Leluja jotka näyttävät hyvältä vaikka lattialla

Kiuruvetinen Siluettiverstas Oy tähtää tulevaisuuden vientiyritykseksi.

Liikevaihto nousuun vuosi vuodelta

Pieni huomaamaton kädenliike ja Hanna Haimivaara, 35, on kovertanut puupalikkaan maalaamalleen pupulle suloiset silmät.

Näitä pupujen, karhujen ja dinojen kuvittamia puupalikoita löytyy jo monen kodin lastenhuoneen lattialta. Sieltä, mihin ne on suunniteltukin. –Palikkasarja sai alkunsa siitä, kun asiakas kysyi, että osaisitko suunnitella leluja, jotka näyttävät hyvältä vaikka lattialle sikin sokin levitettyinä, Haimivaara kertoo.

Ja osasihan hän. Haimivaaran syksyllä 2014 perustama Siluettiverstas tmi, joka nykyisin on osakeyhtiö,  suunnittelee ja valmistaa käsityönä täyspuusta ja vanerista lastenhuoneiden sisustustuotteita, joista suosituimpia ovat valaisimet, nimipalikat ja puulelut. Tuotteissa toistuvat leikkisät eläinhahmot ja kauniit, harmoniset värit.

 

Haimivaara osaa kauniiden lelujen suunnittelun itse asiassa niin hyvin, että yrityksen liikevaihto on noussut joka vuosi ja hän työllistää itsensä lisäksi puusepän sekä puolikasta työaikaa tekevän toimitusjohtajan Erja Lappalaisen.

Pakkausmateriaalit mahdollisimman pitkälle kierrätettyjä

KAIKKI ALKOI SIITÄ kun Haimivaaran isä pyysi tytärtään valmistamaan vanerista isokokoisen lehmän ja vasikan perheen kotitilan navetan ulkoseinän koristeeksi.

Teokset näkyivät kiuruvetiselle kylätielle asti, eikä siinä kauan mennyt kun ohikulkijat soittivat ja kysyivät, josko Haimivaara voisi tehdä heillekin vanerista jotain yhtä kaunista.

Oman yrityksen perustaminen ei silti ollut jalometallimuotoilijaksi valmistuneelle naiselle itsestäänselvyys.
– Asuin Tampereella. Päätin, että haen opiskelemaan tradenomiksi, mutta jos en pääse kouluun, perustan oman yrityksen. En päässyt, ja tässä sitä ollaan, Haimivaara tuumii.

Yhden lapsen äidin ensimmäinen ajatus oli perustaa yritys Tampereelle, mutta toimitilan vuokra, verot ja muut kulut olisivat olleet liian suuret. Haimivaara paluumuutti poikansa kanssa Kiuruvedelle ja pisti yrityksensä pystyyn tyhjillään olevaan mummulaansa. – Kun lähdin nuorena Kiuruvedeltä, vannoin etten koskaan palaisi, mutta tämä on ollut hyvä paikka asua lapsen kanssa ja pyörittää yritystä, Haimivaara sanoo.

Haimivaara valmisti aluksi tilauksesta logoja, tiekylttejä ja seinäkoristeita. – Ensimmäisinä vuosina tein kaiken yksin. Keräsin kaupoista tyhjiä laatikoitakin, jotka uusiokäytin pakkausmateriaaleina, Haimivaara muistelee.

 

YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISYYS ja ekologisuus ovat yhä Siluettiverstaan toiminnan perusarvoja. Yrityksen kasvaessa Haimivaaran on pitänyt antaa periksi siinä, ettei hän enää ehdi kerätä käytettyjä laatikoita, mutta pakkausmateriaalit ovat mahdollisimman pitkälle kierrätettyjä. – Vältämme muovin käyttämistä ja turhaa roskaamista ylipäätään.

