7/2020

Suomalaisia onnistumisia puun jatkojalostuksessa

Usein peräänkuulutetaan puun jatkojalostusasteen nostamista Suomessa. Tottahan se on, että jalostetuotteiden osuuden soisi kasvavan, sillä jatkojalostetusta tuotteesta jää enemmän euroja sekä yritykseen että Suomeen.

Runsas 100 vuotta sitten käytiin samaa keskustelua keskisuomalaisessa pienessä Suolahden kunnassa, mutta silloin puhuttiin jalostuksesta ylipäänsä, sillä Keski-Suomesta kuljetettiin tuolloin paljon raakapuuta muualle jalostettavaksi. Rata oli tuonut etelästä paikkakunnalle liikemiehiä, jotka laittoivat tuulemaan ja Suolahteen saatiin oma vaneritehdas.

100 vuotta myöhemmin tuolla paikalla seisoo vieläkin vaneritehdas – tai kaksi, jos ollaan tarkkoja. Koivuvanerin tuotannon ohelle ja valtatuotteeksi on näillä Metsä Woodin tehtailla tullut havuvaneri. Molemmat vanerit ovat säilyttäneet asemansa niin rakennus- ja kuljetusteollisuudessa kuin esimerkiksi huonekaluteollisuudessa.
Toinen lehdessä esiteltävä vanha vaneritehdas sijaitsee Lohjalla. Mahogany Oy on erikoistunut ohutviilun ja ohutviiluvanerin tuotantoon, joita käytetään muun muassa huonekalu- ja urheiluvälineteollisuudessa. Yritys on myös mainiosti siirtynyt digiaikaan avaamalla vanerille oman verkkokaupan, josta voi tilata myös pieniä määriä vaneria.
Kotimaisen puun jatkojalostaminen huonekaluihin asti on jalostamista parhaimmillaan. Kotimainen huonekaluteollisuus on ollut vaikeuksissa viimeiset vuosikymmenet, ja moni yritys on joutunut joko kannattamattomana tai seuraajan puuttumisen takia lopettamaan. Usea tehdas on löytänyt liikevaihtoon lisätukea alihankinta- ja komponenttitoimituksista muille huonekaluyrityksille. Näin ovat tehneet myös Puulon ja UrjalaWood.

Perinteisten keinutuolien valmistaja Urjalan Keinukaluste vaihtoi nimensä sopimaan paremmin nykyiseen laajempaan toimenkuvaan UrjalaWoodiksi. Keinutuolien valmistus tuottaa enää pienen osan yrityksen liikevaihdosta, ja yritys jatkojalostaa koivua yhteistyökumppaneilleen esimerkiksi liimalevyiksi ja erilaisiksi aihioiksi.
Puulon on kehittämässä alihankintatoimintaansa uudelle tasolle tarjoamalla yhteistyöyrityksille varastotilaa valmiille huonekaluille, ja mahdollisesti myös huonekalujen toimitusta suoraan verkkoasiakkaille. Mainiota digiajan ketteryyttä tämäkin. Kun tuloja kertyy alihankinnasta, voi samalla kehittää myös omaa tuotantoa. Kehitystyön seurauksena Puulon kruunattiin juuri Suomalainen Huonekalu -suunnittelukilpailun ammattilaissarjan voittajaksi. Siinä suomalainen koivu on käytetty parhaaseen mahdollisen jatkojalostusmuotoon, upeaksi Railo-tuoliksi.

Jaa artikkeli

Kategoriat