6/2020

Epävarmuuden syksy

Kevään eristäytymisen ja tapahtumaperuuntumisten jälkeen kesällä toivo heräsi – jospa koronapandemia on selätetty ja toista aaltoa ei tulekaan. Ilo oli ennenaikaista ja monet keväältä syksyyn siirretyt tapahtumat on siirretty edelleen ensi vuodelle. Niin tapahtui myös puumiesten vientikuljetus- ja laivauspäiville. Syystapahtumahan päätettiin siirtää jo keväällä ensi vuoden syksylle. 90-vuotisjuhlat ovat vielä kalenterissa, ja yhdistyksen hallitus päättää niiden kohtalosta lokakuun aikana.

Etänä pystyy hyvin kokoustamaan ja seuraamaan seminaariesityksiä, mutta etänä ei pysty puhelemaan ihmisten kanssa tilaisuuksien kahvitauolla tai ainakaan se ei ole niin luontevaa verkon välityksellä. Monet hyvät ideat ja esimerkiksi lehden teossa hyvät juttuideat kuullaan juuri näissä vapaamuotoisissa tapaamisissa.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että lehden teko olisi ollut liian haastavaa näin koronan aikaan. Olemme jo hyvin harjaantuneita puhelinhaastattelun tekijöitä, ja tähän lehteen on päästy juttukeikallekin jo pariin paikkaan. Lisäksi tässä metsätalousteemaisessa lehdessä on yhteistyökumppaniemme metsäaiheisia artikkeleita muun muassa metsäsertifioinnin standardien päivityksistä ja alueellisten metsäohjelmien valmistelusta.  

Itse pääsin kirjoittamaan sekametsistä, joiden kasvatusta Luonnonvarakeskus tutkii uudessa projektissaan. Sekametsiä on toki moni metsänomistaja suosinut jo pitkään, mutta nyt menetelmän tueksi haetaan uutta tietoa Luken projektissa. Sekametsät kestävät paremmin ilmaston lämpenemisen mukana tuomat hyönteis- ja juurikääpävahingot. Myös hirvituhoalueille suositaan sekä mäntyä ja kuusta, jos kasvupaikka ei ole turhan karu.

Historian havinaa -palstallekin löytyi vuoden 1968 Puumies-lehdestä mielenkiintoinen metsäaiheinen uutinen: Metsäylioppilaiden Tulevaisuuden metsä -kampanjan pääjuhla Jyväskylästä vuodelta 1968. Tulevaisuuden metsä kuului osana Metsäylioppilaiden järjestämiä ”rysäyksiä”, joissa metsäylioppilaat halusivat kiinnittää valtakunnan huomion metsäalaan ja tuoda julkisuutta niin metsäalalle kuin metsäylioppilaillekin.

Tulevaisuuden puu -hankkeessa abiturienteille jaettiin puiden taimia istutettavaksi. Keski-Suomessa kaikki koulut ja noin 1000 abiturienttia istuttivat puun taimen eri puolilla Keski-Suomea. Jyväskylässä kaupunki oli antanut metsäylioppilaille runsaan hehtaarin alueen istutettavaksi koivulle. Pienen salapoliisityön jälkeen pääsin koivikon jäljille, ja oli hienoa nähdä kuinka 52-vuotias koivikko seisoi vielä uljaana suositun ulkoilureitin vieressä.

Jaa artikkeli

Kategoriat