Suunnitelmallisesti, luotettavasti ja säntillisesti eteenpäin

Satakunnan Eurajoella sijaitseva Luvian Saha Oy on yksi suurimmista yksityisistä sahoista Suomessa. Yritys paitsi sahaa, myös jatkojalostaa ison osan tuotannostaan.

300 000 kuutiometriä vuodessa

Luvian Saha Oy on ilman suurempaa meteliä tasaisesti kasvattanut tuotantoaan siten, että sahakartan pylpyrä on vaihtunut viisi vuotta sitten suurimpaan mahdolliseen eli yli 300 000 kuutiometriin vuodessa. Investointeja on tehty suunnitelmallisesti toiminnan kehittämiseksi.

Huhtamaan perheen omistama Luvian Saha Oy perustettiin vuonna 1976. Vuodesta 2017 toimitusjohtajana toiminut Veli-Matti Puuska on perheyrityksen ensimmäinen ulkopuolinen toimitusjohtaja. – Meillä on roolit selkeät. Toimiva johto hoitaa operatiivisen toiminnan ja viiden hengen hallitus tukee toimintaa taustalla, toimitusjohtaja Veli-Matti Puuska kertoo.

Luvian Saha sijaitsee 17 hehtaarin tontilla Luvialla valtatie 8:n molemmin puolin. – Meillä on yksi vilkkaimmin liikennöidyistä sahatonteista, Puuska vitsailee. Sahalaitoksessa on kaksi sahalinjaa: päälinjalla sahaa Linckin sahakoneet ja Veiston linja sahaa pikkutukit. Yksi operaattori hoitaa molemmat linjat. Dimensiolajittelulaitos sekä rimoitusprosessi ovat molemmille sahalinjoille yhteiset. Tuotanto on tehokasta: – Sahaamme tällä konseptilla reipas 30 tukkikappaletta minuutissa, Puuska laskeskelee.

Investointitahti jatkuu suunnitelmien mukaisesti

Tuotannon tehostamisessa merkittävä alkusysäys nykytasolle tehtiin vuonna 1999, kun sahaan uusittiin tukkilajittelu, johon tuli siihen aikaan ennätysmäärä lokeroita, 94. Pääsahalinja uusittiin vuonna 2000, jolloin tuotantomäärässä otettiin isompi harppaus noin 150 000 kuutiometrin tuotannosta yli 200 000 kuutiometrin tuotantoon. – Toimintaa on jatkuvasti tehostettu, minkä ansiosta 300 000 kuutiometrin rajapyykki kaksivuorokäynnissä saavutettiin vuonna 2016, Puuska sanoo.

Investointitahti on jatkunut Luvialla säännönmukaisesti. Viimeaikaisia investointeja ovat olleet vuonna 2018 sahaansyötön ja tukkien pyörityksen modernisointi päälinjalla, missä toimittajana oli Lisker Oy ja Jack-Steel Oy, sekä vuonna 2019 tukin vastaanotto- ja lajittelumittauksen uusinta, missä Finnos Oy toimitti röntgenmittariston ja Jack-Steel Oy mittauskuljettimen. Vuonna 2019 uusittiin myös sahalinjan automaatio.

Viime vuonna modernisoitiin täysin kolme kanavakuivaamoa, joihin uudet toimilaitteet kuormansiirtoineen toimitti Valutec Oy. – Pystyimme rakentamaan aiempaa tehokkaammat kuivaamot lyhyellä aikataululla, kun hyödynsimme vanhojen kuivaamokanavien betonirakenteet, jotka käsiteltiin kestämään seuraavat 30 vuotta, tuotantojohtaja Mauri Korpela kertoo. Betoniseinien pinnoituksen toteutti Kotek Oy ja kuivaamokanavien sähköistyksen Kyrön Sähkö Oy. Sahatontilla on kuusi kanavakuivaamoa ja 16 kamarikuivaamoa.

Tänä vuonna investointiohjelmassa on rimoituskoneen alkupään ja kuormansiirtolaitteiden uusinta, missä kokonaistoimittajana on Pronor Control Oy. Kyseessä on Pronor Controlin ensimmäinen mekaniikan toimitusprojekti, muuten yritys on tullut tunnetuksi sahalaitosautomaatioiden toimittajana. – Uudistuksella pystymme parantamaan täyttöastetta ja lisäämään tehokkuutta ja turvallisuutta, Korpela toteaa. – On tärkeää, että laitteiden käyttäjiä on mukana jo laitteiden suunnittelu- ja projektointivaiheissa, silloin heidän asiantuntemuksensa tulee kuulluksi, Korpela sanoo.

