10/23

Kohti puualan uutta huomenta

Puualan kaksijakoinen vuosi on kääntymässä päätökseen. Markkinat vetivät alkuvuonna, keväällä alkoi näyttää huonolta ja syksyllä tosi huonolta varsinkin sahoilla, puutaloteollisuudessa ja rakentamisessa. Valopilkkuina porskuttivat pitkään ja edelleen menestyvät kohtalaisesti muutamat tuoteryhmät kuten koivuvaneri, lämpöpuu ja hirsitalot. Yhteistä näille on suomalaisten vahva asema ja tunnettuus vientimarkkinoilla, monijalkaisuus ja korkea jalostusaste, uudet markkina-alueet ja venäläisperäisten tuotteiden korvaaminen omilla tuotteilla.

Rakennussektorin ja puurakentamisen tilaa pohtiessa on hyvä muistaa näkymien hopeiset, jopa kultaiset pilvenreunat. Puun vähähiilisyys ja ilmastopositiivisuus on, tai sen pitäisi olla itsestäänselvyys kaikille osapuolille.

Kun talouden nousu alkaa aikanaan Euroopassa ja myös kotimaassa, tulee puualallamme olla valmiudet tarttua mahdollisuuksiin: tarvitaan puurakentamisen hallitsevia rakennusfirmoja ja teollisen puurakentamisen osaajia, tuottavuus- ja resurssitehokkuusetuja, regulaatioennakointia ja ymmärrystä, innovaatiokulttuuria ja kansainvälisiä verkostoja. Näihin asioihin on syytä paneutua matalasuhdanteen aikana sekä julkisella sektorilla että tutkimus- ja kehittäjäyhteisössä kuten myös yrityksissä, ja tähän tarvitaan kapasiteettia ja varoja. Tki-työn vauhdittaminen sekä investoinnit ja rakennushankkeet, myös julkiset, kannattaa tyypillisesti toteuttaa tällaisena aikana. Puumies-lehti nostaa esille myös näitä kysymyksiä tässä ja menneen syksyn numeroissa.

Puumiehet voivat omalta osaltaan toimia tässä hengessä. Esiintyminen ja vaikuttaminen kansallisella ja paikallisella tasolla lisäävät toimialan ja ammattikunnan näkyvyyttä. Juhlitaan ylpeydellä myös alueyhdistystemme merkkivuosia, kun uusi vuosi koittaa.

Rauhaisaa Joulua ja Menestyksellistä Uutta Vuotta!

Erkki Verkasalo
Puumiehet ry
Puheenjohtaja

Jaa artikkeli

Kategoriat