Haimivaara työstää puupalikoihin aakkoset, numerot, eläinten kuvat ja muut kuviot sabluunoiden avulla. Hän painaa kuviot puuhun sienellä ”töpsöttäen” – sienillä, jotka hän on leikannut vanhoista vaahtomuovipatjoista.

Kaikki Siluettiverstaan tuotteet valmistetaan luonnollisista ja laadukkaista materiaaleista, suomalaisesta raakamännystä ja vanerista, jotka yritys ostaa paikallisilta toimijoilta. Myös puunkäsittelyaineet ovat luonnolle mahdollisimman ystävällisiä ja maalit vesiliukoisia.

Vaikuttajayhteistyöllä tunnettuutta

SILUETTIVERSTAS ON ONNISTUNUT yrityksen markkinoimisessa vaikuttajayhteistyön ja bloginäkyvyyden ansiosta. Haimivaara on tyytyväinen, että sai kaksi vuotta sitten yrityksensä toimitusjohtajaksi pankissa aiemmin työskennelleen Lappalaisen.

Ilman hänen apuaan yrityksellä ei olisi mahdollisuuksia kasvaa. – Erja on ottanut harteiltani paljon pois, muun muassa taloushallinnon työt, Haimivaara kertoo.

Yhteistyön ansiosta Haimivaaralle on jäänyt aikaa kehittää tuotteita ja keskittyä työhönsä taiteilijana.
– Tavoitteenamme on kasvattaa tuotevalikoimaa yleisen kodinsisustuksen puolelle. Ulkomaille vieminen on ajatuksissamme myös, mutta se ei ole juuri nyt tärkein prioriteettimme, Lappalainen sanoo.

Toiveena on, että tulevaisuudessa varastossa ja hyllyssä olisi yhä monipuolisempi tuotevalikoima, sillä tällä hetkellä suurin osa tuotteista on personoituja tilaustöitä. Asiakas saa tuotteisiin haluamansa hahmot, värit, kirjaimet, nimet ja vaikkapa lapsen syntymäpainon- ja pituuden.

Haimivaaran kädenjälkeä voi kuvailla yksinkertaiseksi, tyylikkääksi ja skandinaaviseksi. – Tuotteen ei tarvitse olla monimutkainen, että se voi olla kaunis ja toimiva.

Isoisän ja isän jalanjäljillä

TUOTESUUNNITTELU ALKAA Haimivaaran ideoinnista, johon hän hakee inspiraatiota Suomen luonnosta ja eläimistä. Karhu- ja pupuhahmot ovat olleet myös aikuisten mieliin. – Kun keksin uuden hahmon tai tuotteen, käyn puuseppä-Simon kanssa läpi, onko sen tekeminen tuotannollisesti mahdollista, Haimivaara kertoo.

Kiuruveden puuverstaalla on tehty investointisuunnitelmia, jotka sisältävät muun muassa tarkistuspyörösahan, CNC-jyrsimen ja paremman pölynpoistojärjestelmän hankinnan. Vielä toistaiseksi yritys teetättää alihankkijalla palapeliaihiot ja valaisimien vesileikkaukset.

Vielä muutama vuosi sitten Haimivaara sahasi itse tuotteet yksi karhun silmänripsi kerrallaan. Kiuruveden teollisuusalueella varastomyymälässä nykyään toimiva yritys nojaa edelleen vahvasti kotimaiseen käsityöhön. Työ tehdään sydämellä luonnosta huolta pitäen ja ymmärtäen, että juuri näillä arvoilla toimivalla yrityksellä on mahdollisuudet kasvaa globaaliksi vientiyritykseksi.

Haimivaaran sinnikkyys ja määrätietoisuus ovat peräisin suvun vahvoilta miehiltä. Hän on ihaillut aina sekä isoisänsä että kirvesmies-isänsä kädentaitoja, ja heidän esimerkkinsä ansiosta palo käsillä tekemistä kohtaan roihuaa yhä suurempana.

Jaa artikkeli