Puutuoteteollisuuden teemanumeron avaa tällä kertaa yksi Suomen vanhimmista huonekaluyrityksistä, Niemen Tehtaat Sastamalasta. 126 vuotta perheyrityshistoriaa on melkoinen saavutus millä tahansa alalla, mutta varsinkin huonekalujen valmistuksessa, missä ala on viime vuosikymmeninä mullistunut halpamaissa tehtyjen itse koottavien huonekalujen myötä. Ennen huonekaluja perittiin äidiltä tyttärelle, ja niitä myös kunnostettiin – nykyään edulliset huonekalut eivät kestä kymmeniä vuosia, ja muutenkin ne laitetaan usein kiertoon nopeasti ja ostetaan uutta.
Niemen Tehtaat on uudistanut toimintatapaansa pärjätäkseen kireässä kilpailussa. Brändityön seurauksena pois tuotannosta on jäänyt myös ikoninen syöttötuoli, joka ainakin minulle ja varmasti monelle muulle suomalaiselle tulee vieläkin ensimmäiseksi mieleen Niemen Tehtaista. Mahdottoman kätevän kapistuksen, joka oli niin tukeva, ettei liikkuvinkaan elohopeaipana saanut sitä nurin. Kätevä keksintö oli myös syöttötuolin taitto matalaksi pöytä-tuoli-yhdistelmäksi. Tuotannossa on edelleen monia muita perinteisiä lastenkalusteita ja uusi syöttötuolikin.
Lastenkalusteiden lisäksi Niemen Tehtailla valmistetaan muita kalusteita ja projektikalusteita. Lisäksi yritys välittää ulkomaisia tuotteita ja valmistaa kahdessa ulkomaisessa tytäryhtiössään sohvia ja pihakalusteita. Hajautettu toiminta pitää yrityksen pystyssä vielä seuraavatkin 126 vuotta.
Iisveden Metsä on toinen lehdessä esiteltävistä yrityksistä, joka on saavuttanut kolminumeroisen iän. 100 vuotta on Iisvedessä sahattu savolaista puuta ja selvitty erinäisistä ylä- ja alamäistä. Saha on Suomen sahakentässä hieman erilainen saha, sillä yrityksellä on yli 400 omistajaa. Osuuskuntaripauksella perustettu saha on alusta asti ollut silti osakeyhtiö. Pientä ja keskisuurta kuusta sahaava yritys pitää busineksen selkeänä ja asiakaskontaktit läheisinä – se kantanee yritystä myös jatkossa.
Lehden toiveartikkeli on Aila Janatuisen ansiokas selvitys lähiaikoina voimaan tulevista lakihankkeista, joiden yhteinen nimittäjä on yrityksen raportointivelvollisuuksien lisääntyminen. Nykyisessä suhdanteessa kasvavat raportointivelvollisuudet voi tuntua raskaalta, mutta niihin saa myös puualan yrityksistä neuvoa.
Ja kuten artikkelissa muistutetaan, kuluttajien huoli ympäristön tilasta alkaa näkyä yhä useammin heidän valinnoissaan, joten ympäristöä suojeleviin säännöksiin kannattaa suhtautua vakavasti ja hoitaa ne kuntoon. Enää ei yksin riitä, että puu on muuten materiaalina ympäristöystävällinen.
Mukavaa kevättä ja hyviä polttopuuntekokelejä!
Hanna Luoma
päätoimittaja