Tavoitteena sadan miljoonan euron liikevaihto

Voimakkaalla kasvupolulla jatkavan Siparila Oy:n uusin ja kuudes halli avataan Laukaan Vihtavuoreen huhtikuussa. Siparila solmi kaupat myös Myllykosken kiinteistöstä, joten yritys omistaa nyt kaikki tehtaansa.

Pitkäjänteinen työ tuo tulosta

Jos käsissä olisi maailmankartta ja purkillinen nuppineuloja, karttaan saisi pistää jo lukuisia neuloja merkiksi Siparilan maailmanvalloituksesta. Ulkoverhous- ja sisustuspaneeleja sekä sisustuslistoja valmistavalla yrityksellä on vientiä tällä hetkellä noin 25 maahan, pääasiassa Länsi-Eurooppaan, Pohjois-Amerikkaan ja Kaukoitään.

 Ovia avautuu jatkuvasti lisää, mutta toimitusjohtaja Juha Sojakka muistuttaa, ettei jaossa ole pikavoittoja.
– Uuden maan markkinoille pääseminen vaatii noin 1–2 vuotta pitkäjänteistä työtä. Joskus tulosta voi tulla nopeasti ja paljon, mutta sellainen tulos useimmiten myös katoaa ihan yhtä nopeasti, Sojakka kertoo.

Siparila vie ulkomaille pääasiassa ulkoverhous- ja sisustuspaneeleja. Viennin osuus oli yrityksen tuotannosta pitkään noin kolmasosa, mutta lähentelee nyt puolta.

 

Tavoite kasvusta ja kansainvälistymisestä on ohjannut Siparilan toimintaa oikeastaan yrityksen alkumetreiltä saakka, mutta silmään on pistetty viime vuosina isompi vaihde.

Seuraava tavoite on lisätä nuppineuloja maailmankartalle ja liki tuplata viime tilikaudella tehty 58 miljoonan euron liikevaihto. – Olemme hyvin tavoiteaikataulussa ja näyttää siltä, että pääsemme 100 miljoonan euron liikevaihtoon vuoteen 2024 mennessä, Sojakka arvioi.

Kasvun kansainvälisellä kentällä mahdollistaa kaksi vuotta sitten tehty fuusioituminen virolaisen Thermoryn kanssa. Yritys valmistaa lämpökäsiteltyä puuta ja saunamateriaaleja.

Niin Thermory kuin Siparila ovat päävastuissa omien tuotteidensa myynnistä, mutta yrityskauppaan tyytyväinen Sojakka kertoo Siparilan hyötyneen yhteistyöstä merkittävästi. – Olemme saaneet tehdä työtämme rauhassa Suomessa ihan niin kuin aikaisemminkin, mutta Thermoryn valmiit asiakaskontaktit maailmalla ovat kiistatta vauhdittaneet Siparilan kasvua.

Yrityksen tytäryhtiöt ovat Yhdysvalloissa ja Saksassa, ja vientimyyjiä on eri puolilla maailmaa toistakymmentä.

Tuotanto pysyy Suomessa

Avaako Siparila seuraavaksi seitsemännen tehtaansa ulkomaille? Todennäköisesti ei, vastaa Sojakka, vaikka kertoo asian olleen esillä yritysjohdon keskusteluissa.

Sen sijaan todennäköistä on, että eri puolille maailmaa avataan yrityksen myyntitoimistoja: vielä löytyy isoja markkina-alueita, joissa jälleenmyyjät ja rakennusteollisuus pitää vakuuttaa Siparilan tuotteista.

Ne, jotka Siparilan tuotteet jo tuntevat, ovat ihastuneet suomalaisen puun laatuun ja pintakäsitellyn tuotteen helppouteen. – Kokemus on osoittanut, ja alan trendi näyttää menevän siihen suuntaan, että pintakäsitellylle puulle on yhä suurempi kysyntä. Työmailla halutaan valmista tavaraa. Paneeleja, joita ei tarvitse maalata enää asennuksen jälkeen, Sojakka kertoo.

Hän kannustaa viennistä haaveilevia yrityksiä luottamaan jatkojalostettuihin tuotteisiin. – Ulkomaisille markkinoille kannattaa ehdottomasti viedä Suomesta muutakin kuin raakapuuta.

