Tampereella rakennetaan puusta

Tampere on lyhyessä ajassa lisännyt puurakentamista merkittävästi. Yksittäisten kohteiden lisäksi Vuoreksen alueelle on kaavoitettu Isokuusen alue, jossa koko alue on varattu puurakentamiseen. TOAS Kauppi ja ARKTA/Kuusikko -puukerrostalot rakentuvat molemmat puusta, toinen CLT-tilaelementeistä ja toinen rankarunkoisena suurelementeistä.

Puurakentamisen mallikaupunki

Tampere on noussut muutamassa vuodessa puurakentamisen mallikaupungiksi. Ympäristöministeriön selvityksen mukaan puurakentamista kaavaillaan Suomessa eniten Tampereelle jo toista vuotta peräkkäin.


Tähän hienoon tulokseen on päästy pitkäaikaisella määrätietoisella työllä. Tampereen yliopiston rakennusopin professori Markku Karjalaisen mukaan puurakentamisen edistämisen alkuun panevaksi voimaksi riittää, että asiaa ajaa siihen uskovat henkilöt, yksikin riittää. Tampereella Karjalainen nimeää Tampereen kaupungin Pertti Tammisen, jonka kanssa hän kävi puurakentamisesta keskustelua Vuoreksen alueen suunnittelun alkumetreillä.


Tammisen lämmettyä asialle, puurakentaminen lähti Karjalaisen sanoin vyörymään eteenpäin ja syntyi muun muassa puurakentamisen edistämisohjelma, joka päättyi viime vuoden lopussa. Ohjelman tavoitteena oli muun muassa lisätä modernia puurakentamista Tampereella ja Pirkanmaalla ja siinä se onnistui hyvin. – Osaaminen ei ole seinissä, vaan henkilöissä. Siksi myös uusi Tampereen yliopiston puurakentamisen tutkijakoulu on tärkeä, koska sen kautta saadaan ihmisiä, jotka vievät puurakentamisen asiaa eteenpäin, Karjalainen painottaa.


Tampere on asettanut tavoitteet Hiilineutraali Tampere 2030 tiekartassa, jonka mukaan puukerrostalorakentamisen osuus uusista kerrostaloista kaupungin luovuttamilla tonteilla (runko ja julkisivu puuta) on oltava 10 prosenttia vuonna 2021, 15 prosenttia vuonna 2025 ja 20 prosenttia vuonna 2030.


Tampere on edellä tavoitteistaan, sillä jo viime vuonna rakennusluvan saaneista asuinkerrostaloista 14 prosenttia oli puurunkoisia. Vuosina 2021–2022 Tampereelle rakentuu kymmenen puukerrostaloa, joissa on noin tuhat asuntoa.
Mukana edistämisohjelmassa olivat Tampereen kaupunki, Tampereen yliopisto, Tampereen ammattikorkeakoulu, Luonnonvarakeskus sekä Suomen metsäkeskus. Ohjelman toimintaan osallistui myös lukuisa joukko pirkanmaalaisia kuntia ja yrityksiä.

TOAS Kauppi valmistuu CLT-tilaelementeistä

TAMPEREEN OPISKELIJA-ASUNTOSÄÄTIÖ eli TOAS on lähtenyt rakentamaan puusta aktiivisesti. TOASin ensimmäinen kohde TOAS Kauppi valmistuu CLT-tilaelementeistä tänä kesänä. – TOASin hallitus on tehnyt päätöksen, että puurakentamisen mahdollisuudet tarkastellaan kaikissa uudisrakennuskohteissa. Taustalla on Hiilineutraali Tampere -tiekartta, TOASin toimitusjohtaja Kirsi Kauppi kertoo.


