Piklas Oy:n investoi kolme miljoonaa euroa uuteen ikkunanvalmistuslinjaan - Automaatioaste huipussaan

Pyhännällä toimiva Piklas Oy on investoinut merkittävästi uuteen ikkunan osavalmistuslinjaan, minkä avulla yritys pystyy lisäämään kapasiteettiaan sekä parantamaan työn tehokkuutta. Uuden linjan ratkaisuilla yritys pääsee myös eroon fyysisesti raskaista työvaiheista.

 

Kuva: Piklas Oy:n tuotantopäällikkö Paulus Sydänmetsä on tyytyväinen uusittuun ikkunanvalmistuslinjaan, jonka avulla yrityksen kilpailukyky paranee.

Määrätietoisesti eteenpäin Sydänmetsän perheen omistuksessa

Pyhännän Kirkkoniemessä on valmistettu ikkunoita ja ovia aina Pyhännän Rakennustuotteen alkuajoista lähtien. Niiden valmistus jäi tontille talotehtaan siirryttyä Leiviskänkankaalle vuonna 1982, ja asiakassegmentin laajentamiseksi sen toiminta yhtiöitettiin Piklas Oy:ksi vuonna 2006. PRT-Forest-konserni on kokenut viime vuosina paljon muutoksia, mutta Piklas on porskuttanut määrätietoisesti eteenpäin turbulenssista huolimatta. – Valmistamme mittatilaustyönä kiinteitä ja sisään avautuvia puualumiini-ikkunoita sekä ulko-ovia, 15 vuotta yrityksessä työskennellyt tuotantopäällikkö Paulus Sydänmetsä kertoo.

Piklaksen valmistamat ikkunat ja ulko-ovet ovat valmistettu kotimaisista raaka-aineista, ja niille on myönnetty avainlippumerkki. Sydänmetsän perheen omistaman yrityksen liikevaihto vuonna 2023 oli 11 miljoonaa euroa työllistäen 75 henkilöä. Tehtaan vuosikapasiteetti on yhteensä yli 120 000 kappaletta ikkunoita ja ulko-ovia. – Tuotantotilaa meillä on noin 7000 neliömetriä, ja lämmityksen hoidamme tuotannosta syntyvällä kutterinpurulla, Sydänmetsä kertoo.

VIIME VUONNA yrityksessä päätettiin investoida ikkunanvalmistuslinjan alkupään uudistamiseen. Yhteensä noin kolme miljoonaa euroa maksanut investointi nosti Piklaksen ikkunavalmistuksen automaatioasetta merkittävästi. Samalla työn tuottavuus ja työturvallisuus paranivat. – Päätimme automatisoida raskaimmat työvaiheet, mikä vapautti työntekijöitä muihin tehtäviin tehtaallamme, Sydänmetsä sanoo.

Uusi linja asennettiin vuoden 2024 kesällä, ja ylösajo tapahtui syksyllä 2024. Viimeiset linjan uudet ominaisuudet otetaan käyttöön alkuvuoden aikana. Asennuksilla ei ollut juurikaan vaikutusta tuotantoon, sillä uusi linja asennettiin vanhan linjan viereen.

Investoinnissa uusittiin koko puuosien tuotantolinja, mikä on myös integroitu pintakäsittelyyn. – Tuotantolinjassa on otettu käyttöön alan viimeisintä tekniikkaa. Kokonaisuutena investointi nostaa puuosien tuotantotehokkuuden toimialan kärkeen, Sydänmetsä kertoo. Investoinnilla korvattiin vanha, hyvin toiminut linja automatisoidummalla linjalla, ja samalla kapasiteetti kasvoi merkittävästi.

Uudessa tuotantolinjassa puutavara hyödynnetään täysimääräisesti

UUDESSA TUOTANTOLINJASSA aihiot tuodaan sisälle kahdesta eri kohdasta ja niitä varastoidaan varastoautomaatin kaltaisessa laitteessa, missä manipulaattori siirtää tarvittavan aihion katkaisusahalle vievälle kuljettimelle. – Tämän avulla pääsimme eroon tuotannon fyysisesti raskaimmasta vaiheesta, Sydänmetsä kertoo. Manipulaattori siirtää mahdollisesti ylijäävän aihion osan kuljettimen taakse odottamaan seuraavaa erää, missä kyseistä aihiota tarvitaan. Tällä toimenpiteellä puutavara tulee hyödynnettyä täysimääräisesti.

Katkaisun jälkeen kuljetin siirtää komponentin tapituskoneelle, mistä matka jatkuu höyläyksen kautta kohti linjaan integroitua pintakäsittelyä. Tuotannonohjausjärjestelmä ohjaa automatisoitua prosessia alusta loppuun. Pintakäsittely Piklaksella on jo aiemmin automatisoitu. Siinä robotti hoitaa niin pohja- kuin pintamaalauksen, jonka jälkeen komponentit siirretään kokoonpanolinjalle, missä Finnbaumin heloituskone hoitaa heloituksen ennen kokoonpanon alkamista.

