Sievi Element Oy raivasi nopeasti jalansijan markkinoilta

Ammattirakentajille tarjottu, työvaiheet suunnittelusta asennukseen kattava kokonaispalvelu, on saanut hyvän vastaanoton.

Kolmessa vuorossa

Sieviläinen puuelementtivalmistaja Sievi Element Oy on vajaassa kolmessa vuodessa onnistunut raivaamaan itselleen jalansijan vahvasti kilpailluilta markkinoilta. Liiketoimintajohtaja Markus Göös on syystäkin tyytyväinen kehitykseen.
– Kun Sievi Elementin tuotanto joulukuussa 2018 käynnistyi, suunnitelmissamme oli valmistaa puutaloelementtejä yhdessä vuorossa. Viime jouluna siirryimme työskentelemään kolmessa vuorossa, ja tällä hetkellä toimimme täydellä teholla.
Sievi Element on osa Sievi Group -rakennuskonsernia, jonka juuret ovat Sievitalossa. Vuonna 2019 perustettuun Sievi Group -konserni muodostuu viidestä tytäryhtiöstä, joita ovat Sievitalo Oy, Sievi Asunnot Oy, Sievi Hyvinvointitilat Oy, Siveco Oy ja Sievi Element Oy.
Yrityksen tehdas sijaitsee Sievissä Hannunkankaan teollisuusalueella. 3000-neliöisessä tuotantohallissa valmistuvat kaikki Sievi Groupin elementtiratkaisut, kuten esimerkiksi ulko- ja väliseinät, välipohjat, päätyräystäät, päätykolmiot ja palokatkot. Elementtien raaka-aineena käytetään suomalaista, lujuuslajiteltua kuusisahatavaraa. Sievi Elementin pääraaka-ainetoimittaja on Kalajoella sijaitseva Junnikkala Oy.

Puuelementtejä erilaisiin kohteisiin

Sievi Elementin puurakenteisia seinäelementtejä ja valmisosia käytetään omakoti- rivi- ja luhtitaloissa sekä hyvinvointitiloissa, hoivakodeissa, päiväkodeissa ja kouluissa. Kerrostalorakentamisen puolella Sievi Elementin elementtejä on käytetty toistaiseksi hybridikohteissa, joissa talojen runko on betonia mutta kuorielementit puuta.
– Puukerrostalorakentaminen on nousussa ja pystymme vastaamaan kasvavaan kysyntään, Göös sanoo.
Luonnollisesti Sievi Element valmistaa myös konsernin muiden tytäryhtiöiden tarvitsemat elementit. Sisäinen liikevaihto on noin 40 % yhtiön kokonaismyynnistä.
Puurakentamisen myönteinen vire näkyy myös Sievi Elementillä. Göösin mukaan kysyntä alkoi pienen koronaepäröinnin jälkeen piristyä viime kesänä, ja on pysytellyt vahvana siitä lähtien. Puuraaka-aineen hinnan nousun Göös näkee jonkinasteisena haasteena.
– Kiinnostava kysymys on, miten tilanne kehittyy loppuvuodesta, hän pohtii.
Elementtitehtaan konekannan suunnittelusta ja toimituksesta vastasi Penope Oy. Toimitukseen kuului komponenttien valmistuskone sekä täysautomaattisella Hybrid-monitoimiportaalilla varustettu, viisi 12-metristä elementtipöytää sekä viimeistelyaseman sisältävä elementtilinja, jonka kääntöpöydät toimivat hydraulisesti. Täysautomaattinen Hybrid-monitoimiportaali sisältää naulaimen, hakasnaulaimen sekä sahayksikön. Katkaisusaha on varusteltu ohjelmoitavalla vasteella ja lovien työstö tapahtuu HL 400-lovisahalla.
Göös kertoo, että suurimmat elementit, joita tehtaalla valmistetaan, ovat kooltaan 12 metriä kertaa 3,5 metriä. Tätä suurempia ei käytännössä kannata valmistaa korkeiksi kohoavien kuljetuskustannusten vuoksi.

Omakotitalon elementit työvuoron aikana

Automaatiosta huolimatta elementtien valmistus pitää sisällään myös melko paljon käsityötä. Portaali ei esimerkiksi ole täyskäytössä, sillä tietyissä työvaiheissa käsityössä pitäytyminen lisää linjan joustavuutta ja mahdollistaan monenlaisten elementtien valmistuksen.
Sievi Elementin tehtaalla yhden keskiverto-omakotitalon elementit valmistuvat yhden työvuoron aikana. Elementtien eristeenä käytetään joko lasi-, eko- tai kivivillaa. Omakotitalokohteissa päätöksen tekee asiakas mutta esimerkiksi hoivapuolen kohteissa käytetään palomääräysten vuoksi paljon kivivillaa.
Sievi Element tarjoaa ammattirakentajille niin sanottua kokonaispalvelua, jossa yritys vastaa koko urakasta aina suunnittelusta elementtien valmistukseen ja kuljetuksesta asennukseen asti. Göösin mukaan juuri kokonaispalvelu on auttanut Sievi Elementtiä raivaamaan itselleen jalansijan markkinoilta.
– Markkinoilla on ollut kysyntää tällaiselle, melkeinpä avaimet käteen -palvelulle, ja tähän huutoon olemme kyenneet vastaamaan. Ja vaikka olemme yrityksenä tuore, henkilöstömme on ammattitaitoista.
Göös on työskennellyt puuelementtiteollisuuden parissa koko työuransa.
– Oman työurani aikana erilaisten elementtien määrä on kasvanut. Lisäksi suuntaus näyttää olevan siihen suuntaan, että elementit tehdään entistä valmiimmiksi tehtaalla, mikä nopeuttaa pystytystä rakennuspaikalla, Göös pohtii.

Toinen linjasto suunnitteilla

Sievi Elementin elementit kuljetetaan rakennuspaikalle kapelliautokuljetuksina, mikä takaa sen, etteivät elementit kostu tai vahingoitu kuljetuksen aikana. Kuljetuksista, ja koko ulkologistiikasta vastaa Kallio Transport. Toistaiseksi koko Sievi Elementin tuotanto käytetään kotimaassa. Suurin osa kohteista sijaitsee Etelä-Suomessa. Yhtenä referenssikohteena Göös nostaa esiin Luoteis-Helsingissä, Malminkartanon pohjoisreunassa sijaitsevan Honkasuon, josta on 2020-luvun puoliväliin mennessä määrä muodostua 2000 asukkaan puutalojen kaupunkikylä.
Hannunkankaalla toiminta tulee lähivuosina laajenemaan. Göös kertoo, että suunnitteilla on lähivuosina rakentaa toinen linjasto nykyisen rinnalle.

Jaa artikkeli