Puuska ja Korpela ovat tyytyväisiä investointien laitetoimituksiin. – Vaikka itse laitteet ovat samoja, on kaikilla sahoilla yksilölliset linjat. Siksi on tärkeää, että laitetoimittajilla on ammattitaitoa ja osaamista, jolloin yhteistyö sujuu jouhevasti, Korpela pohtii. – Olemme investoinneissa ajallisesti ja laadullisesti saavuttaneet sen, mitä olemme halunneet, joissakin tapauksissa jopa enemmän, Puuska kehuu. Luvian Sahalla investointiohjelma jatkuu pitkän linjan suunnitelmien mukaisesti.

Vientimaita viidellä eri mantereella

Jatkojalostus on merkittävässä roolissa Luvialla. Noin viidennes sahatusta kuusesta jalostetaan pääosin ulkoverhoustuotteiksi höyläämällä sekä tarvittaessa pohjamaalaamalla ja palosuojaamalla. Yrityksellä on ollut jatkojalostustoimintaa vuodesta 2004. Omia tuotteita on myyty myös omassa puutavaratalossa, mutta sen toiminta on päättymässä. – Olemme keskittyneet tuotannossa voimakkaasti määrättyihin tuoteryhmiin, joten riittävän laajan valikoiman tarjoaminen yksityisasiakkaille omassa myymälässä, perusliiketoimintojemme pohjalta, ei ole mahdollista, joten luovuimme siitä, Puuska kertoo.

Yhtiön tuotannosta menee vientiin noin 85 %, josta merkittävä osa Rauman ja Mäntyluodon satamien kautta. Vientimaita on useita viidellä eri mantereella. – Meillä on sahatavarassa tyypilliset vientimaat männylle ja kuuselle, ja kontitamme tuotteet itse. Sijaintimme on tässä rannikolla kahden sataman välissä viennin kannalta hyvä, Puuska toteaa.

Logistiikka on Luvian Sahallakin vaatinut organisaatiolta poikkeuksellisen paljon työtä viime aikoina.
– Vaikka tilanne on ollut haastava, niin me olemme onnistuneet kyllä hyvin, eikä yhtään kalikkaa ole jäänyt toimittamatta, vaikka ennakoitavuus on ollut varsin vaikeaa, Puuska pohtii.

Koko ketju omissa käsissä

Luvialla luotetaan omaan tekemiseen ja koko ketju kannolta markkinoilla on yrityksen omissa käsissä. Puuta hankitaan noin 100 kilometrin puoliympyrän alueelta oman hankintaorganisaation voimin. Sahatontilla pyöriviä trukkeja myöten kaikki koneet ovat yrityksen omassa omistuksessa. Myös kunnossapidon henkilöstö on sahan palkkalistoilla.

Sivutuotteista kuori palaa pääosin omassa lämpökeskuksessa. Ylijäävä osuus sekä puru toimitetaan lähialueen energialaitoksille. Hake kuljetetaan selluteollisuudelle.

Veli-Matti Puuska uskoo, että yrityksen menestys on monen asian summa. – Hyvä tehokkuus ja tuottavuus on tietenkin tärkeää, mutta kaikki lähtee kuitenkin ammattitaitoisesta ja sitoutuneesta henkilöstöstä. Tämän kaltainen iso yritys vaatii monenlaista osaamista ja me saamme olla meidän henkilöstöstämme ylpeitä.

Porin kupeessa ammattitaitoisen henkilöstön saaminen on tähän mennessä sujunut hyvin. – Meillä on vaihtuvuus vähäistä ja olemme selvästi hyvän työnantajan maineessa ja syystä, Korpela tuumaa. Yritys kouluttaa kaikki työntekijät ja tälläkin juttukeikalla oli kahden uuden työntekijän perehdytys sahalla menossa. – Tervetuloa Luvian Sahalle, mukavaa saada teidät tänne, Puuska ehtii toivotella kierroksella uusille työntekijöille.

Puuska uskoo, että Luvian Sahan tulevaisuus jatkuu yhtä vakaana ja kestävän kasvun uralla myös jatkossa. Raumalle tulevan uuden sahan tulokaan ei Puuskaa hirvitä. – Meidän pääpuulajimme on kuusi, joten meillä on erilaiset leimikot. Metsien rakenne täällä antaa sijaa männyn käytön lisäämiselle, joka on antanut meillekin painetta. Mahdumme hyvin tänne molemmat, Puuska toteaa.

– Suunnitelmallisesti, luotettavasti ja säntillisesti, Puuska luettelee yrityksen toimintatapaa, jolla jatketaan myös tulevaisuudessa. Hän uskoo myös puun käytön lisääntyvän: – Puutuotteiden ympärillä on nyt kyllä positiivista pöhinää.

Jaa artikkeli