1/2020

Nuoret ja koulutus esillä juhlavuoden ensimmäisessä Puumiehessä

Puumiehet täyttävät tänä vuonna 90 vuotta. Sahakoulumiehinä keväällä 1930 alkanut yhdistys porskuttaa eteenpäin ja uusia virstanpylväitä on tarkoitus saavuttaa tänäkin vuonna. Tätä lehteä esimerkiksi voi lukea jatkossa myös verkossa.

Tässä lehdessä teemana on koulutus ja puusepänteollisuus. Ne kietoutuvat hyvin yhteen lehden ykkösjutussa, joka osoittaa, että elämä on ikuista oppimista, ja työelämään kiinnipääseminen onnistuu nykyään monta kautta.

Koulutus ja nuoret ovat tässä lehdessä hyvin esillä. Suomen ainoa puutekniikan insinöörejä opettava oppilaitos ei ole enää LAMK, vaan LAB ammattikorkeakoulu, jossa Lahden ja Saimaan ammattikorkeakoulu ovat yhdistyneet.

Minulla oli ilo haastatella kahta hyvin päämäärätietoista ja lahjakasta nuorta kyseisestä oppilaitoksesta, ja tuli hyvä fiilis – yrityksiin löytyy hyviä ja motivoituneita työntekijöitä myös jatkossa. Pallo on yrityksillä, näitä nohevia opiskelijoita kannattaa ottaa yritykseen kasvamaan – tekemään harjoitteluja, kesätöitä ja opinnäytetöitä – ja valmistumisen jälkeen tarjolla onkin jo oiva työntekijä, joka tuntee yrityksen ja on valmis tositoimiin heti.

Nuorisobarometri ja nuorten puunkäyttötutkimus osoittavat molemmat, että puu on suosittu materiaali nuorten keskuudessa niin rakennuksissa kuin huonekaluissa. Tämä antaa uskoa siihen, että tulevaisuudessa puukerrostalojen kysyntä lähtee nousuun ja puukerrostalojen osuus kaikista kerrostaloista nousee kohisten. Puisia huonekaluja ja puupaneeleita on esillä entistä enemmän sisustuskuvissa ja asuntomessutaloissa, joten suomalainen puusepänteollisuuskin saa toivottavasti tarvittavaa buustia.

Tämän pääkirjoituksen kirjoittaa päätoimittaja. Lukijapalautteen toivomuksen mukaan toimitusneuvosto päätti, että pääkirjoituksen kirjoittaa tästä edespäin joko päätoimittaja tai teeman sopivasti osuessa yhdistyksen hallituksen jäsen. Näin loppuu, ainakin toistaiseksi, yli 25 vuotta kestänyt hieno yhteistyö, jossa puumiesten yhteistyökumppanit ovat kirjoittaneet pääkirjoituksen.

Mutta älkää huoliko, saatte jatkossakin nauttia yhteistyökumppaniemme ajankohtaisista kirjoituksista uudella Vieraskynä-palstalla. Vieraskynä-palstan korkkaa Puutuoteteollisuus ry:n Aila Janatuinen, joka pohtii ansiokkaasti alan koulutustarpeiden haasteita sivulla 14.

Hanna Luoma
Päätoimittaja

Jaa artikkeli

Kategoriat