EU:n aloitteiden määrä ja samalla haaste Suomen metsäsektorille on iso.
Puolen vuoden breikki ja vuorotteluvapaa on ohi ja on ollut mukava taas palata työpöydän ääreen. Metsä ja puu on ollut toki läsnä vapaallanikin niin hiihto- ja kävelyreitin varrella kuin polttopuita tehdessä. Sijaiseni Siru on hoitanut työn mallikkaasti ja hyppääminen taas puikkoihin on sujunut helposti.
Palatessani tämä lehtikin oli jo pitkälle kirjoitettu, joten minulle jäi mukava tehtävä vain lueskella mitä kaikkea metsäteemaisessa numerossa tällä kertaa teille kerrotaan. Euroopan unionin lukuisia metsää koskevia säännöksiä ja ohjelmia valaistaan lehden ensimmäisessä jutussa. Aloitteiden määrä ja samalla haaste Suomen metsäsektorille on iso. Ilmastonmuutokseen tulee suhtautua vakavasti ja metsien hiilensidonta on siinä tärkeä tekijä. WMO:n pääsihteeri Petteri Taalaksen sanoin kannattaa kuitenkin muistaa mitkä ovat ilmastonmuutoksen kolme suurinta syytä: 1 fossiiliset polttoaineet 2 fossiiliset polttoaineet ja 3 fossiiliset polttoaineet.
Ilmastonmuutoksen seuraukset näkyvät toisessa päämetsäjutussamme: ilmaston lämpeneminen on aiheuttanut metsätuhojen lisääntymisen erityisesti kuusimetsissä. Keski-Euroopassa ja Etelä-Ruotsissa kirjanpainajat ovat tuhonneet laajoja metsäalueita ja myös Suomessa tuhot ovat lisääntyneet. Apua ei löydy edes talvesta, sillä leudommat talvet eivät enää tapa näitä tuholaisia. Metsänomistajilta tämä vaatii aktiivisuutta ja reagoimista ötököiden iskemiin metsiköihin. Sekametsän suosio onkin lisääntynyt, koska se pienentää tuhoriskiä.
Historiasta pitäviä lukijoita hemmottelemme tällä kertaa kahdella jutulla. Puutavarankuljetus siirtyi uitosta 1930-luvulla hiljalleen kumipyörien päälle. Alussa puut jouduttiin kuitenkin usein kippaamaan uittoväylän varteen, koska tiestö oli huono. Hevoset korvattiin kunnolla vasta sotien jälkeen, kun armeijan käytössä olleet kuorma-autot palautuivat siviilikäyttöön. Puutavararekkoja saatiin odottaa 1970-luvulle.
Toinen juttu kertoo tietokannasta, joka on koottu Metsämiesten säätiön tuella. Siinä esitellään Pohjois-Amerikasta suurta Neuvostoliittoa rakentamaan lähteneiden metsurien ja muiden puunhankinnan parista elantonsa saavien vaikutusta Neuvosto-Karjalan metsätalouden ja -teollisuuden nousuun. Pala nousi kurkkuun, kun valitsin juttuun kuvia tietokannasta. Miten on käynyt niiden kuvissa poseeraavien tuhansien innokkaiden suomalaistaustaisten Amerikan siirtolaisten lopulta Neuvostoliitossa, kun Stalinin vainot alkoivat.
Kuukauden päästä on Syystapahtuma Turun Ruissalossa, toivottavasti nähdään siellä mahdollisimman monen kanssa! Lisätietoja tapahtumasta on sivulla 26. Myös uudet jäsenet ovat tervetulleita testaamaan osaamista Puumiestaitokilpailussa ja viihtymään mukavassa porukassa.