3/2022

Logistiikan toimintaympäristö muuttui yhdessä yössä

Logistiikkanumeron valmistelu aloitettiin päivää ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Yhdessä yössä logistiikan toimintakenttä muuttui peruuttamattomasti. Moni toimija niin logistiikan, konetoimittajien kuin metsäteollisuudenkin alalla on joutunut uuden tilanteen eteen; yhteistyö Venäjän kanssa ja toiminta Venäjällä on ajettu nopeasti alas. Hyökkäyksellä on vaikutuksia puun hankintaan, konttiliikenteeseen, energianhintaan, komponenttipulaan ja moniin muihin asioihin, joiden vaikutukset selviävät vasta ajan kuluessa.

Puumiehet ry:n kevättä rytmittää Vientikuljetus- ja laivauspäivät, jotka kahden pandemiavuoden jälkeen järjestetään Pietarsaaressa. Vientikuljetus- ja laivauspäivillä kuullaan ajankohtaisia logistiikan uutisia ja tuskinpa ajankohtaisia sota-aiheitakaan voidaan välttää. Puumies-lehdessä virittäydytään laivauspäivien tunnelmaan HaminaKotkan, Oulun, Pietarsaaren ja Rauman satamien tilannekatsauksilla. Terminaaleja, laivalaitureita, lisäraiteita rakennetaan useammassa satamassa, kasvaviin kuljetusmääriin varaudutaan uusilla materiaalikoneilla ja isompien laivojen vastaanottoon väylien muutoksilla.

Puumiehet ry:n vuosikokous toteutettiin uuden toimintamallin mukaisesti alueyhdistyksen vieraana, kun Kainuun Puumiehet ottivat vetovastuun vuosikokousjärjestelyistä ja kokous pidettiin tällä kertaa Vuokatin Katinkullassa. Vuosikokouspäivän mielenkiintoisesta puurakennuskohteesta ja sen taustalla olevasta RAVE-hankkeesta kirjoitamme lisää tulevissa Puumies-lehdissä. 

Logistiikka ja tämän Puumies-lehden toinen teema, ympäristövaikutukset linkittyvät kiinteästi toisiinsa. Hybridi puutavara-auto, sähköveturi, automaattisesti ajava kuorma-auto; kaikkien näiden taustalla on monien muiden hyötyjen lisäksi myös askeleet kohti hiilineutraalimpaa tulevaisuutta. Kiertotalous, jätteiden kierrätyksen tehostaminen, valaistuksen uusiminen led-tekniikalla ja liiketunnistimilla tähtäävät raaka-aineiden ja energian käytön tehostamiseen ja osaltaan hiilineutraaliuteen. Toukokuussa järjestettävä Energiaseminaari tarjoaa monipuolisen valikoiman energian säästöratkaisuja ja haastaa yrityksiä tarttumaan Hiilineutraali Suomi 2035 -tavoitteeseen!

Tätä lehteä tehdessä on ollut ilo huomata, että ympäristöteemat eivät ole yrityksille välttämätön pakko vaan kiinteä osa toimintaa, joihin halutaan investoida ja joista ollaan ylpeitä. Lainsäädäntö osaltaan ohjaa toimintaa oikeaan suuntaan, mutta ilman ihmisten ymmärrystä ja halua toimia vastuullisesti asiat eivät etene. Vihreä siirtymä ei siis ole pelkkää sanahelinää vaan tekoja ja ympäristötekojen kautta myös tuloksentekomahdollisuus yrityksille.

Aurinkoista kevättä!

Jaa artikkeli

Kategoriat