TOAS Kaupin kohde rakentuu vuokra- ja omistusasuntojen keskelle Kaupin asuinalueille. Vilkkaasti liikennöidyn kadun varrella 8-kerroksisen talon rakentaminen sujui sutjakkaasti Elementti Sampon toimittamilla CLT-tilaelementeillä. Kohde koostuu suurelta osin yksiöistä, jotka ovat tehokasta tehdä tilaelementeistä. – Elementti Sampolla on halua kehittää toimintaa ja ottaa palautetta. Yhteistyö oli hyvin vuorovaikutteista, Koski kehuu.
Ulkoverhoilu tulee tehtaalta valmiina elementin osana ja se on tehty lehtikuusesta, jonka annetaan harmaantua ajan kuluessa. Kohteen pääurakoitsijana toimii Hartela Länsi-Suomi Oy ja arkkitehtina BST-Arkkitehdit Oy.

Koski pitää puurakentamisessa tärkeänä, että suunnitteluvaiheessa tehdään yhteistyötä ja yhteensovitetaan asioita. – Puurakentaminen on uudempi tapa rakentaa kerrostaloja, joten siinä täytyy ottaa eri tavalla asioita huomioon. On tärkeää, että kaikki osapuolet istuvat yhden pöydän ääressä heti suunnitteluvaiheessa. Tästä kohteesta otamme oppia seuraavien puukerrostalokohteidemme, kuten Lumipuun ja Hippoksen rakentamisessa, Koski toteaa.

Kaupin kohteessa tulee selväksi myös puukerrostalojen kiinnostavuus. Asuntoja on haettu ennätysmäärä, jokaista talon 70 asuntoa on hakenut noin 10 opiskelijaa. – Toki kohteen sijaintikin on hyvä, mutta kyllä tässä kiinnostuksen määrässä on extraa muihin uusiin kohteisiimme verrattuna. Opiskelijoille arvot ovat tärkeitä ja puukerrostalon brändi ja fiilis houkuttelevat, Koski sanoo.

.

Kuusi puukerrostaloa

ARKTA RAKENNUS OY rakentaa KVR-urakoitsijana Vuoreksen Isokuusi-alueelle kuuden puukerrostalon kokonaisuutta, Kuusikkoa. – Emme olleet aiemmin rakentaneet Pirkanmaalle puukerrostaloja, mutta päätimme sitten heti rakentaa kuusi kerralla, rakennuttajapäällikkö Timo Ristamäki naurahtaa.


Yhteensä 14 400 kerrosneliön ja 195 asunnon tilaajina ovat TA-Asumisoikeus Oy sekä A-Kruunu Oy. Vuoreksen Isokuusi sijaitsee noin seitsemän kilometrin päässä Tampereen keskustasta ja tulee olemaan yli 4000 asukkaan puurakentamiseen perustuva asuinalue.

Arkta-konsernissa puukerrostalorakentaminen ei ole uutta, sillä Arkta Reponen Oy (entinen Rakennusliike Reponen Oy, jonka Arkta-konserni osti vuonna 2017) on yksi puukerrostalorakentamisen uranuurtajia. Kuusikko rakennetaan Reposen rakenneratkaisulla, jossa ulkoseinät toteutetaan rankarakenteisina suurelementteinä ja välipohjarakenteet Ripa-välipohjaelementteinä. Kellarirakenteet sekä alueella oleva pysäköintirakennus ovat betonielementtirakenteiset.

– Suunnitteluun on varattava aikaa, sillä puurakennuskohteessa suunnitelmia, muun muassa akustiikkaan ja paloturvallisuussuunnitteluun, tarvitaan enemmän kuin betonirakennuskohteessa, projektipäällikkö Riikka Sarkola kertoo. – Kokeneiden suunnittelijoiden löytäminen ei aina helppoa, Ristamäki lisää.


Kohteen puuelementit toimittaa kokonaisuudessaan VVR Wood Oy, joka myös asentaa elementit. Seinien ja välipohjien lisäksi kerrostaloihin rakennetaan CLT:stä parvekelaatat, parvekepielet ja hissikuilujen seinät.
– Puun moninaisuus yllätti, mutta haasteista on selvitty hyvin ja urakoitsija ja aliurakoitsijat ovat suhtautuneet tähän rakennustyöhön positiivisesti. Yhteistyö VVR Woodin kanssa on myös toiminut hyvin, Ristamäki kertoo.