Siparila ostaa raaka-aineensa, josta noin 75 prosenttia on kuusta ja 25 prosenttia mäntyä, Etelä- ja Keski-Suomen metsistä noin 100–300 kilometrin säteeltä tehtaistaan. Yritys käyttää havupuuta vuosittain yli 100 000 kuutiota.

Puun hinnan nousu on näkynyt luonnollisesti myös Siparilan tuloksessa. – Teimme viime vuonna todella hyvän myynnin, mutta älyttömien raaka-ainehintojen vuoksi myyntiluvut olivat elo–lokakuussa yrityksen 10-vuotishistorian huonoimmat. Toivottavasti yltiöpäisiä hinnan nousuja ei enää nähdä, sillä ylisuuret hinnan korotukset ovat turmiollisia kysynnälle, Sojakka miettii.

Kiinteistöt omassa omistuksessa

Laukaan Vihtavuoressa tehdään parhaillaan koneasennuksia Siparilan kuudenteen tehtaaseen. Alkuperäisestä aikataulusta ollaan hieman jäljessä, mutta tavoitteena on, että tuotanto käynnistyy tehtaassa huhtikuussa. Siparila osti liki 4000-neliöisen hallin Jykia Oy:ltä.

Noin kolmen miljoonan euron investointi oli välttämätön, jotta yritys voi jatkaa kasvupolullaan. Varsinkin ulkotuotteissa yrityksen nykyisen kapasiteetti on jo täydessä käytössä.

Uusi tehdas, jossa tehdään pintakäsittelyä, työllistää alkuvaiheessa noin kymmenen henkilöä. Kuten Siparilan muissakin tehtaissa, myös Vihtavuoressa automatiikkaa hyödynnetään mahdollisimman paljon.

Yrityksen kaksi vuotta sitten hankkima uusi toiminnanohjausjärjestelmä tulee myös Laukaan tehtaalle.
– Alkuhankaluuksien jälkeen järjestelmä on saatu viime syksynä käyttöön jokaisessa toimipaikassamme, Sojakka kertoo.

Siparilan päätehdas on Vaajakoskella. Muut tehtaat sijaitsevat Myllykoskella, Teuvalla, Parkanossa ja Kajaanissa. Siparila osti vuodenvaihteessa omaksi myös Myllykosken kiinteistön, joten se omistaa jokaisen tehtaansa itse.
– Omistamalla tehtaamme, pystymme pitämään kulurakenteen omissa käsissämme, Sojakka perustelee.

Alusta asti rohkea kasvun ja kehityksen hakija

Siparila Oy on Juha Sojakan vuonna 2003 perustama yritys. Yrityksen omistaa nykyisin Thermory, mutta Sojakka jatkaa Siparilan toimitusjohtajana ja Thermoryn omistajana. Yrityksen tarina alkoi siitä kun 28-vuotias tuore diplomi-insinööri osti puunjalostustehtaan, ja lähti seuraamaan työuralla isoisäänsä, joka oli aikoinaan ihastuttanut puusepäntaidoillaan Siparilan kylässä Karjalankannaksella.

Sojakan tavoitteena on ollut alusta asti kehittää rakentajille suomalaisesta puusta rakentamista helpottavia ja nopeuttavia tuotteita. Saman pyrkimyksen äärellä yritys toimii tänä päivänäkin.

Suomessa noin 170 henkilöä työllistävä Siparila on osoittanut alusta asti rohkeutta ja viisautta tarttua esimerkiksi tuotekehitykseen silloin kun sille on markkinoilla tilausta. Kun Suomessa ei vielä ollut maaleja, joilla saunapaneelit voisi maalata sisustusmaun mukaan vaaleaksi tai tummaksi, Siparila kehitti yhteistyössä Teknoksen kanssa pintakäsittelymenetelmän, jolla pystyttiin varmistamaan puun hengittävyys.

Pintamaalatut, naulattomat Topcoat®-ulkoverhouspaneelit ovat puolestaan tuoneet yritykselle paljon näkyvyyttä. Siparilan jatkojalostustuotteita onkin käytetty muun muassa Olympiastadionilla, Pro Nemus vierailukeskuksessa Äänekoskella ja Allas Sea Poolissa Helsingissä.

Jaa artikkeli