8/2022

Epävarmuudesta toiseen

Puutuoteteollisuudessa ei todellakaan ole ollut tasaista käyntiä viime vuosina. Ensin tuli koronapandemia, joka yllättäen sai kansalaisten katseet kohdistumaan kodin remontointiin. Rakennustarvikkeiden kysyntä ampaisi kasvuun ja tarvikkeista alkoi olla jopa pulaa. Myös rakennustarvikkeiden hinnat nousivat ja varsinkin puutavaran hintojen nousu nostatti polemiikkia. Kun hinnat ovat nyt alkaneet laskea, se ei ole saanut samanlaista mediahuomiota.

Kun hintatilanne oli tasaantumassa ja rakentaminen oli alkanut elpyä, Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Epävarmuus palasi ja taas ihmetellään, miten kauan poikkeustilanne on päällä ja mitä se merkitsee rakentamiselle ja puutuoteteollisuudelle.

Rakentamisaloitusten määrä on kääntynyt laskuun niin Suomessa kuin koko Euroopassa. Näkymät ovat samanlaiset muuallakin ja esimerkiksi Kiinan ja Yhdysvaltojen rakennusaloitukset ovat vähentyneet. Tästä syystä ennusteiden mukaan sahatavaran vienti ja myös tuotantomäärä vähenee tänä vuonna. Myös vanerin viennin ennustetaan vähenevän. Ensi vuonna tilanteen odotetaan hiukan kohenevan, koska Eurooppaan tuodun venäläisen ja valkovenäläisen sahatavaran varastojen tyhjentyminen tasapainottaa markkinatilannetta.

Epävarma sahatavaran markkinatilanne ei näkynyt Rauman sahan avajaistunnelmassa. Juhlapuhujat pääministeriä myöten suitsuttivat metsä-teollisuuden merkitystä Suomelle sekä alueellisesti että valtakunnallisesti. Metsäliitto Osuuskunnan Linnarannan sanoin maailman tilanteet ja metsäteollisuustuotteiden markkinat ovat vuosien saatossa vaihdelleet, mutta yksi perusperiaate on pysynyt: metsistä halutaan pitää hyvää huolta ja jättää se seuraavalle sukupolvelle vähintäänkin yhtä hyvässä kunnossa kuin se on itselleen tullut.

Mänttä-Vilppulassa ja Heinolassa kaksi perheyritystä pitää metsäteollisuuden lippua korkealla. Molemmat ovat investoineet tuotantoonsa ja lisänneet samalla tuotantokapasiteettiaan. HJT-Holzissa investointiohjelman myötä lämpökäsitellyn ja jatkojalostetun puutavaran tuotanto tuplaantuu. Versowoodilla uusi sahalinja ja tuorelajittelulinja tulevat kasvattamaan sahauskapasiteettia ensi vuonna.
Tässä lehdessä juttua on myös naapurimaistamme: virolaisesta laitetoimittajasta Hekotekistä, ruotsalaisen yhtiön Norra Timberin Kågen sahasta sekä itävaltalaisesta Andritzista. Hekotek oli aiemmin saman sijoitusyhtiön omistuksessa kuin Heinolan Sahakoneet, jonka toiminnan tehostamisesta on myös juttua tässä lehdessä.

Jaa artikkeli

Kategoriat