2/2020

Pohjoisessa uskotaan puuhun

Vaikka ajanjakso sahateollisuusnumeron tekemiselle ei ollut ihanteellinen lakkojen takia, se ei tämän lehden tekemistä paljon haitannut. Minulla oli tilaisuus tutustua pohjoisessa muutamaan upeaan yritykseen, joissa kaikissa on hieno tekemisen meininki ja usko suomalaiseen puuhun.

Lehden aloittaa Tervola-case, jossa kolme puualan yritystä piskuisessa 3000 hengen kunnassa tekevät kaikki kannattavaa liiketoimintaa. Suoritus, josta monessa kunnassa sietää olla kateellisia. 

Kemijoen varresta löytyy kaksi sahaa, jotka molemmat ovat löytäneet oman, markkinatermein sanottuna, nichensä, jossa yritys sahaa normioloissa täysin palkein. Puuta on pohjoisesta löytynyt hyvin ja mahdollisesti tulevan Metsä Groupin Kemin biotuotetehdasinvestoinnin myötä varmasti vielä paremmin. 

Molemmat sahalaitokset ovat perheyrityksiä, joissa on otettu nuorempi polvi mukaan päätöksentekoon. Veljekset Vaaralla sukupolvenvaihdos on jo edennyt myös omistuspuolella, mutta Tervolan Sahalla ja Höyläämölläkin nuorempi polvi on jo mukana päätöksenteossa. 

Olen tässä vuosien saatossa juttukeikoilla ihaillut näitä sukuyrityksiä, joissa nuoremmat polvet mukisematta ja mieluusti ottavat harteilleen yrityksen jatkamisen. Jokainen vakuuttaa, että muitakin vaihtoehtoja on ja näin varmasti onkin, mutta kyllä siinä varmasti pienoinen paine on onnistua. Tervolassa ainakin nuorempi polvi molemmin puolin jokea vaikutti motivoituneelta ja innostuneelta. Soraääniä ei tullut edes kuvauksesta kesken kiivaimman työpäivän. 

Myös edellisen sukupolven asenne on tärkeä. Jussi Vaara sanoi asian hienosti: – Vanhempi polvi on kuin iso mänty, joka varjostaa uutta sukupolvea, jos se ei ymmärrä väistyä. Mitäs sitä sahamies käyttäisi muuta kuin puuhun liittyvää viisautta.

Tässä lehdessä esitellään lisäksi Pohjois-Suomesta kaksi muuta puun jatkojalostajaa. Tervolan kolmas esiteltävä puunjalostaja, Vaaran Aihkitalot, valmistaa massiivihirttä ilman liimoja, ja Pellopuu Pellosta lanseeraa jättihirren, jossa hirsirakentaminen yhdistyy elementtirakentamiseen. Molemmat yritykset investoivat merkittävästi tuotantoonsa ja uskovat hirren menestystarinan jatkuvan. Kolmas pohjoisen hirsirakentaja, Kiiruna Talot, esitellään seuraavassa lehdessä, joka onkin sitten Puumiehet ry:n 90-vuotisjuhlanumero.

Lukuiloa!

Hanna Luoma
Päätoimittaja

Jaa artikkeli

Kategoriat