10/2021

Hyvät Puumiesystävät

Vuosikello tämän vuoden osalta alkaa olla loppusuoralla. Tässä vaiheessa on hyvä vilkaista taustapeilistä kuluneen vuoden tapahtumia ja samalla tehdä vilkaisu myös tulevaan vuoteen.

Kuluva vuosi on ollut puutuoteteollisuuden osalta historiallinen. Loppusyksyyn saakka jatkui korkea kysyntä rakennustarvikkeiden osalta. Tämän osalta hinnat nousivat nopeassa tahdissa alkuvuoden aikana korkeimpiin lukemiin varmaan kautta aikain, ja tuotantolaitokset saivat tehdä tuotantoa täydellä teholla. Tämä oli kulta-aikaa puutuoteteollisuudelle.

Tämän myötä olemme saaneet lukea muun muassa Puumies-lehdestä lukuisista uusista investoinneista niin Suomessa kuin muuallakin. Yhtiöiden taseessa on nyt mahdollista rakentaa uusia linjoja tai modernisoida käytössä olevaa kapasiteettia. Tämä parantaa kilpailukykyä tuleville vuosille.

Ilolla on voinut seurata uusien puutuotteiden merkittävää lisäkäyttöä puurakentamisessa. Tähän on vaikuttanut lakisäädösten muutos viime vuosina ja positiivinen suhtautuminen puutuotteiden lisäkäyttöön rakentamisessa.

Globaalisti uusien puutuotteiden kysyntä tulee lisääntymään ilmastonmuutoksen vaikutusten hidastamisen osalta. Puun ominaisuuksia on syytä korostaa entistä enemmän vastuullisen rakentamisen muodossa, koko elinkaaren osalta. Tässä on meillä suomalaisilla mahdollisuus, mitä ei ole varaa menettää. Tummia pilviä on puun ja metsien käytölle kuulunut taksonomian muodossa EU:n suunnalta. Vaikka mitä mieltä olisi käynnissä olevasta keskustelusta, niin jokainen muutos omaan päätösvaltaan metsien ja puun käyttöön on tappio Suomelle ja suomalaisille. Kautta aikain täällä on osattu hoitaa metsiä vastuullisesti. Kasvava metsä on hiilinielu ja antaa turvaa tulevaisuuteen. Tosihan on että moni kokee hoidetun metsän mukavammaksi kulkea, vaikka haluaa metsiä suojeltavan. Toivotaan tähänkin asiaan järjen äänen voittoa.

Pimeinä iltoina on hyvä sytyttää aito tai sähköinen kynttilä, hiljentyä perheen tai läheisten kanssa nauttimaan ystävyydestä ja joulun sanomasta, vaikka joululauluja kuunnellen, lämmintä glögiä pipareiden kera nauttien. Rauhoitutaan kukin tahollamme rentouttavaan joulun viettoon koronavarovaisuutta noudattaen ja ladaten omia akkujamme tulevaan vuoteen.

Toivon iloista joulumieltä ja menestystä tulevaan vuoteen Teille kaikille.

 

TERO SIEVI-KORTE

Puheenjohtaja

Puumiehet ry

Jaa artikkeli

Kategoriat