Runkovaiheen puurunkorakentaminen tehdään sääsuojan alla vesikattovaiheeseen asti. Sääsuojat nousevat rakennuksen rungon mukana ja toukokuun lopulla suojat kurkottelevat jo melkoisen korkealla kuusikerroksisen talon yläpuolella.


Seinäelementit ovat kaikki tehtaalla valmiiksi levytettyjä, vain saumojen levytys tapahtuu työmaalla. Välipohjaelementtien kansi on tehtaalla valmiiksi levytetty, mutta alapinta levytykset tehdään työmaalla. – Rungon kasaus muistuttaa elementtiensä puolesta paljon betonitalon rungon kasausta, sillä erotuksella, että kun yhden kerroksen kaikki elementit on asennettu, niin väliaikaisia elementtitukia ei enää tarvita, koska kaikki liitokset tapahtuu ruuvaamalla, Ristamäki selittää.


– Puurakentamisen etuja on, kun rakennetaan sääsuojan alla, että päästään heti sisätöihin, kun ensimmäinen välipohja on asennettu, Sarkola sanoo.
Kuusikon rakennustyöt aloitettiin keväällä 2020 ja ensimmäisen talon on määrä valmistua kesällä 2021 ja viimeinenkin talo on valmis kevättalvella 2022. – Kuuden talon rakentamisessa tulee hyvin toistoa, josta opimme jatkuvasti. Kun mahdollisimman moni rakennusliike rakentaisi puusta, oppi karttuisi ja vakiointi lisääntyisi. Tervetuloa vaan kaikki rakentamaan puusta, Ristamäki toivottaa.

Myös Arkta haluaa olla mukana kehittämässä puurakentamista. Juuri tällä hetkellä ei ole Ristamäen mukaan suunnittelupöydällä seuraavaa kohdetta, mutta hankekohtaisesti puurakentamisen mahdollisuuksia tullaan tarkastelemaan jatkossakin.


Puurakentamisen edistäminen jatkuu Tampereella Puurakentamisen edistämisohjelman lopetuksen jälkeenkin monella tavalla. Jatkossa asemakaavaohjelman laatimisen yhteydessä selvitetään ne alueet, joissa puurakentaminen olisi mahdollista. Puurakentamista voidaan edistää myös tontinluovutuskilpailuilla tai asettamalla puurakentaminen tontinluovutuksen ehdoksi.


Tampereen kaupunki edistää puurakentamista myös Puukerrostalorakentaminen kasvuun Pirkanmaalla ja Puuosaamista Pirkanmaalle -hankkeiden kautta.


Puurakentaminen on lähtökohta kaavamääräyksissä tai tontinluovutusehdoissa myös Västinginmäessä ja Ojalassa. – Lisäksi merkittäviä aluekohteita, joissa puurakentamisen mahdollisuutta tutkitaan ovat muun muassa Viinikanlahti, Särkänniemi ja Hiedanranta, projektipäällikkö Eveliina Oinas Puukerrostalorakentaminen kasvuun Pirkanmaalla -hankkeesta luettelee.


Markku Karjalainen on seurannut puurakentamista tiiviisti lähes kolme vuosikymmentä ja on tyytyväinen isojen rakennusliikkeiden lähdöstä mukaan puukerrostalorakentamiseen. – On hyvä, että Arkta Rakennuksen kaltaiset isot rakennusliikkeet ovat mukana, sillä se vie asiaa eteenpäin. Markkinoille mahtuisi Keski-Euroopan tapaan myös enemmän keskisuuria ja ketteriä rakennusliikkeitä. Kuluttajat kysyvät puukerrostaloja ja rakennusliikkeiden on vastattava kasvaneeseen kysyntään. Myös ympäristöasioiden kasvava merkitys lisää puurakentamista, Karjalainen toteaa.

Jaa artikkeli