anssi Lassila.

Millä eväillä pieni käsinveisto-perheyritys pystyy kilpailemaan jättiprojekteista? Heikkilän korissa on monipuoliset eväät. Tärkeintä on heidän asenteensa työtä kohtaan: kaikki tehdään mahdollisimman laadukkaasti alkaen siitä, että hankkeissa käytetyt puut valitaan ja kaadetaan itse. – Erotumme monista muista käsinveistoyrityksistä sillä, että meillä on lämmin tila, jossa veistämme. Kuivaketju pysyy, emmekä joudu työskentelemään sään armoilla, Johannes kertoo.

Oma halli ja kasvua, jos työvoimaa löytyy

Yrityksen päätoimitila on Karstulassa, jossa hirret sahataan. Siellä on myös pääosa heidän varastotilastaan. Lisäksi yritys on vuokrannut työtilakseen lämpimän hallin Saarijärveltä. – Työn tekeminen pitää tuntua mukavalta ja sujuvalta, Ilkka tuumii työvälineisiin viitaten. Yritys investoi muutama vuosi sitten esimerkiksi Wood-Mizer LT 40 vaakavannesahaan, jolla sahaustarkkuus ja laatu on omaa luokkaansa. Sahalla pystytään käsittelemään järeitä tukkeja, joihin ei kenttäsirkkeli pystyisi.


Koneet ja työvälineet ovat suureksi avuksi, mutta tärkein arvo isänsä työtä jatkaneille veljeksille on laadukas kädenjälki. – Teollisen puolen tuotteita on vaikea erottaa isossa joukossa toisistaan, mutta meidän kädenjäljet näkyvät jokaisessa projektissa. Tuotteita on mukava myydäkin, kun oman tekemisen takana pystyy seisomaan, he miettivät.


Hirsityö Heikkilä työllistää kokopäiväisesti Johanneksen ja Ilkan sekä yhden perheen ulkopuolisen työntekijän. Martti hoitaa yrityksen taloutta ja paperitöitä, ja työskentelee päivisin Huliswood Oy:ssä.
Hirsityö Heikkilän kalenteri on myyty jo pitkälle ensi vuoteen. Luvassa on jälleen niin yksityisiä savusaunaprojekteja, taiderakentamista kuin julkisiakin hankkeita.– Tavoitteenamme on rakentaa oma halli ja kasvattaa yritystä maltillisesti, jos sopivia työntekijöitä löytyy, Martti Heikkilä suunnittelee.

Huliswood Oy tuo kelohirttä Venäjän Karjalasta

Isoveljen ja kaksoisveljen  huhkiessa perheyrityksessä, Martti Heikkilä työskentelee päivisin toisessa karstulalaisessa perheyrityksessä Huliswood Oy:ssä. Yrityksen perustaja ja omistaja Olli Möttönen on tuonut vuodesta 1998 asti kelopuuta Suomeen Venäjän Karjalasta. 


Yrityksen tuotevalikoimaan kuuluu kelo kaikissa muodoissaan: tukeista sahatavaraan ja hirsikehikoihin ja pannunalusesta maailman suurimpaan keloravintolaan, kuten heidän sloganinsa kuuluu. Huliswood on rakentanut perinteisiä kelolomakyliä esimerkiksi Inariin, Saariselälle ja Leville, ja tehnyt sauna- ja kylpylämaailmoja Keski-Eurooppaan. Uhtua Design -sarja kattaa puolestaan kelokalusteita ja valaisimia, joista osa on muotoilija Jonas Hakaniemen käsialaa.


Yksi yrityksen kysytyimmistä tuotteista on kelopaneeli, jolla saa Lapin tunnelmaa saunoihin, takkahuoneisiin, mökkeihin ja jopa ulkoverhoukseen helposti ja kokonaisia kelohirsiä edullisemmin. Tuotekehitystä ahkerasti tekevässä yrityksessä on syntynyt kelotuotannon sivutuotteena kelorimasta Uhtua akustiikkalevy. Virallisten äänilaboratoriotutkimusten mukaan rimakehikko vaimentaa ja hajottaa ääntä.

Vaikka projektirakentaminen tuokin suurimman osan noin miljoonan euron liikevaihdosta, myös Uhtua-tuotteilla on merkittävä osuus. – Yksittäisiin tuotteisiin pitäisi keskittyä paremmin, mutta kun uusia ideoita syntyy aina vaan, Möttönen sanoo nauraen.


Onneksi syntyy, sillä sen ansiosta Martti Heikkilä on saanut työskennellä viime kuukaudet mielenkiintoisen, uuden ja haastavan projektin parissa. Yritys lanseerasi markkinoille Uhtua Sky -iglusarjan. Iglumalleja on useita, mutta ne ovat noin 30-neliöisiä kelohirrestä ja lasista valmistettuja hotellitasoisia pieniä asumuksia matkailuyritysten tarpeisiin. – Alapohja on tehty tunturisopulin kestäväksi ja eristykset vastaavat omakotitalon eristystasoa, Heikkilä kertoo.
Ensimmäinen saunallinen Uhtua Sky on kuljetettu ja asennettu Tenojoen maisemiin Utsjoelle osaksi hotellin majoitusvalikoimaa. Uusia kauppoja on jo tekeillä, ja majoitusratkaisu on herättänyt paljon mielenkiintoa ulkomaita myöten. – 16 500 kiloa painavan ja viisi metriä leveän iglun kuljettaminen sen verran haastavaa, että Pohjoismaita kauemmaksi logistiikka täytyy suunnitella huolella, Heikkilä ja Möttönen pohtivat.
Modernin moduulirakentamisen yhdistäminen perinteisen kelorakentamisen kanssa kasvattaa yrityksen osaamista entisestään, sillä kelohirren ja lasipinnan käyttäytyminen yhdessä oli uusi, perehtymistä vaativa tehtävä. Heikkilä ja Möttönen ovat tyytyväisiä ensimmäiseen Uhtua Skyhin ja uskovat, että sen sisällä nukutaan makoisasti seuraavina vuosikymmeninä.
Kelo materiaalina ja sen taipuminen mitä erilaisimpiin tuotteisiin on viehättänyt Möttöstä vuosikymmenten ajan. Hän on työskennellyt paljon Venäjän Karjalassa ja nähnyt, miten vuosisatoja vanhaa arvopuuta korjataan talteen arvokkaasti ja luonnon monimuotoisuutta kunnioittaen.
Huliswood on Suomen johtava yritys alalla ja tiettävästi ainoa kelopaneelin tuottaja, mutta ilman Möttösen vuosikymmenten kokemusta ja asiantuntijuutta toiminta olisi vaikeaa. – Jokaisen keloerän kohdalla mietin, että tämä taisi olla viimeisen erä, joka Suomeen saadaan. Jos ei muita ongelmia ilmene, tullivirkailija keksii niitä rajalla lisää, Möttönen sanoo nauraen.
Vuosikymmenten kokemus on osoittanut, että kauniille, luontohenkiselle, helppohoitoiselle ja uniikille materiaalille on ostajansa Suomessa ja ulkomailla. Yritys työllistää omistajan lisäksi neljä henkilöä.

Jaa artikkeli