2/2021

Menestyäkseen yritysten on muututtava maailman mukana

Tässä numerossa teemoina ovat sekä sahateollisuus että puusepänteollisuus. Lehdessä esitellään niin perinteisiä sukupolvelta toiselle -yrityksiä kuin uusia yrityksiä.

Isojoen Saha ja ER-Saha ovat hyvin samankokoisia tuotantomääriltään ja muilta tunnusluvuiltaan. Molempien vahvuutena on joustavuus: sahat tuottavat eri laatuja ja pituuksia asiakkailleen myös pienempinä erinä. Sahoilla on myös kuivauskapasiteettia riittävästi. Yritykset ovat myös investoineet säännöllisesti ja pitäneet kone- ja laitekannan ajan tasalla.

Hyvät tuotteet eivät yksin riitä, vaan ne on osattava myös myydä. Tässä lehdessä puheenvuoron saa kolme sahatavaran myynnin konkaria. Kaksi heistä, Eero Valio ja Lasse Henttu, ovat jääneet juuri eläkkeelle, ja oli ilo haastatella heitä. Miehillä olisi riittänyt tarinaa vaikka koko lehden tarpeiksi, mutta tällä kertaa keskityttiin ulkomaiden myyntityöhön.

Konkareiden neuvo nuoremmille on selvä: Jos tulee mahdollisuus lähteä ulkomaille opiskelemaan tai työskentelemään, siihen kannattaa tarttua.

Kolmas konkari, kymmenkunta vuotta Valiota ja Henttua nuorempi Aki Aikio kertoo Ammattilaisen matkassa -sarjan viimeisessä osassa mitä sahatavaran myynti on tänä päivänä ja erityisesti nyt koronan aikana. Päivä täyttyy niin etäpalavereista kuin puheluista ja viestien lähettämisestä. Aikion arvion mukaan osa palavereista jää tehtäväksi etänä myös koronan jälkeen, mutta ainakin uusien ja jatkojalostusasiakkaiden luona tullaan jatkossakin käymään henkilökohtaisesti. Ja niinhän se on, kuten Valio ja Henttu sanovat: ihmissuhteet ovat myyntityön A ja O.

Puusepänteollisuudessa eläköitymispeikko vaanii ja puusepänyritystä on haastavaa myydä. Tavallisempaa on, että yrityksen toiminta ajetaan alas. Yrityskaupan asiantuntijat kaipaavat oppisopimusta järeämpää mestari-kisälliohjelmaa, joka voisi edesauttaa puusepänalan yritysten omistajanvaihdoksia.

Uusiakin puualan yrityksiä uskalletaan kuitenkin perustaa: pari vuotta sitten Jarkko Isohanni aloitti Kokkolassa oman puusepän verstaansa autotallissa ja Luottopuu Kuhmossa metsä- ja puualan yrityksensä. Luottopuu Oy on puunvälityksestä laajentanut tarjontaa metsänhoidon palveluihin ja hirsirakentamiseen.

Isältä pojalle -linjaa edustaa Laitala Oy, joka on hiljalleen laajentanut sopimusvalmistusta: yrityksessä perinteisten tyylihuonekalujen valmistamisen lisäksi muun muassa sahataan sujuvasti lattiakaivon kansia yhteistyökumppanille. Yrityksessä on oivallettu asia hyvin, koska he osaavat tehdä hienoja huonekaluja, sujuu heiltä vaikka mikä sopimusvalmistus helposti.

Maailma muuttuu, ja on hienoa tehdä juttuja yrityksistä, jotka osaavat muuttua siinä mukana!

Lukuiloa ja luistavia latuja!

HANNA LUOMA

Päätoimittaja

Jaa artikkeli

Kategoriat