Versowood Oy jatkaa Kissakosken sahan kehittämistä - Tavoitteena tuotantomäärän tuplaaminen

Versowood Oy:n saha Kissakoskella on ollut Suomen suurimman yksityisen sahatavaran tuottajan omistuksessa reilut kaksi vuotta. Sinä aikana tuotannon alkupäähän on investoitu uusi tukinlajittelulinja, mutta tulevaisuuden tuotantotavoitteiden saavuttamiseksi yrityksen on jatkettava investointejaan.

Kuva: Versowoodin toimitusjohtaja Ville Kopra kertoo Kissakosken sahan olevan tärkeä yksikkö yrityksen pakkaustuotteiden tarvitsemien sahatavaralaatujen tuottajana.

Investoinnit käyntiin

Maaliskuussa 2022 solmitulla kaupalla Veisto Oy myi pikkutukkien sahaukseen keskittyneen Kissakosken sahan Versowoodille. Kaupalla Versowood halusi ennen kaikkia turvata pakkaustuotteissa käytettävien sahatavaralaatujen saannin. – Ennen Kissakosken sahan hankkimista jouduimme ostamaan osan lava- ja kelatehtaidemme tarvitsemista raaka-aineista muualta, toimitusjohtaja Ville Kopra sanoo. Kissakosken sahan ansiosta yrityksen kolmen muun lähialueen sahan tukkikokoa on pystytty kasvattamaan. Kaikki työntekijät siirtyivät kaupan yhteydessä vanhoina työntekijöinä. Tällä hetkellä Kissakosken sahalla työskentelee 25 henkilöä.

Versowood ei aikaillut investointien suhteen, vaan solmi kaupat AS Hekotekin kanssa 32-lokeroisen tukin lajittelulinjasta syksyllä 2022. – Kuokka lyötiin maahan huhtikuussa 2023, ja linja otettiin käyttöön heti kesän huoltoseisakin jälkeen elokuussa 2023, tehdaspäällikkö Tuomo Leskinen kertoo. Tiukasta aikataulusta huolimatta tukinlajittelulinja lähti Leskisen mukaan heti hienosti toimimaan. Tuotanto ei kärsinyt myöskään sen vuoksi, että uusi linja rakennettiin eri suuntaisesti ja kauemmaksi rannasta. Samalla rannan puolen meluvalleja korotettiin.

Uusi tukinlajittelija mahdollistaa tuotantomäärän kasvun tulevaisuudessa

Tukinlajittelulinjan betonirakenteista vastasi mäntyharjulainen Maanrakennus Suutarinen Oy. Operaattori- ja taukotilat rakennettiin valmiiksi Hekotekin tehtaalla kontteihin, kuten myös linjan sähköautomaatio. Se osaltaan nopeutti linjan rakentamista Kissakoskella. Tukit pyritään aina purkamaan tukkiautoista suoraan lajittelijan tukkipöydälle ylimääräisen työn välttämiseksi. Tukkipöydän jälkeen tukit mitataan Finnos Oy:n latva-/tyvimittarilla ja käännetään revolverikääntäjällä kulkemaan latva edellä. Sen jälkeen tukit mitataan Finnos Fusion -röntgentukkimittarilla ja lajitellaan lokeroihin. – Tukinlajittelulinjan revolverikääntäjän ansiosta pystymme toistaiseksi operoimaan nykyisellä sahaan syötöllä, Leskinen toteaa.

Kissakosken tukinlajittelulinjassa on vallitsevan trendin mukaisesti sähkötoimiset pukkarit, jotka osaltaan vähentävät melusaastetta. Linjanopeus on Leskisen mukaan tällä hetkellä noin 120 metriä minuutissa. – Voisimme ajaa linjaa kovemmallakin vauhdilla, mutta nykyiseen 45 000 kuutiometrin vuosituotantomäärään tämäkin vauhti riittää, hän sanoo. Hekotek on luvannut tukinlajittelulinjan pystyvän käsittelemään 200 000 kuutiometriä tukkeja vuodessa.