Uusimman investoinnin tärkeimpinä toimittajia olivat Kivioja Engineering Oy ja Awutek Oy. Kivioja Engineering – joka tunnetaan myös nimellä Finnbaum – suunnitteli linjakokonaisuuden, toimitti kaikki kuljettimet, katkaisusahan, tapituskoneen sekä linjan tarvitseman automaation. Awutek Oy toimitti puolestaan Weinigin höylän. – Finnbaumin toimittaman linjan automaatio ohjaa myös höyläystä, mikä on erittäin tärkeässä roolissa uuden linjan toimivuuden kannalta, Sydänmetsä painottaa.

Kuva: Tuotannonohjausjärjestelmästä tiedot saava manipulaattori siirtää aihiot välivarastosta katkaisusahalle vievälle kuljettimelle. Manipulaattori siirtää mahdollisesti ylijäävän aihion osan kuljettimen taakse odottamaan seuraavaa erää, missä kyseistä aihiota tarvitaan.

"Tämä talvi on ollut aiempia vuosia vilkkaampi"

PIKLAS ON toimittanut tuotteitaan enimmäkseen omakotitaloja valmistaneille talotehtaille, mutta asiakassegmentin laajentumisen myötä yritys on tunnettu toimija laajemminkin rakentamisen alalla. Vuonna 2014 Piklas avasi myös verkkokaupan, joka toimii kuluttajakaupan kanavana.

Juuri valmistuneen investoinnin myötä yritys tulee panostamaan vahvasti myös rakennusliikkeisiin, ja pyrkii sitä kautta pääsemään mukaan myös isoihin kohteisiin. – Investoinnin myötä kasvaneen kapasiteetin ja automaation avulla pystymme tarjoamaan kilpailukykyisempiä hintoja, ja vastaamaan entistä paremmin myös suurempiin kohteisiin, Sydänmetsä toteaa. Piklas palkkasi tämän vuoden alussa myös myyjän, joka keskittyy taloyhtiöiden remontteihin.

Uuden linjan myötä Piklas pystyy myös toimittamaan isoihin kohteisiin toimitettavat ikkunat asiakkaan toivomassa toimitusjärjestyksessä, jolloin ikkunoita ei tarvitse varastoida työmaalla pitkiä aikoja. Tilauskokojen ja ikkunakokojen vaihtelu oli Sydänmetsän mukaan yksi tärkeimmistä syistä, miksi investointi päätettiin tehdä. – Uuden linjan korkean automaatioasteen avulla sekä pienten että suurten tilausten valmistaminen on nyt tehokasta, hän sanoo.

Investointi on välittömästi vaikuttanut positiivisesti Piklaksen toimintaan. – Olemme saaneet viime aikoina uusia asiakkuuksia muun muassa rakennusliikkeistä, ja kaiken kaikkiaan tämä talvi on ollut aiempia vuosia vilkkaampi, Sydänmetsä päättää.

PRT-Forest Oy sulautti Piklas Oy:n itseensä

PRT Forest on muuttanut ja yksinkertaistanut konsernirakennettaan maaliskuun alusta alkaen. Viime vuosien aikana tapahtuneiden muutosten takia konsernin harjoittamien liiketoimintojen määrä on supistunut huomattavasti. Suurimpina muutoksina ovat Kontiotuote Oy:n eriyttäminen omaksi konserniksi vuonna 2022 sekä Jukkatalo Oy:n konkurssi vuonna 2023. Näiden muutosten jälkeen suurin osa konsernin liikevaihdosta on tullut Piklas Oy:n ikkuna- ja oviliiketoiminnasta, eikä emoyhtiöllä ole ollut enää entisenlaista roolia. Muut yritykset PRT-Forest -konsernissa olivat PRT-Wood Oy, Lappli-talot Oy ja PRT-Pro Oy.
Maalikuun alussa tehdyllä muutoksilla PRT-Forest Oy sulautti Piklas Oy:n liiketoiminnan itseensä, ja sulautumisen yhteydessä emoyhtiön nimi muutettiin Piklas Oy:ksi. Piklas Oy:n toiminta jatkuu ilman nimenmuutosta, mutta uudella y-tunnuksella. Samalla Lappli-talot sulautettiin PRT-Woodiin, joten uudessa konsernirakenteessa Piklas Oy:n alla ovat PRT-Wood Oy ja PRT-Pro Oy. Muutoksen seurauksena konserni palasi takaisin Pyhännän Kirkkoniemeen, josta toiminta sai alkunsa vuonna 1968.

 

Jaa artikkeli