2/2023

Mielenkiintoisia tilaisuuksia ja kohtaamisia

Viimeistään taitettua lehteä selaillessa huomaa kuinka paljon Puumiehen toimitus on taas osallistunut eri tilaisuuksiin. Kohtaamiset alan eri ihmisten kanssa ovat tämän työn suola.

 
Wood from Finlandissa kokoontui sahateollisuuden aktiivijoukko kuulemaan markkinakatsausten lisäksi paljon esitelmiä tämän hetken polttavista kysymyksistä. Jutussamme kerrotaan muun muassa niin Kiinan kuin Venäjän tilanteesta, mitkä molemmat vaikuttavat Suomen metsäteollisuuteen puun tuonnin ja tuotteiden viennin kautta.

Ligna-messut järjestetään neljän vuoden tauon jälkeen Hannoverissa toukokuussa. Deutsche Messellä ollaan intoa täynnä ja näytteilleasettajia on saatu puuntyöstön ja sahateollisuuden ykkösmessuille lähes sama määrä kuin vuonna 2019. Suomalaisia näytteilleasettajia on lähes 20 – vanhoja konkareita ja muutama ensikertalainen. Lignasta lisää keväämmällä Puumies-lehdessä.

Pienempiä tilaisuuksia edusti Metsäylioppilaille järjestetty puutuoteteollisuuden info, jota Puumiehet ry oli yhdessä järjestämässä Suomen Metsäyhdistyksen ja Suomen Sahateollisuusmiesten Yhdistyksen kanssa Helsingissä. Meitä järjestäjiä ilahdutti täyteen buukattu tilaisuus ja nuorten kanssa keskustelu. Puutuoteteollisuuden tulee olla hereillä ja tarjota näille noheville nuorille kesätyö- ja harjoittelupaikkoja, muuten on vaarana että tämä akateeminen joukko työllistyy ihan eri alalle.

LUT-yliopisto on pureutunut puualan koulutukseen ja julkaissut raportin puualan tekniikan korkeakoulutuksesta ja tulevaisuuden tarpeista yritysten näkökulmat huomioiden. Puutekniikan amk-opiskelijoilla olisi korkea motivaatio jatkaa opintoja, mutta miten ja missä, on haasteena.

Puumiehet ry kokoontui myös omalla porukalla laivaristeilylle kehittämistyöpajaan. Edellisestä isommasta kokoontumisesta kehittämisasian ympärillä olikin vierähtänyt jo viisi vuotta. Paljon on tehty edellisen tapaamisen jälkeen, mutta paljon on vielä tehtävää. Alueyhdistysten toiminnan kannalta kompastuskivenä on lähes kaikilla jäsenten houkuttelu toimintaan – liian usein hommat kasaantuvat muutamien aktiivien harteille. Toisaalta toiminnassa nähtiin olevan mieltä ja kuuluisan puumieshengen olevan vielä olemassa.

Tapahtumien lisäksi tässä lehdessä kirjoitetaan lehden teeman mukaisesti jatkojalostuksesta ja metsätaloudesta. Suolahdessa toimiva Kurikka Timber on kehittänyt tuotantoansa tasaisen investoinnin taktiikalla ja nyt on vuorossa ollut muun muassa terähuolto, joka on otettu uusittujen isompien tilojen myötä yrityksen omiin käsiin kokonaan. Uutta liiketoimintaa edustaa Aisti Oy, joka on kehittänyt muovittoman ja kierrätettävän akustiikkalevyn, jonka kaupallinen valmistus on tarkoitus aloittaa kahden vuoden sisällä.

Kemeran korvaaja Metka-kannustejärjestelmä on saatu valmiiksi ja tavoitteena on saada Metka-laki voimaan ensi vuoden alusta. Tavoitteet ovat samat kuin Kemerassa eli kannustaa yksityisiä maanomistajia toimiin, joilla muun muassa lisätään metsän-
kasvua ja metsien monimuotoisuutta.

Mukavia lukuhetkiä!

Jaa artikkeli

Kategoriat