Tulevaisuudessa linjanopeutta tullaankin varmasti nostamaan, jos Versowoodin suunnitelmat tuotantomäärän kasvattamisesta toteutuvat. – Tarkoitus on kaksinkertaistaa tuotantomäärä, mutta tarkkaa aikataulua tavoitteen saavuttamiseksi ei ole asetettu, Kopra kertoo. Kissakosken saha toimii tällä hetkellä 10 hehtaarin tontilla, mutta Versowood on ostanut Hirvensalmen kunnalta sahan vierestä 9,5 hehtaaria lisää maata. Kopran mukaan sillä halutaan ennen kaikkea turvata lähialueen mökkiasukkaiden rauha, mutta se antaa myös mahdollisuuden kehittää yksikön toimintaa. Yksi tällainen toimenpide on vanhan optimoivan höylälinjan siirto Kissakoskelle Vierumäeltä, jonne yritys investoi uuden linjan tänä syksynä.

Kuva: Tukinlajittelun operaattori Tuomo Rantanen kertoo oppineensa uuden linjan käytön varsin nopeasti. Kissakosken sahan tukilajittelun linjanopeus on tällä hetkellä noin 120 metriä minuutissa.

Lämpölaitos seuraava kehityksen kohde

– Tuotantomäärän kasvattaminen nykyisestä tulee vaatimaan meiltä lisäinvestointeja. Tärkeimpänä on vanhan 2 MW:n lämpölaitoksen korvaaminen uudella ja tehokkaammalla, Kopra sanoo. Tällä hetkellä Kissakosken sahalla sahataan 7−8 vuoroa viikossa, koska lämpölaitos ei pysty tuottamaan kuivaamoille riittävästi lämpöenergiaa. Lämpölaitoksen uusimisen jälkeen myös kuivaamokapasiteettia tullaan tarvitsemaan Kissakosken sahalla jatkossa lisää, jotta tuotantomäärää voidaan kasvattaa. Tällä hetkellä käytössä on yhteensä seitsemän kamarikuivaamoa.
Tukkien sahaus ja tuorelajittelu hoidetaan varsin kompaktilla ratkaisulla. Kuorinta tehdään Valon Kone Oy:n VK450-kuorimakoneella, jonka jälkeen tukit sahataan Veisto Oy:n R200-sahakoneella. Sahausnopeus on tällä hetkellä noin 130 metriä minuutissa. 

Tuorelajittelussa on käytössä 16 lokeroa, jonka jälkeen sahatavara joko rimoitetaan kuivausta varten tai tuoreena myydyt vannehditaan ja viedään odottamaan kuljetusta asiakkaalle.
Kuivauksen jälkeen rimaniput siirretään joko välivarastoon tai suoraan 9-lokeroiselle tasaamolle. – Laaduttavia lautamittareita meillä ei vielä ole, ja niiden asentaminen nykyisiin linjoihin on linjojen lyhyyden vuoksi mahdotonta, Leskinen myöntää. Tasaamon vieressä sijaitsevaa paketointiosastoa ollaan parhaillaan eristämässä, jotta tilasta saadaan lämmin myös talvella. Fromm-Pakkaus Oy toimitti paketointiin uuden sahatavaran puristimen ja vannehtimiskoneen.

Investointeja jatkossa prioriteetit huomioiden

Investointi uuteen tukinlajittelulinjaan osoitti sen, ettei Versowood hankkinut Kissakosken sahaa vain väliaikaiseksi ratkaisuksi. Mutta isojen investointien osalta Kopra pitää jalat maassa. – Versowoodilla on yhteensä 15 erikokoista yksikköä, joilla kaikilla on omat investointitarpeensa. Kysymys on niiden
priorisoinnista ja siitä, mikä on niiden takaisinmaksuaika, Kopra toteaa. 

 

Kuva: Versowood Oy:n Otavan ja Kissakosken sahojen tehdaspäällikkö Tuomo Leskinen sanoo uuden tukinlajittelulinjan olleen korvausinvestointi, mikä osaltaan mahdollistaa tuotantomäärän kasvattamisen tulevaisuudessa. 

Jaa artikkeli