7/2023

Kohtaamisia Puumessuilla ja sahoilla

Puumessut onnistuivat hienosti. Neljän vuoden odotuksen jälkeen Jyväskylän Paviljongissa tunnelma oli todella hyvä. Puumies-lehden toimitus kierteli näytteilleasettajien tuntoja kuulemassa ja palaute oli positiivista. Vaikka maailma toimii entistä enemmän verkossa, niin asiakkaiden kohtaamista nokikkain tarvitaan myös. Puumies-lehden sivuilla 19-33 olemme koonneet kuvia ja uutisia näytteilleasettajista.
Myös Puumiesten osastolla Paviljongin aulassa oli mukava tunnelma. Puumiehet päivystivät Puumessujen neuvottelukunnan osastolla yhdessä Puuinfon, Puuteollisuus ry:n ja Suomen Puuteollisuusinsinöörien Yhdistyksen kanssa. Osastolla järjestettiin puumiestaitokisoista johdettu ja hieman muunneltu lajintunnistuskisa eli palikkatesti, joka osoittautui varsin kiperäksi. Mutta niinhän ne tunnistustehtävät ovat aina kisoissakin. Puumiestaidon SM-kisat käydäänkin Kuopiossa tämän lehden ilmestymisen aikoihin, joten siellä osaamista pääsee taas kokeilemaan.

Edellisten Puumessujen tapaan Puumiehet kutsuivat opinto-ohjaajat Puuala tutuksi -tilaisuuteen. Kutsuun vastasi lähes 40 keskisuomalaista opinto-ohjaajaa. Tilaisuudessa kerrottiin puutuoteteollisuudesta ja erityisesti sahateollisuudesta sekä puu- ja metsäalan koulutuksesta. Tilaisuus on tarkoitus monistaa myös muille alueille Suomessa, sillä opot ovat avainasemassa kertomassa nuorille alan koulutus- ja työllistymismahdollisuuksista.

Investointibuumi sahoilla alkaa tuottaa hedelmää. Tässä lehdessä juttua on jopa neljästä sahasta, niiden investoinneista ja/tai avajaisista. Koskisen Oyj rakensi jatkojalostuslinjojen viereen uuden sahalinjan, jonka avajaisia vietettiin Puumessujen aattona. Automaatio on huipussaan ja sahojen keskitetty valvomo alkaa olla standardi näissä uusissa sahalinjojen investoinneissa.

Myös Kuhmossa rakennettiin vallan uusi sahalinja. Vanha linja pystyi Koskisen tavoin toimimaan koko rakennusurakan ajan. Uusilla linjoilla pystytään molemmilla sahoilla tehostamaan tuotantoa, mikä on hyvä tämänhetkisessä haastavassa sahatavaran markkinatilanteessa. Rakennusalan kyykätessä puutavaran menekki laskee entisestään, joten tuotannon tehokkuuden lisäys tuo kaivattua kilpailukykyä.
Tässä lehdessä kerrotaan myös Äänekoskelle investoitavasta Metsä Woodin LVL-tehtaasta. Vaikka tontilla on vasta maansiirtotyöt alkaneet, niin Keski-Suomessa odotetaan jo malttamattomana ensimmäistä, omaa insinööripuutuotteiden valmistuslaitosta. Lähin on tällä hetkellä Varkaudessa, vaikka Keski-Suomessa riittää kyllä puuta, jota jalostaa.

Jaa artikkeli

Kategoriat