9/2023

Hajautettu liiketoiminta kantaa huonoina aikoina

Puusepänteollisuudessa on haastavat ajat rakentamisen huonon suhdanteen takia. Puupäivässä esitetyn Foreconin ennusteen mukaan asuntokaupan tulee kiihtyä reippaasti ennen kuin uusien asuntojen aloitukset lähtevät kasvuun. Toisaalta korjausrakentamisen ennustettiin kuitenkin kasvavan lähivuosina. Tosin kuluttajasektorilla koronapandemian aikana remontoitiin urakalla, joten markkinat eivät silläkään saralla tule kasvamaan, vaan päinvastoin. Toivotaan, että julkinen sektori paikkaisi korjausinvestoinnilla kuluttajasektorin heikentyneitä markkinoita.

Lehdessä kerrotaan Hyvinkään Puuseppien Oy:stä, joka on toiminut kannattavasti myös tänä vuonna. Yritys on erikoistunut kulttuurikohteiden kunnostustöihin ja hankkinut siinä arvostetun aseman. Toimitusjohtajan sanoin kunnostuspuoli on pelastanut yrityksen monta kertaa historiansa aikana. Yrityksellä onkin viisas strategia, jossa niin sanotusti kaikki munat eivät ole yhdessä korissa, vaan liikevaihto koostuu neljästä puujalasta. Toki toimitusjohtajan mukaan nöyrä asennekin on johtanut hyvään yhteistyöhön arkkitehtien ja asiakkaiden kanssa.

Hyvinkään Puusepät ovat myös mainiona esimerkkinä onnistuneesta omistajanvaihdoksesta. Okapuu-hankkeessa on jo lähes kahden vuoden ajan herätelty puualan mikro- ja pienyrittäjiä miettimään ajoissa omistajanvaihdosasiaa. Hanke tarjoaa matalan kynnyksen neuvontaa omistajanvaihdosasiassa. Tässäkin asiassa kannattaa olla liikkeellä mieluummin liian ajoissa kuin liian myöhään – moni varsin hyvä yritys joutuu lopettamaan liiketoiminnan, kun jatkajaa ei löydy.   

Puupäivistä lehdessä on iso katsaus. Puumies-lehden toimitus pääsi pitkästä aikaa kolmen hengen voimin Helsinkiin kuulemaan mitä kolmessa eri salissa esiteltiin. Esitelmien lisäksi oli hienoa tavata tuttuja ja tutustua yritysten esittelypisteisiin.

Puumarkkinapäivässä Puutuoteteollisuus esitteli Teollisen puurakentamisen toimialaraportin. Raportissa tarkasteltiin vuosia 2019–2022. Vaikka raportissa korostettiin yrityskentän heterogeenisyyttä, niin huolestuttavaa oli, että moni yritys teki tappiollisen tuloksen. Yritysten vaatimaton tulostaso ei lupaa hyvää uusille investoinneillekaan.

Investoinneille olisi tarvetta, sillä olisihan se hienoa, jos rakennuttajat voisivat lähettää tarjouspyyntöjä enemmän eri toimijoille Suomeen kuin Suomenlahden toiselle puolelle. Toisaalta on ilahduttavaa, että myös perinteiset muusta materiaalista rakennuksia rakentaneet ovat tarttuneet puuhun niin kuin teki Lujatalo Oy. Palkintona olikin heti Vuoden 2023 Puupalkinto Lukio- ja kulttuuritalo Moniolle. Se on hieno esimerkki siitä, että hirrestä voi rakentaa myös useampikerroksisia taloja.

Hirsihän on kiertotaloutta parhaimmillaan, hirsirakennuksen voi helposti purkaa ja kasata uudelleen. Etelä-Pohjanmaallahan pitkissä hirsirakennuksissa jopa ikkunapuitteetkin oli usein kasattu niin, että ne pystyttiin helposti irrottamaan ja kasaamaan uusiksi. Joskus taloja laitettiinkin perillisille puoliksikin eri tonteille eli kiertotaloutta on osattu ennenkin, vaikka sitä ei siksi kutsuttukaan.

Lukuiloa,

Hanna Luoma

päätoimittaja

Jaa artikkeli

Kategoriat