Uusi vuosi 2021 on alkanut. Puumiesten juhlavuosi – hyvin erilainen kuin suunniteltiin – on jäänyt taakse, ja nyt voi hyvällä syyllä toivoa uuden vuoden olevan parempi kuin edellinen. Sen voi jo varmuudella sanoa, että maailma ei ole entisellään, kun rajoituksista lopulta päästään eroon. Kaikenlainen etätoiminta tulee vahvemmin mukaan kaikkeen tekemiseen, niin myös koulutukseen.
Tässä lehdessä kerrotaan uusista koulutuksista toisesta asteesta akateemisiin tohtoriopintoihin asti. Kainuun ammattiopisto on tuonut ammatillisen koulutuksen sinne, missä opiskelijat ja työelämä on. Kuhmon kaupungin kanssa yhteistyössä perustettu TaitoTehdas tarjoaa opintoja kaikilta koulutusaloilta. Tokikin tärkeässä osassa on puuala, kun kerran Kuhmossa ollaan. Kun opintojen takia ei tarvitse muuttaa muualle, myös omalle paikkakunnalle töihin jäävien osuus kasvaa.
Karelia ammattikorkeakoulussa yhteishaussa on avoinna uusi puurakentamiseen tiukemmin keskittyvä rakennustekniikan insinöörin koulutus. Koulutukseen voi osallistua kauempaakin, koska monimuotokoulutuksessa lähiopetuspäiviä on maksimissaan 10 kuukaudessa. Koulutus tähtää poikkeuksellisen vaativien puurakenteiden osaamiseen, sellaiseen kuin vaikka Joensuun Light House.
LAB-ammattikorkeakoulussa tarjotaan myös puurakentamisen koulutusta. Tammikuussa jo koulun penkillä tai paremminkin etänä zoomin äärellä on aloittanut 24 rakennusinsinööriä, joista leivotaan parempia puutekniikan ja puurakentamisen asiantuntijoita. Muuntokoulutus paikkaa pätevien suunnittelijoiden pulaa, kun he puolentoista vuoden päästä valmistuvat.
Akateemisessa maailmassa Tampereen yliopiston rakennustekniikan ja arkkitehtuurin yksikkö ovat yhdistäneet voimansa ja käynnistäneet vuoden alussa teollisen puurakentamisen tutkijakoulun. Siinä arkkitehdit ja rakennustekniikan diplomi-insinöörit pääsevät tekemään aitoa yhteistyötä ja ymmärtämään paremmin toisiaan. Tutkimuskohteet tulevat suoraan teollisuudelta ja rakentamisen kentältä.
Aikuisena opiskelu maistuu monelle ja se on oppilaitoksissakin huomattu. Esimerkki löytyy Ammattilaisen matkassa -sarjan Janne Ylösestä, joka työskenneltyään 20 vuotta sahalla opiskeli energiainsinööriksi ja nauttii nyt tutkimus- ja kehitystyöstä sekä opiskelee jo uutta tutkintoa.
Nuorten houkuttelu alalle tuntuu olevan vaikeampaa kuin aikuisten, eikä siihen ole mitään nopeaa ratkaisua. Alan tunnettuuden ja houkuttelevuuden lisääminen on pitkä prosessi. Toisaalta viime syksynä sekä Helsingin että Itä-Suomen yliopistossa saatiin metsänhoitajaopintoihin huikea hakijamäärän kasvu, joten toivon mukaan sama into leviää myös puunjalostuksen puolelle.
Aurinkoista alkuvuotta toivottaen,
HANNA LUOMA
Päätoimittaja